fbpx

Συστεγασμένα Φαρμακεία Βασιλικής Θεοδωρακοπούλου και Κωνσταντίνας Συρμακέση - Ιωάννινα

Η Διαφοροποίηση μας Είναι η Επιστροφή στις Παλιές Πρακτικές

Με μια πραγματικά μελετημένη και ανατρεπτική φιλοσοφία για την εξέλιξή τους, τα Συστεγασμένα Φαρμακεία: Θεοδωρακοπούλου Βασιλική και Συρμακέση Κωνσταντίνα στα Ιωάννινα, τολμούν τη μεγάλη επιστροφή στις ρίζες του επαγγέλματος.

Κατανοώντας και προβλέποντας πολύ έγκαιρα τις εξελίξεις, έχουν σαν γνώμονα μια νέα οικονομία για το φαρμακείο τους.

Επενδύουν στο Εργαστήριο.

Το Φαρμακείο λειτουργεί εδώ και τριάντα τρία χρόνια και τα δυο τελευταία έγινε Συστεγασμένα Φαρμακεία, Θεοδωρακοπούλου Βασιλική και Συρμακέση Κωνσταντίνα.

Η Βίκυ Θεοδωρακοπούλου, η μητέρα, και παλαιότερη Φαρμακοποιός, έκανε ένα δυναμικό ξεκίνημα σε ένα νοικιασμένο κατάστημα του κέντρου των Ιωαννίνων.

Η τοποθεσία δεν ήταν ιδανική εκείνη την εποχή, αλλά η περιοχή σταδιακά μεταμορφώθηκε σε εμπορικό κέντρο της πόλης.

Με αφοσίωση στην δουλειά κατάφερε να αποκτήσει τον δικό της χώρο, στον οποίο και μετέφερε το Φαρμακείο, μόλις ένα οικοδομικό τετράγωνο μακριά από την προηγούμενη τοποθεσία αλλά πιο κοντά στην καρδιά της αγοράς της πόλης των Ιωαννίνων.

Σε αυτή την θέση βρίσκεται ως σήμερα το Φαρμακείο, περικυκλωμένο από καφετέριες και εμπορικά καταστήματα, χωμένο σε ένα στενάκι πίσω από το Αστυνομικό Μέγαρο, κοντά στην Περιφέρεια Ηπείρου αλλά και το Δικαστικό Μέγαρο της πόλης.

Ένας Μοντέρνος και Εργονομικός χώρος
Αδράζοντας την ευκαιρία με την μεταφορά, ήρθε και μία ριζική ανακαίνιση η οποία ξεκίνησε το 1996 και ολοκληρώθηκε το 1997.

Ο χώρος υιοθέτησε πολλά μοντέρνα στοιχεία για να αφομοιώσει το πνεύμα της εποχής, που απαιτούσε από το σύγχρονο Φαρμακοποιό να παρέχει στον πελάτη του κάτι παραπάνω από την αγορά φαρμάκου.

Χωρίστηκε σε τμήματα που βοηθούν την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών.

Προχωρώντας στον στενόμακρό του διάδρομο, ο καταναλωτής συναντά μια μεγάλη ποικιλία από προϊόντα υγιεινής, βρεφικής περιποίησης, δερμοκαλλυντικών καθώς και συμπληρωμάτων διατροφής. Στο back office βρίσκονται τα φάρμακα, προϊόντα εξειδικευμένης εξυπηρέτησης, όπως ειδικές κατηγορίες βοτάνων αλλά και παραφαρμακευτικά με μεγάλη ζήτηση.

Το πατάρι εξυπηρετεί ως αποθήκη για το stock αλλά και για γραφείο, όπου διαδραματίζονται με ησυχία οι παραγγελίες με τους προμηθευτές και γίνεται μια μικρή εκτίμηση των λογιστικών της επιχείρησης.

Ο υπόγειος χώρος φιλοξενεί το εργαστήριο, το οποίο από τον Οκτώβριο του ’13 άλλαξε ριζικά, ώστε να ακολουθεί τα πρότυπα ISO και GMP, αλλά και το υπόλοιπο stock παραφαρμάκων.

Συστεγασμένα Φαρμακεία Βασιλικής Θεοδωρακοπούλου και Κωνσταντίνας Συρμακέση - Ιωάννινα

Οι Άνθρωποι του Φαρμακείου

Τρείς εργαζόμενοι αποτελούν το μόνιμο προσωπικό του Φαρμακείου, εκτός από τις δύο αδειούχους Φαρμακοποιούς ιδιοκτήτες.

Με σειρά παλαιότητας, η Ελένη Μακρή αφιερώθηκε στην εξυπηρέτηση του παραφαρμάκου και στις παραγγελίες, ο Γιάννης Σιούτης στην εκτέλεση και έλεγχο των συνταγών και η Κατερίνα Αρλέτου στις παραλαβές.

Η νεαρή Φαρμακοποιός Κωνσταντίνα Συρμακέση μας λέει:

«Προσπαθούμε, μας λέει ώστε κανείς να μην έχει μια αυστηρά καθορισμένη αρμοδιότητα, για να μπορούν να γνωρίζουν όλους τους ρόλους και έτσι, όταν χρειαστεί να μπορούν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον, γιατί όλες οι μέρες δεν είναι ίδιες.

Κανείς δεν μπορεί πλέον μόνος να αναλάβει τον όγκο των συνταγών τις δυο πρώτες μέρες του μήνα, αλλά ούτε και των παραγγελιών, όταν μας επισκέπτονται συντονισμένοι οι αντιπρόσωποι των εταιριών ή των συνεπακόλουθων παραλαβών.

Προσπαθούμε με αυτόν τον τρόπο να μυήσουμε το προσωπικό σε ένα κλίμα συνεργασίας και αλληλοβοήθειας, ώστε να νοιώθουμε όλοι ότι λειτουργούμε σαν ομάδα και ότι υπάρχει κάποιος να μας καλύψει, εάν απλά δεν μας επαρκεί ο χρόνος» .

Σεμινάρια που γίνονται από εταιρίες χρησιμοποιούνται για να συμπληρωθεί η εκπαίδευση που δίνεται από τις δύο Φαρμακοποιούς, αλλά και τους πιο έμπειρους εργαζόμενους της επιχείρησης.

«Οι συνεργάτες μας επιβραβεύονται με bonus και με δώρα για την απόδοση στη δουλειά τους, αλλά και οι περιοδικές έξοδοι αποτελούν επιβράβευση για όλους μας, καθώς και σημείο επαφής και βαθύτερης επικοινωνίας της ομάδας».

Αναλαμβάνοντας Στρατηγικούς Ρόλους

«Ως η νεότερη Φαρμακοποιός έχω αναλάβει τον περίπλοκο τομέα των συμπληρωμάτων διατροφής.

Η μετεκπαίδευση μου με το master της σχολής School of Pharmacy του Λονδίνου στα βότανα και φυσικά προϊόντα, κάλυψε το μεγάλο κενό του κύκλου σπουδών μου, που δυστυχώς έχουν τα πανεπιστήμια φαρμακευτικής της Ελλάδας στον τομέα της φαρμακογνωσίας.

Είναι σημαντικό πλέον να μπορείς να παρέχεις το κατάλληλο σκεύασμα στον ασθενή, ιδιαίτερα μετά τις συγκεχυμένες και περισσότερες φορές λανθασμένες πληροφορίες που λαμβάνει από τα ΜΜΕ και κυρίως από το διαδίκτυο.

Τα βότανα είναι πολύτιμα στην πρόληψη, αλλά ακόμα και θεραπεία ασθενειών όταν ληφθούν σωστά, όμως η απρόσεκτη διάθεσή τους προκαλεί σημαντικά προβλήματα, κυρίως όσον αφορά την ταυτόχρονη λήψη φαρμάκων.

Ακόμα μια μετεκπαίδευση μου ήταν η εμπειρία απόκτησης πτυχίου από την Ελληνική Εταιρία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής για Φαρμακοποιούς, αφού είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε αυτό το ανερχόμενο και σπουδαίο κομμάτι εναλλακτικής ιατρικής, τουλάχιστον εφόσον το διακινούμε.

Αν και τελευταία αναφερόμενη αλλά εξίσου σημαντική ενασχόληση, είναι η εργασία μου στο εργαστήριο»

Ο βασικός όμως ρόλος παραμένει στην παλαιότερη Φαρμακοποιό, τη Βίκυ Θεοδωρακοπούλου, που συντονίζει τις προσπάθειες όλων και βρίσκεται παντού και πάντα.

Εκτός από το βαρύ φορτίο της οικονομικής διαχείρισης του Φαρμακείου, βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση πίσω και μπροστά από τον πάγκο.

Οι συνταγές δεν κατατίθενται χωρίς τον τελικό της έλεγχο, άλλα ούτε οι σημαντικές παραγγελίες χωρίς την έγκριση της.

Οι εταιρίες σέβονται το δημιούργημα της και είναι η μόνη που μπορεί να διαπραγματευτεί τις, αρκετές φορές, παράλογες απαιτήσεις τους.

Το πιο αξιέπαινο όμως είναι η σχέση εμπιστοσύνης που συνεχίζει να χτίζει με τους πελάτες.

Στον σημερινό πανικό λόγω των εκτεταμένων ελλείψεων των φαρμάκων καταφέρνει να εξασφαλίζει στους ασθενείς ότι χρειάζονται, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα και την «ψυχική» τους υγεία!

Τα Κίνητρα για μια Πιστή Πελατεία

«Η μεγαλύτερη προσφορά και το κίνητρο της πελατείας μας, όπως μας έχει γαλουχήσει η Βίκυ, είναι ότι θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε να καλυφτούν οι ανάγκες του πελάτη μας.

Πρωτοπόρος η μητέρα μου εξέλιξε τον τομέα των καλλυντικών από την αρχή της λειτουργίας του Φαρμακείου, που λόγω της τοποθεσίας του, μοιραία έπρεπε να κατέχει σημαντικό μερίδιο και σε αυτόν τον τομέα όπως και σε όλα τα παραφάρμακα.

Και ενώ πολλοί διαμαρτύρονταν εκείνη την εποχή ότι με αυτόν τον τρόπο υποβαθμίζεται το κύρος του επαγγέλματος, ήταν τελικά το κέρδος από αυτήν τη πρακτική που επενδύθηκε στις μέρες μας στα φάρμακα του ασθενή, όταν από το 2010 σταμάτησε τις έγκαιρες πληρωμές του το δημόσιο ταμείο, που αποτελεί περίπου το ογδόντα τις εκατό των συνταγών του κέντρου και που συνεχίζεται μέχρι σήμερα με την συγχώνευση των ταμείων στον ΕΟΠΥΥ.

Με τον συνδυασμό των γνώσεων και της εμπειρίας μας φιλοδοξούμε να προσφέρουμε στον ασθενή τις σωστές παροχές και τον παρακινούμε να ξαναγυρίσει σε μας, γιατί ότι του προτείναμε έδωσε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Παρέχουμε εκπτώσεις με κάρτα πελάτη, ανταμείβοντας την πιστότητά του και δώρα όταν φτάσει σε συγκεκριμένα όρια αγορών.

Γίναμε υποστηρικτές του διευρυμένου ωραρίου σε αντίξοες συνθήκες, για να καλύπτουμε τις ανάγκες του εργαζόμενου που δεν έχει το χρόνο να επισκεφτεί το φαρμακείο στις συνηθισμένες ώρες λειτουργίας του ή που δεν τον κάλυπτε ο καθοριζόμενος αριθμός των εφημερευόντων Φαρμακείων της πόλης μας.

Αναζητώντας Νέα Πεδία Εσόδων

«Οι προσπάθειες του Φαρμακοποιού βέβαια στην σημερινή εποχή να επιβιώσει πέφτουν σαν ντόμινο.

Ότι μέτρα και αν έχει λάβει, ακόμα και ύστερα από δεκαετίες προσπάθειας, καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο σε κλάσματα δευτερολέπτου με το μεγαλύτερο χτύπημα να διατίθεται πλέον σε λίγο καιρό το εμπόρευμά του από super market, που αναπόφευκτα θα προσφέρουν τα ίδια προϊόντα σε καλύτερες τιμές και θα λειτουργούν αν όχι τις ίδιες, αλλά και περισσότερες ώρες.

Το δέλεαρ της τιμής για τον καταναλωτή δεν είναι αμελητέο!

Ακόμα και να γνωρίζει ότι δεν θα λάβει τις ίδιες συμβουλευτικές υπηρεσίες, η ανάγκη του κόσμου για να εξοικονομήσει χρήματά είναι μεγαλύτερη από αυτές.

Το μόνο που θα απομείνει στο φαρμακείο θα είναι η διάθεση συνταγογραφούμενων φαρμάκων, που παρόλο που είναι ο πιο σημαντικός του ρόλος, αποφέρει πλέον μόνο χρέη προς τις φαρμακαποθήκες.

Παραδόξως αυτό που πραγματικά μπορεί να διαχωρίσει τον σύγχρονο Φαρμακοποιό, κατά την άποψή μου, είναι να επιστρέψει στην παλαιότερη πρακτική του!

Εξάλλου εξ' ορισμού το επάγγελμά του αφορά την τέχνη της δημιουργίας.

Αν δούμε ιστορικά τα πράγματα, είναι σε όλους γνωστό ότι καθώς άλλαξαν οι εποχές και αναπτύχθηκε η φαρμακοβιομηχανία από τα μέσα του '60, το επάγγελμά μας έχασε την ταυτότητά του.

Συστεγασμένα Φαρμακεία Βασιλικής Θεοδωρακοπούλου και Κωνσταντίνας Συρμακέση - Ιωάννινα

Από «Φάρμακο-ποιοί» δηλαδή, απαρνηθήκαμε την «τέχνη» μας και εξελιχθήκαμε κι εμείς σε απλούς πωλητές του πάγκου, διανομείς δηλαδή, και τα έσοδά μας εξαρτώνται από πωλήσεις σε κουτάκια φαρμάκων.

Αυτό φυσικά ήταν κάτι πολύ πιο εύκολο και πολύ πιο προσοδοφόρο για μας, όσο μεγάλωνε η φαρμακευτική δαπάνη, οι τιμές των φαρμάκων και οι παροχές από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Έτσι φτάσαμε στο σήμερα, στο τέλος αυτού του συστήματος που μας έθρεφε και όπου μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια σπουδών αυτό μας δίνει αξία και ανεβάζει την εικόνα μας σαν επαγγελματίες υγείας είναι η συμβουλή υγείας.

Η συμβουλή σαφώς κάνει διαφοροποίηση, αλλά η τεχνολογία όπως δείχνουν τα πράγματα, σύντομα θα μας ξεπεράσει και σε αυτόν τον τομέα.

Μετά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση που μετέτρεψε την εκτέλεση συνταγών σε πολύ ευκολότερη πρακτική, είναι πολύ πιθανόν να έρθει και η ηλεκτρονική συμβουλή και γιατί όχι και η ηλεκτρονική διανομή φαρμάκων!

Σκεφτείτε πόσο εύκολο θα ήταν στο μέλλον να δημιουργηθούν ελεγχόμενα από φαρμακοποιούς ηλεκτρονικά φαρμακεία, όπου τυποποιημένες οδηγίες και συμβουλές θα εκτυπώνονται με ένα πάτημα του ποντικού, ίσως όμως και οδηγίες που θα δίδονται από ένα ενημερωμένο database που κατά πολύ θα ξεπερνά τις προσπάθειες του ίδιου του φαρμακοποιού να παραμείνει ενημερωμένος, σε μια διαρκώς εξελισσόμενη και μεταβαλλόμενη επιστήμη.

Επομένως τι θα κάνει τον φαρμακοποιό με το φαρμακείο του αναντικατάστατο από τους μεγαλοδιανομείς και τα νέα ηλεκτρονικά συστήματα; Σαφώς το παραδοσιακό λειτούργημα του!»

Δημιουργώντας ένα Πρότυπο Εργαστήριο

«Όλοι οι παραπάνω προβληματισμοί είναι οι λόγοι που μας οδήγησαν στην ανάπτυξη ενός πρότυπου εργαστηρίου.

Η τεχνογνωσία υπάρχει σε μας ώστε να παράγουμε οποιαδήποτε φαρμακοτεχνική μορφή είναι σε ζήτηση και όσο περίπλοκη και αν είναι, άρα το μόνο που έλειπε είναι ο εξοπλισμός.

Γιατί εφόσον κανείς αναλάβει ένα τέτοιο εγχείρημα, πρέπει να το κάνει με υπευθυνότητα.

Ότι φεύγει από τον χώρο του εργαστηρίου, οφείλει να έχει εκατό τοις εκατό καθαρότητα και να μην αποτελεί εστία ανάπτυξης μικροοργανισμών.

Έτσι πήραμε την απόφαση να φτιάξουμε ένα εργαστήριο που προσομοιάζει μια μικρή βιομηχανία.

Τολμήσαμε ένα πρότυπο εργαστήριο που δίνει την δυνατότητα να παρέχεις σε ασθενείς και γιατρούς εξειδικευμένες υπηρεσίες.

Ακόμα και σε συναδέλφους που δεν δύνανται ακόμα να κάνουν μια τέτοια επένδυση.

Αυτό υλοποιήθηκε από την εξειδικευμένη εταιρεία Σύνδεσμος Α.Ε. χάρη στην επιμονή της ιδιοκτήτριας Ευαγγελίας Καναβού, τις γνώσεις της συνεργάτιδάς της Φαρμακοποιού Έλενας Μουρελάτου και την εμπειρία του Γεράσιμου Καλάβρια.

Αυτό που δημιούργησε αυτή η εξαιρετική ομάδα, είναι ένα εργαστήριο στο όποιο μπορούν να κατασκευαστούν ακόμα και φάρμακα ενέσιμης μορφής.

Όλοι οι χώροι του εργαστηρίου είναι κατασκευασμένοι με τέτοιο τρόπο που να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται εύκολα (πάτωμα και οροφή υγειονομικού τύπου, με υγειονομικές γωνίες), ενώ ταυτόχρονα ειδικό σύστημα διαχείρισης του αέρα (προσαγωγής και απαγωγής), διασφαλίζει την υψηλή ποιότητα και καθαρότητά του.

Συγκεκριμένα ο αέρας φιλτράρεται μέσα από ειδικά φίλτρα κατακράτησης σωματιδίων και μικροοργανισμών, οπότε και καθαρίζεται, ενώ παράλληλα ανανεώνεται συνέχεια, γεγονός που εξασφαλίζει συνεχώς τη διατήρηση της καθαρότητας του σε υψηλά επίπεδα.

Παράλληλα η ύπαρξη διαφοράς πιέσεως μεταξύ των χώρων, η οποία ελέγχεται από μανόμετρα, διασφαλίζει ότι κατά το άνοιγμα της πόρτας του χώρου η ροή του αέρα θα γίνεται από τον εσωτερικό προς τον εξωτερικό χώρο, αποφεύγοντας έτσι την είσοδο αέρα κατώτερης ποιότητας.

Η είσοδος του προσωπικού στον κύριο χώρο εργασίας πραγματοποιείται μέσω ειδικού αεροφράκτη, όπου το προσωπικό φοράει τα κατάλληλα είδη ρουχισμού (ποδιά, σκούφο, μάσκα, γάντια, ποδονάρια).

Οι πόρτες για την είσοδο στον αεροφράκτη και την είσοδο στο εργαστήριο, ρυθμίζονται από ειδικό μηχανισμό που απαγορεύει το ταυτόχρονο άνοιγμά τους, λειτουργώντας ως την μεγαλύτερη ασφαλιστική δικλίδα για τη διατήρηση των περιβαλλοντικών συνθηκών στο εσωτερικό του εργαστηρίου.

Η είσοδος των υλικών γίνεται μέσω ειδικού θαλάμου, εφοδιασμένου με φίλτρα HEPA και λάμπα UV ακτινοβολίας διασφαλίζοντας έτσι ότι κάθε τι που εισάγεται στο χώρο είναι απόλυτα καθαρό και δεν επιφέρει καμία επιμόλυνση.

Οι παρασκευές που απαιτούν ακόμα υψηλότερες συνθήκες, πραγματοποιούνται σε ειδικό θάλαμο κάθετης νηματικής ροής (laminar air flow cabinet), εντός του οποίου επικρατούν συνθήκες κλάσης Α.

Ο καθαρισμός όλων των σκευών πραγματοποιείται σε ξεχωριστό χώρο, και όχι στο χώρο παρασκευής, εκμηδενίζοντας έτσι την πιθανότητα επιμόλυνσης των παρασκευαζομένων σκευασμάτων.

Οι Συνεργασίες Αναπόφευκτες στο Άμεσο Μέλλον...

«Πολλά μπορούν να γίνουν για να βελτιωθεί το επάγγελμά μας και έχουμε εμείς οι νέοι καιρό μπροστά μας και για περισσότερες αλλαγές.

Μια καλή συνεργασία με άλλους Φαρμακοποιούς θα μπορούσε να είναι ένα επόμενο μεγάλο βήμα.

Μαζί ίσως καταφέρουμε να προλάβουμε τις απειλητικές αλυσίδες Φαρμακείων και να καλύψουμε ο ένας τα κενά του άλλου.

Πιστεύουμε όμως ότι κάθε ενέργεια πρέπει να γίνεται μετά από σοβαρή σκέψη, καλό σχεδιασμό και στη σωστή στιγμή!»

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων