fbpx

Φαρμακείο Στέφανου Διαγούρτη - Αράχωβα

Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον

Με μια μακρά ιστορία και με πολύ αγάπη για το επάγγελμα, δυο Φαρμακοποιοί, ένας παλιός και ένα νέος προσπαθούν να σταθούν σε ένα δύσκολο περιβάλλον αγοράς, αλλά με το ατού να επιχειρούν και να ζούνε σε μια μικρή, όμορφη και τουριστική πόλη την Αράχωβα.

Το Φαρμακείο μας ιδρύθηκε το 1982 από τον πατέρα μου Δημήτριο Διαγούρτη στον κεντρικό δρόμο της Αράχωβας και από το 2012, με την ολοκλήρωση των σπουδών μου συστεγάστηκε και μεταφέρθηκε σε νέο και ανακαινισμένο χώρο, με την επωνυμία Συστεγασμένα Φαρμακεία Δημητρίου και Στεφάνου Διαγούρτη Ο.Ε.

Η οικογένεια μας έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον στο χώρο του φαρμακείου, καθώς και η αδελφή μου Κωνσταντίνα είναι φαρμακοποιός και διατηρεί φαρμακείο στην Αθήνα.

Καλύπτοντας τις Ανάγκες Υγείας της Περιοχής μας

Η μικρή μας πόλη, διαθέτει ένα αγροτικό ιατρείο με δύο θέσεις γενικών ιατρών.

Όμως λόγω της οικονομικής κρίσης και χάρη στην μεγάλη και προκλητική αδιαφορία της πολιτείας, παρουσιάστηκαν σημαντικά προβλήματα στη κάλυψη των θέσεων, με αποτέλεσμα οι ασθενείς και ηλικιωμένοι να εξυπηρετούνται μόνο δύο με τρεις φορές τη εβδομάδα και μάλιστα σε ένα τόπο που προσπαθεί να αναπτύξει τον τουρισμό!

Αυτό μας επιφορτίζει ως παρόχους πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με επιπρόσθετες ευθύνες σε πολλά περιστατικά, όπως κρυολογήματα, ιώσεις, προβλήματα του πεπτικού, τραυματισμούς …κ.α., έτσι ώστε με τις γνώσεις και την εμπειρία μας να συμβουλεύουμε και να παρέχουμε τις πρώτες βοήθειες στους πελάτες μας όπου χρειαστεί.

Ευτυχώς υπάρχουν 2 παιδίατροι και 3 οδοντίατροι, ενώ μόνο τα Σαββατοκύριακα λειτουργούν 2 καρδιολογικά και 1 γυναικολογικό ιατρείο.

Σε απόσταση 15 χλμ υπάρχει και το κέντρο υγείας Διστόμου που εξυπηρετεί όλη την περιοχή.

Όπως είναι γνωστό η Αράχωβα αποτελεί τον κορυφαίο χειμερινό τουριστικό προορισμό στη χώρας μας, κυρίως λόγω των τριών χιονοδρομικών κέντρων που λειτουργούν στην περιοχή, καθώς επίσης και λόγω της ύπαρξης πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων και άλλων τουριστικών επιχειρήσεων (ταβέρνες, καφέ, μπαρ, καταστήματα ένδυσης, καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων κ.α.).

Επίσης αποτελεί σταθμό για τους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση. Λόγω αυτής της ιδιαιτερότητας το φαρμακείο μας λειτουργεί σε ρυθμούς 2 ταχυτήτων.

Αφενός κυρίως τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες του χειμώνα, καλείται να εξυπηρετήσει τις αυξημένες ανάγκες της τουριστικής κίνησης και αφετέρου τις υπόλοιπες ημέρες να λειτουργήσει σε ρυθμούς φαρμακείου σε επαρχιακή κωμόπολη.

Παρόλο που στις μεγάλες πόλεις και σε τουριστικά μέρη η έννοια του ωραρίου και των εφημεριών τείνει να εξαφανιστεί, στην Αράχωβα, χάρη στην καλή συνενόηση μεταξύ συναδέλφων, έχουμε καταφέρει και διατηρούμε ένα σύστημα εφημεριών και ωραρίου ώστε να μας παρέχεται καλύτερη ποιότητα ζωής.

Φαρμακείο Στέφανου Διαγούρτη, Αράχοβα

Οι εφημερίες καταργούνται μόνο για 15 μέρες την περίοδο των Εορτών λόγω του μεγάλου αριθμού επισκεπτών.

Όπως και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας δεν υπάρχει σύστημα διανυκτερεύσεων, αλλά φαρμακείο ασφαλείας με το τηλέφωνο του φαρμακοποιού σε εμφανή θέση.

Ένας Παραδοσιακός Χώρος

Το Φαρμακείο μας στεγάζεται σε ένα πέτρινο και παραδοσιακό κτίριο.

Έτσι με την ανακαίνηση του 2012 θέσαμε σαν στόχο να δημιουργήσουμε έναν χώρο όπου θα συνδιάζεται το παραδοσιακό με το μοντέρνο.

Ο χώρος του Φαρμακοπωλείου (100 τ.μ.) περιλαμβάνει σύνθεση ξύλινων προθηκών με κρυφό φωτισμό, όπου τα προιόντα κατανέμονται με ιδιαίτερη προσοχή ώστε ο πελάτης να μπορεί να κατευθυνθεί και μόνος του προς την κατηγορία προϊόντων που τον ενδιαφέρει.

Η αρχιτεκτονική κατασκευή μας έδωσε την δυνατότητα του συνδιασμού κατηγοριοποίησης, τόσο ανά εταιρία, όσο και ανά κατηγορία προιόντων.

Στην αριστερή πτέρυγα βρίσκει κανείς μία μεγάλη ποικιλία καλλυντικών με την κάθε εταιρία να έχει και μία ξεχωριστή προθήκη.

Στην δεξιά πτέρυγα βρίσκουμε ποικίλες κατηγορίες από παιδικά και προϊόντα προσωπικής φροντίδας, μέχρι ορθοπεδικά, συμπληρώματα διατροφής και στοματικής υγιεινής.

Στον κεντρικό χώρο βρίσκονται δύο μεγάλες γόνδολες.

Η αριστερή περιέχει αντηλιακά σχεδόν όλο το χρόνο (λόγω του χιονοδρομικού αλλά και του καλοκαιριού), καθώς και προϊόντα περιποίησης σώματος και η δεξιά γόνδολα περιέχει εποχιακά προιόντα όπως καραμέλες για το λαιμό, αρωματοθεραπεία, βότανα και προϊόντα αδυνατίσματος.

Για τα προϊόντα με ειδικές προσφορές υπάρχει και μια τρίτη γόνδολα.

Στο βάθος του Φαρμακοπωλείου, ακριβώς απέναντι από την είσοδο, βρίσκεται ο πάγκος εκτέλεσης συνταγών, που χωρίζεται απο μια κολώνα επενδεδυμένη με ξύλο, δημιουργώντας δύο διαφορετικές θέσεις εργασίας. Έτσι ο κάθε πελάτης εξυπηρετείται με διακριτικότητα.

Πίσω απο τον πάγκο βρίσκονται ράφια όπου είναι τοποθετημένα διάφορα OTC και ηλεκτρονικές συσκευές μέτρησης πιέσεως και ζαχάρου. Όλα τα φάρμακα βρίσκονται σε συρταριέρα.

Τελος υπάρχει αποθήκη και εργαστήριο 30τ.μ. εξοπλισμένο με όλα τα απαραίτητα μηχανήματα για παρασκευή γαληνικών σκευασμάτων.

Επίσης υπάρχει στον ίδιο χώρο του BackOffice, γραφείο και θέση για παροχή πρώτων βοηθειών.

Οι Αρμοδιότητες και οι Υπηρεσίες μας

Μέχρι το 2012 το Φαρμακείο ήταν αποκλειστικής ευθύνης και διαχείρισης του πατέρα μου. Από τη στιγμή της συστέγασης και μετά οι αρμοδιότητες έχουν κατανεμηθεί.

Ο πατέρας μου λόγω της μεγάλης εμπειρίας του ασχολείται περισσότερο με την εξυπηρέτηση των πελατών στο πάγκο και την παροχή της επιστημονικής συμβουλής γύρω από το φάρμακο, ενώ η δική μου συμβολή έχει να κάνει περισσότερο με την προώθηση καλλυντικών και συμπληρωμάτων διατροφής, καθώς και με θέματα οργάνωσης αποθεμάτων και κατηγοριοποίησης προιόντων.

 Κατά καιρούς με εξωτερικούς συνεργάτες, διοργανώνουμε events με την παρουσία αισθητικών για την παρουσίαση νέων παραφαρμακευτικών και καλλυντικών προιόντων.

Στο Φαρμακείο μας εφαρμόζουμε πλήρες σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής φαρμάκων και παραφαρμάκων ώστε να προλαμβάνουμε φαινόμενα απώλειας στοκ λόγω ημερομηνίας λήξεως και ταυτόχρονα να ελέγχουμε τη ροή των παραγγελιών μας. Παράλληλα διατηρούμε αρχείο των πελατών μας ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε σε πραγματικό χρόνο το πελατολόγιο και τη εξυπηρέτηση που παρέχουμε.

Λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και του ολοένα αυξανόμενου ανταγωνισμού (ακόμη και από καταστήματα εκτός φαρμακευτικού χώρου), προσπαθούμε διαρκώς να επιτυγχάνουμε καλύτερες τιμές για τους πελάτες μας, γεγονός που σχετίζεται άμεσα με την πίεση προς τους προμηθευτές μας για μεγαλύτερες εκπτώσεις και προσφορές που μετακυλύουμε προς τον πελάτη.

Φαρμακείο Στέφανου Διαγούρτη, Αράχοβα

Προσωπική Σχέση και Ενασχόληση με τον Πελάτη

Βασικό στοιχείο της επιτυχημένης πορείας του Φαρμακείου μας, αποτελεί η διαρκής προσωπική σχέση και ενασχόληση με τον πελάτη, βασιζόμενη στην ειλικρίνεια και τη διάθεση για πραγματική επίλυση των προβλημάτων που μας εμπιστεύεται.

Σ’ αυτό μας βοηθά και η μεγάλη ποικιλία προϊόντων που διαθέτουμε που δημιουργεί την αίσθηση στον πελάτη ότι μπορούν να καλυφθούν όλες οι ανάγκες του, αλλά και η μεγάλη εμπειρία των 32 ετών του πατέρα μου στο χώρο με διαρκή ανθρώπινη προσέγγιση του κοινού πάντα με καλή διάθεση και σοβαρότητα.

Προβληματισμοί στο Επάγγελμα

Στην παρούσα φάση μεγάλος είναι ο προβληματισμός μας για το μέλλον του επαγγέλματος, ιδιαίτερα λόγω της συνεχούς διαρροής προϊόντων από το χώρο του Φαρμακείου προς άλλα σημεία πώλησης.

Εταιρίες που εδραιώθηκαν με την υποστήριξη των Φαρμακοποιών, επιδεικνύουν μία ακατανόητη για μας διάθεση για επέκταση σε άλλα κανάλια διανομής, χωρίς την τήρηση κανενός προσχήματος.

Είμαι βέβαιος ότι στο άμεσο μέλλον αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο αντίδρασης από το σύνολο των συναδέλφων, οδηγώντας στην οριστική τους έξοδο απο τους χώρους μας.

Σε προσωπικό επίπεδο είναι βέβαιο ότι παρά τις αντιξοότητες θα επιμείνουμε στην προσπάθεια για διατήρηση του επιπέδου των υπηρεσιών που παρέχουμε στο κοινό, στην αξιοπρεπή και ποιοτική άσκηση του λειτουργήματος μας και στην προσπάθεια βελτίωσης της καθημερινότητάς μας.

Η ζωή σε ένα τόπο όπως η Αράχωβα μας δίνει σαφώς μία ευχέρεια στο να διαχειριζόμαστε τον χρόνο μας, διαχωρίζοντας την επαγγελματική από την εκτός φαρμακείου ζωή μας.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η επιμονή σε συνδυασμό με την σωστή αντίληψη των συνθηκών της αγοράς, θα μας κρατήσει στον χώρο του Φαρμακείου για πολλές ακόμη δεκαετίες για να συνεχίσουμε …το Μέλλον.

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.