fbpx

Διαταραχές του Πεπτικού στην Εγκυμοσύνη

Η Ερώτηση στο Φαρμακείο:

«Η γυναίκα μου βρίσκεται στον 6ο μήνα της κύησης και τις τελευταίες μέρες δεν έχει ενεργηθεί καθόλου. Τι θα της δώσετε για να τη βοηθήσουμε;»

Η Απάντησή σας μπορεί να είναι:

«Μην ανησυχείτε, το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας είναι συχνό στις έγκυες γυναίκες. Η γυναίκα σας μπορεί να ακολουθήσει κάποιες γενικές διατροφικές οδηγίες που θα την βοηθήσουν, και να κάνει έναν περίπατο 20 - 30 λεπτά τη μέρα. Αν αυτά δεν βοηθήσουν, τότε θα της χορηγήσουμε ένα ήπιο καθαρτικό».

Όσον αφορά το πεπτικό σύστημα παρατηρούνται οι παρακάτω αλλαγές κατά την κύηση:

• Μείωση της κινητικότητας του λεπτού εντέρου που οδηγεί σε καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.

• Μείωση της γαστρικής οξύτητας.

• Χαλάρωση λείων μυϊκών ινών του σφιγκτήρα του οισοφάγου που δημιουργεί συχνά οπισθοστερνικό καύσο.

• Μείωση του χρόνου κένωσης της χοληδόχου κύστεως που μαζί με μία υπερχοληστερολαιμία μπορεί να οδηγήσει σε χολολιθίαση.

Όλες οι παραπάνω αλλαγές συνοδεύονται με αντίστοιχες παθολογίες του πεπτικού συστήματος που ταλαιπωρούν άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο τις έγκυες και αναφέρονται αναλυτικά παρακάτω.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κένωση για 2-3 μέρες παρά τη θεραπεία, συνιστάται να χορηγηθούν 1-2 υπόθετα γλυκερίνης ή και κλύσμα.

Δυσκοιλιότητα

Η εγκυμοσύνη συχνά συνοδεύεται από δυσκοιλιότητα που οφείλεται σε ορμονικούς και μηχανικούς λόγους, καθώς και στη συνολική ελάττωση της δραστηριότητας της εγκύου, ιδίως κατά το τρίτο τρίμηνο.

Συνιστάται σωστή διατροφή (φρούτα, λαχανικά κ.λπ.), λήψη άφθονων υγρών (κατά προτίμηση νερού) και διατήρηση ήπιας σωματικής άσκησης καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης.

Σε περίπτωση που μετά τα μέτρα αυτά το πρόβλημα επιμένει, συνιστάται η λήψη ήπιων υπακτικών, κατόπιν και της συμβουλής του μαιευτήρα που παρακολουθεί την έγκυο.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κένωση για 2-3 μέρες παρά τη θεραπεία, συνιστάται να χορηγηθούν 1-2 υπόθετα γλυκερίνης ή και κλύσμα.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι φυτικές ίνες έχουν ευεργετική επίδραση σε άδειο έντερο, ενώ αντίθετα εντείνουν τη δυσκοιλιότητα όταν το έντερο είναι ήδη γεμάτο.

Επιπλέον, σε γυναίκες με προδιάθεση για δυσκοιλιότητα, συνιστάται η προληπτική χορήγηση ήπιων υπακτικών από την αρχή της εγκυμοσύνης.

Συστήστε: καθαρτικά αυξάνοντα τον όγκο των κοπράνων (φυτικές ίνες), αλατούχα και ωσμωτικώς δρώντα, όπως λακτουλόζη, λακτιτόλη, σορβιτόλη, προπυλενογλυκόλη, υπόθετα γλυκερίνης ή μικροκλύσματα, εάν κριθεί αναγκαίο.

Αποφύγετε: καθαρτικά που διεγείρουν την εντερική κινητικότητα, όπως η δισακοδύλη, το καστορέλαιο, η σέννα και το πικοθειϊκό νάτριο.

Ναυτία και Έμετος

Η ναυτία και ο έμετος είναι κοινά συμπτώματα κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης.

Ωστόσο δεν υπάρχει φαρμακευτική ένδειξη επαρκώς τεκμηριωμένη για την αντιμετώπιση αυτών των συμπτωμάτων της εγκύου.

Τα αντιϊσταμινικά που ανήκουν στους ανταγωνιστές των Η1 υποδοχέων δεν ενδείκνυνται για την αντιμετώπιση αυτών των συμπτωμάτων της εγκύου.

Η ασφάλεια στη χορήγηση σετιριζίνης δεν είναι εξασφαλισμένη κατά την κύηση.

Η χρήση Metopimazine για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων ναυτίας και εμέτου της εγκύου δεν συνοδεύεται από επαρκή κλινική εμπειρία ώστε να συστήνεται κατά την κύηση.

Η αντιμετώπιση αυτών των συμπτωμάτων της εγκυμοσύνης με ομοιοπαθητικά σκευάσματα μπορεί να είναι αποτελεσματική.

Στην περίπτωση όμως που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν η έγκυος πρέπει να συμβουλευτεί οπωσδήποτε το γυναικολόγο που την παρακολουθεί.

Η πρωινή ναυτία είναι κοινό φαινόμενο στις περισσότερες έγκυες, κυρίως στο πρώτο τρίμηνο, αν και σε κάποιες γυναίκες η κατάσταση αυτή μπορεί να συνεχιστεί μέχρι το τέλος της κύησης.

Οι αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό της εγκύου, η αύξηση των επιπέδων των οιστρογόνων, η αύξηση της οξύτητας του στομάχου, μπορεί να είναι η αιτία της πρόκλησης ναυτίας.

Η ναυτία στην εγκυμοσύνη είναι μία κατάσταση η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί διατροφικά, όταν η έγκυος υιοθετήσει τους παρακάτω κανόνες στη διατροφή της.

Οι αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό της εγκύου, η αύξηση των επιπέδων των οιστρογόνων, η αύξηση της οξύτητας του στομάχου, μπορεί να είναι η αιτία της πρόκλησης ναυτίας.

Οι Συμβουλές «Κλειδιά» για τη Ναυτία:

• Να τρώει μικρά και συχνά γεύματα κάθε 2-3 ώρες.

• Να καταναλώνει σχετικά στεγνά γεύματα.

• Να καταναλώνει νερό ανάμεσα στα γεύματα, όχι όμως μαζί με το γεύμα, ώστε να αποφύγει την αφυδάτωση.

• Να αποφεύγει τα τηγανητά, τα λιπαρά και τα τρόφιμα με μπαχαρικά.

• Να αποφεύγει έντονες και μη επιθυμητές μυρωδιές.

• Να ξεκουράζεται όταν αισθάνεται κουρασμένη.

• Να μην ξαπλώνει αμέσως μετά το φαγητό, αλλά αφού περάσουν 1-2 ώρες από τη λήψη του γεύματος.

Σε σοβαρότερες καταστάσεις μπορεί να απαιτηθεί φαρμακευτική αγωγή με βιταμινούχα σκευάσματα (βιταμίνη Β6), αντιεμετικά και ευκινητικά φάρμακα (δραμαμίνη, μετοκλοπραμίδη).

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση - Οπισθοστερνικός Καύσος

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και ο οπισθοστερνικός καύσος είναι επίσης κοινά συμπτώματα κατά την εγκυμοσύνη.

Η γαστροοισοφαγική Α συμβαίνει κυρίως μετά τα γεύματα.

Τα αντιόξινα και τα αλγινικά συνιστώνται κατά την εγκυμοσύνη.

Τα άλατα του μαγνησίου και τα αλγινικά είναι προτιμότερα σε σχέση με τα άλατα αλουμινίου, τα οποία έχουν δείξει τερατογόνο δράση σε πειραματόζωα.

Προτιμήστε να δώσετε στην έγκυο μία συσκευασία με μονοδόσεις, αντί για αυτή των πολλαπλών δόσεων (π.χ. φιάλη), η οποία μπορεί να ενθαρρύνει την έγκυο να καταναλώσει μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη δόση.

Οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων δεν ενδείκνυνται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, αν και δεν έχει αναφερθεί τερατογόνος ή εμβρυοτοξική δράση που να σχετίζεται με τη χρήση τους.

Η σιμετιδίνη έχει αντιανδρογόνο δράση.

Η φαμοτιδίνη στερείται επάρκειας μελετών που να τεκμηριώνουν την ασφαλή χρήση της.

Ο γυναικολόγος θα αξιολογήσει το όφελος σε σχέση με την επικινδυνότητα από τη χρήση της.

Οι Συμβουλές «Κλειδιά» για τη Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση:

• Κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων κάθε 2-3 ώρες.

• Αποφυγή μεγάλου γεύματος πριν από τον ύπνο.

• Κατανάλωση τροφής με αργό ρυθμό σε ήρεμη ατμόσφαιρα.

• Αποφυγή κατάκλισης 1-2 ώρες μετά το γεύμα.

• Ενδείκνυται η χορήγηση αντιόξινων.

• Αποφυγή τροφών που επιδεινώνουν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, όπως είναι τα όξινα φαγητά και οι λιπαρές τροφές.

• Η έγκυος συνιστάται να φοράει άνετα ρούχα.

Πέννυ Λαζογεώργου, Φαρμακοποιός
www.PharmaManage.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων