fbpx

Φροντίστε τους Ασθενείς σας με Αλλεργίες - Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας 8 Ιουλίου

Ας μιλήσουμε για αλλεργίες...

Η Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας στις 8 Ιουλίου γίνεται αφορμή για συμβουλές στο φαρμακείο, ώστε να βοηθήσουμε τους ασθενείς μας.

Η λέξη αλλεργία σημαίνει «άλλο έργο». Δηλαδή ο οργανισμός μας αναγνωρίζει σαν «εχθρό» αβλαβείς κατά κανόνα ουσίες του περιβάλλοντος, τις οποίες θα έπρεπε να αντιμετωπίσει «φιλικά» και πυροδοτεί επίθεση, ελκύοντας διάφορες ουσίες για να αντιμετωπίσει την υποτιθέμενη εισβολή, με κυριότερη την ισταμίνη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία αλλεργικής φλεγμονής και την εκδήλωση συμπτωμάτων αλλεργίας.

Η αλλεργία από την πλευρά του ασθενή

Ραγδαία είναι τις τελευταίες δεκαετίες η αύξηση των αλλεργιών διεθνώς. Εκτιμάται ότι περί το 30% του πληθυσμού παγκοσμίως υποφέρει από την «ύπουλη» αυτή νόσο.

diptixo kestine 310519

Τα αλλεργιογόνα είναι κυρίως τροφικά και περιβαλλοντικά:

1. Στα τροφικά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα γαλακτοκομικά, οι ξηροί καρποί, τα οστρακοειδή, οι φράουλες και τα αυγά.

2. Στα περιβαλλοντικά, η γύρη φυτών και δέντρων, το γρασίδι, τα ακάρεα σκόνης σπιτιού, τα κατοικίδια και τα δηλητήρια των εντόμων.

Ο τρόπος που εκδηλώνεται η αλλεργία είναι διαφορετικός για κάθε αλλεργιογόνο και για κάθε ασθενή. Τα δε συμπτώματα μπορεί να αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.

Μπορεί οι αλλεργίες να είναι πιο συχνές την άνοιξη, καθώς τα περιβαλλοντικά ερεθίσματα πληθαίνουν, δεν περιορίζονται όμως μόνο σε αυτή την εποχή.

Οι κυριότερες αλλεργίες είναι:

Η αλλεργική Ρινίτιδα και το άσθμα που εμφανίζονται ως εποχιακές (γύρη) ή χρόνιες  (κυρίως ακάρεα ή αλλεργιογόνα ζώων). Σχεδόν το ήμισυ του άσθματος έχει αλλεργική προέλευση. Η αλλεργική ρινίτιδα χαρακτηρίζεται από πέντε κύρια συμπτώματα: διαυγής ρινόρροια, ρινική απόφραξη, φτέρνισμα, ρινική φαγούρα και ένα οπίσθιο ροής που προκαλεί χρόνιο βήχα. Μπορεί να περιλαμβάνει και αίσθημα βουλωμένων αυτιών, με μειωμένη ακοή, διαταραχές οσμής και γεύσης και δακρύρροια με ερυθρότητα και φαγούρα στα μάτια.

Η τροφική αλλεργία, με βασικά συμπτώματα κοιλιακό άλγος, ναυτία, έμετο, διάρροια, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, κνίδωση, οίδημα του φάρυγγα ή του λάρυγγα (αγγειοοίδημα), μια κρίση άσθματος ή αναφυλακτικό σοκ.

Η ατοπική δερματίτιδα, γνωστή ως ατοπικό έκζεμα, ξεκινά συνήθως στα βρέφη και συνδυάζεται με αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα και / ή μια τροφική αλλεργία.

Η κνίδωση, με κνησμώδες δερματικό οίδημα. Αλλεργίες εμφανίζονται συχνά και σε φάρμακα.

Βοηθήσετε ασθενείς σας που υποφέρουν από Αλλεργίες

Το πιο σημαντικό είναι η διάγνωση της αλλεργίας, που πλέον μπορεί να επιτευχθεί με το κατάλληλο ερωτηματολόγιο, τη δερματική εξέταση και τις ειδικές αιματολογικές εξετάσεις. Φυσικά ο ειδικός ιατρός είναι ο κατάλληλος για τη διάγνωση.

Υπάρχουν όμως πολλές περιπτώσεις, ιδιαίτερα αυτή της αλλεργικής ρινίτιδας που και ο φαρμακοποιός μπορεί να δώσει τη συμβουλή του, διερευνώντας τα συμπτώματα του ασθενή.

Η αποφυγή του αλλεργιογόνου είναι ο πρώτος και πιο εύκολος τρόπος αντιμετώπισης των αλλεργιών, σε αρκετές περιπτώσεις όμως δεν είναι εφικτή, όπως για παράδειγμα με την γύρη που μεταφέρεται μέσω του αέρα.

Σε κάθε περίπτωση η διαθέσιμη φαρμακευτική «φαρέτρα» κατά των αλλεργιών είναι πλέον πλούσια και αποτελεσματική και οδηγεί τις περισσότερες φορές σε έλεγχο των συμπτωμάτων.

Τα αντι-ισταμινικά νεότερης γενιάς (H1 2ης γενιάς) είναι τα φάρμακα εκλογής. Στην αλλεργική ρινίτιδα πρέπει να χορηγούνται πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων και να συνεχίζονται καθ' όλη τη διάρκεια της επικίνδυνης περιόδου.

Τα τοπικά κορτικοστεροειδή είναι αποτελεσματικά λόγω της ισχυρής αντιφλεγμονώδους δράσης τους κυρίως σε εμμένουσες αλλεργικές ρινίτιδες. Στην εμμένουσα αλλεργική ρινίτιδα ο συνδυασμός τοπικού κορτικοστεροειδούς με αντι-ισταμινικό 2ης γενιάς προτείνεται από τις κατευθυντήριες οδηγίες (ARIA) για την καλύτερη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Όσο για την επιπεφυκίτιδα, η τοπική θεραπεία γίνεται με οφθαλμικές σταγόνες με βάση αντι-H1 και ανασταλτικά αποκοκκίωσης μαστοκυττάρων ή συνδυασμό τους.

Για τροφικές αλλεργίες (οι οποίες συνήθως αναπτύσσονται πολύ νωρίς στη ζωή), προτιμάται η πρόκληση ανοχής, η οποία πρέπει να γίνεται υπό αυστηρό έλεγχο ειδικού.

Τέλος, η συμπτωματική θεραπεία αλλεργικών έκτακτης ανάγκης (αναφυλακτικό σοκ) με βάση την χορήγηση αδρεναλίνης ενδομυϊκώς ή υποδορίως.

Η μόνη αιτιολογική θεραπεία αντιπροσωπεύεται από την ειδική ανοσοθεραπεία, η οποία απαιτεί τη συνοδεία ειδικού.

Ιδιαίτερα στην αλλεργική ρινίτιδα, ποιες συμβουλές μπορείτε να δώσετε στους ασθενείς σας;

•  Καθαρίστε και αερίστε τους χώρους καθημερινά.
•  Αποφύγετε την υγρασία και υπερθέρμανση χώρων που προάγει τον πολλαπλασιασμό των ακάρεων.
•  Αποφύγετε υφάσματα όπως χαλιά, μαλακά παιχνίδια…
•  Πλύνετε τα κλινοσκεπάσματα δύο φορές το μήνα στους 60 °C.
•  Χρήση σπρέι για ακάρεα σε καλύμματα, μαξιλάρια και στρώματα.
•  Αποφύγετε την επαφή με κατοικίδια ζώα ή τουλάχιστον μην τους επιτρέπετε την πρόσβαση στα υπνοδωμάτια και στο σαλόνι και βουρτσίστε τα έξω.
•  Κρατήστε τα παράθυρα κλειστά τη νύχτα κατά τη διάρκεια κρίσιμων περιόδων, αποφύγετε να βγαίνετε στη μέση της μέρας όταν ο καιρός είναι ζεστός και όταν η πυκνότητα γύρης είναι σημαντική.
•  Γενικά και ανεξάρτητα από την αλλεργία, συνιστάται να αποφεύγετε το κάπνισμα που μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της αλλεργίας.

Kestine Allergia

Το Kestine είναι ένα αντι-ισταμινικό δεύτερης γενιάς έχει αποδειχθεί ότι ασκεί μια ταχεία και μακρόχρονη αναστολή των ενεργειών που προάγονται από την ισταμίνη και ακόμα παρουσιάζει μια ισχυρή συγγένεια για τους H1 - υποδοχείς.

In vivo και in vitro δεδομένα παρουσιάζουν το Kestine ως έναν ισχυρό, μακράς διάρκειας και εξαιρετικά  εκλεκτικό ανταγωνιστή των H1 - υποδοχέων της ισταμίνης, απαλλαγμένο αντιχολινεργικής δράσης και ανεπιθύμητων ενεργειών από το ΚΝΣ.

Kestine boxes

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΚΑΙ Ο ΕΟΦ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ
ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

Δείτε την Περίληψη Χαρακτηριστικών Προϊόντος 1

Δείτε την Περίληψη Χαρακτηριστικών Προϊόντος 2

 

GALENICA4
Ελευθερίας 4,
145 64 Κηφισιά
Τηλεφωνικό Κέντρο: 210 528 1700
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.