fbpx

Φαρμακείο Βάιου Παπαδόπουλου - Λάρισα

Μια Επιτυχημένη Στρατηγική

Στη Λάρισα, ξεκίνησε αρχικά με ένα Φαρμακείο ο κ. Βάιος Παπαδόπουλος και ολοκλήρωσε το όραμα του με δύο φαρμακεία, έχοντας πλάι του τα παιδιά του, το νέο αίμα των φαρμακοποιών στην οικογένεια. Ακολουθώντας μια επιτυχημένη στρατηγική διοίκησης, όλα τα μέλη της ομάδας ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον.

Η αρχή έγινε το 1985. Στην οδό Βενιζέλου 67, σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους του ιστορικού κέντρου της πόλης της Λάρισας, άνοιξε το φαρμακείο του ο κ. Βάιος Παπαδόπουλος.

Το 1992 το Φαρμακείο μεταφέρθηκε στο νέο εμπορικό κέντρο της πόλης, στον πεζόδρομο της Ρούσβελτ, και συστεγάστηκε με το φαρμακείο της κ. Αντιγόνης Μότσιου Κατσούπα, την οποία ευχαριστούμε για την άψογη συνεργασία που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια και τη ς ευχόμαστε ότι καλύτερο για αυτήν και την οικογένειά της.

Εν τω μεταξύ, τα παιδιά του Βάιου, Λάζαρος και Χρυσάνθη, ολοκληρώνοντας τις σπουδές τους στην Φαρμακευτική, ανέλαβαν ως νεαροί φαρμακοποιοί να ακολουθήσουν την πορεία του πατέρα τους.

Στη συνέχεια, το 2013, ο χώρος του Φαρμακείου μεταφέρθηκε στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου με την επωνυμία «Λάζαρος Παπαδόπουλος και Αντιγόνη Μότσιου-Κατσούπα», ενώ ταυτόχρονα ιδρύθηκε, σε ιδιόκτητο χώρο, το φαρμακείο του κ. Βάιου Παπαδόπουλου και της κόρης του Χρυσάνθης στην οδό Κύπρου 64, σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης, στην Κεντρική Πλατεία Λάρισας.

Σήμερα, στα δύο φαρμακεία απασχολούνται οι τρεις Φαρμακοποιοί, ο Βάιος και τα παιδιά του, καθώς τον τελευταίο χρόνο η κ. Αντιγόνη Μότσιου-Κατσούπα συνταξιοδοτήθηκε.

«Τα δύο Φαρμακεία εξυπηρετούν ποικιλία πελατών" μας λέει ο κ. Βάιος Παπαδόπουλος.

«Το κοινό μας ξεκινά από την ηλικία των 20 χρόνων και καλύπτει όλο το ηλικιακό φάσμα...

Οι πελάτες είναι είτε μόνιμοι είτε περαστικοί, καθώς και επισκέπτες από άλλες περιοχές που βρέθηκαν στην πόλη μας για ιατρικούς ή όχι σκοπούς.

Εκτός από τα φάρμακα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον εντοπίζεται στα συμπληρώματα διατροφής και τα καλλυντικά σκευάσματα, με ιδιαίτερη έμφαση στα παρασκευάσματα του εργαστηρίου μας».

Φαρμακείο Βάιου Παπαδόπουλου - Λάρισα

Λειτουργικοί Χώροι για Αναδείξουν την Προσφορά

Η εσωτερική αρχιτεκτονική των δύο Φαρμακείων εξυπηρετεί τη λειτουργικότητά τους.

Η τοποθέτηση των προϊόντων ακολουθεί τη λογική της εξυπηρέτησης των αναγκών των πελατών μας (θερμές και κρύες περιοχές).

«Επιλέξαμε το Μerchandizing οργάνωσης ανά κατηγορία» επισημαίνει ο κ. Βάϊος Παπαδόπουλος, «καθώς μετά από χρόνια εμπειρίας διαπιστώσαμε ότι είναι πιο εύκολη και αποδοτική η εξυπηρέτηση των πελατών.

Όλα τα προϊόντα που διαθέτουν και τα δυο μας Φαρμακεία ακολουθούν τις θεραπευτικές προτάσεις που αναζητούν οι πελάτες μας κι έτσι η επιλογή γίνεται χωρίς καθυστερήσεις και με μεγαλύτερη ευκολία».

Κάθε πελάτης που επισκέπτεται τον χώρο του Φαρμακοπωλείου διακρίνει στα ράφια με εμφανή σήμανση όλες τις υποκατηγορίες των παραφαρμακευτικών προϊόντων: καλλυντικά, συμπληρώματα διατροφής, προϊόντα βρεφικής περιποίησης, οδοντιατρικά, διαγνωστικές συσκευές και υγειονομικό υλικό.

Ακόμη, έχουν τοποθετηθεί ειδικοί χώροι προβολών σε γόνδολες, όπου αναδεικνύονται τα προϊόντα σε προσφορά.

Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα βρίσκονται σε συρταριέρες.

Το εργαστήριο παραγωγής των δύο Φαρμακείων έχει αναπτυχθεί πλήρως σε ανεξάρτητο χώρο και πληροί τις τηρούμενες προδιαγραφές του ΕΟΦ, με ευρεία γκάμα παρασκευασμάτων. Και τα δύο Φαρμακεία συμπληρώνονται από κατάλληλους αποθηκευτικούς χώρους.

Για την αποθήκευση υλικών και προϊόντων στο Φαρμακείο της οδού Κύπρου χρησιμοποιείται το υπόγειο και το πατάρι, ενώ στο φαρμακείο της Πολυτεχνείου, ο πρώτος όροφος.

Ο σχεδιασμός όλων των χώρων έγινε με στόχο τη λειτουργική ανάπτυξη των Φαρμακείων μας.

Το προσωπικό δουλεύει άνετα και απερίσπαστα στα τμήματα των πωλήσεων, των παραλαβών, του εργαστηρίου και της αποθήκης, ακολουθώντας συγκεκριμένο πρωτόκολλο εργασίας.

Η Ομάδα Στηρίζει την Καινοτομία

Εκτός από τους τρεις Φαρμακοποιούς, τον Βάιο, τον Λάζαρο και τη Χρυσάνθη, τους οποίους υποστηρίζει ηθικά και ψυχολογικά πάντα η μητέρα της οικογένειας, Κατερίνα, στα Φαρμακεία απασχολούνται η αισθητικός κ. Αγλαΐα Καουνά, η αισθητικός κ. Τάνια Βαθράκη, η βοηθός φαρμακείου κ. Ανθή Αηδόνη και στο εργαστήριο η βοηθός κ. Χριστίνα Σβανά.

Η συνεργασία τους είναι μακροχρόνια και βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη που αναπτύχθηκε από την τριβή της καθημερινότητας.

Οι τέσσερις αυτές κυρίες βοήθησαν, στήριξαν και στηρίζουν κάθε νέα επιχειρηματική δραστηριότητα του κ. Βάιου Παπαδόπουλου.

Κάθε μέλος της ομάδας έχει αναλάβει έναν συγκεκριμένο τομέα. Σε τακτά χρονικά διαστήματα, όμως, αναδιανέμονται οι εργασίες κυκλικά (rotation), ώστε όλοι να γνωρίζουν τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις κάθε θέσης που αναλαμβάνουν.

Η γενική εποπτεία ανήκει στον κ. Βάϊο Παπαδόπουλο, ο οποίος είναι υπεύθυνος και για τον καταμερισμό των εργασιών των μελών της ομάδας, ενώ ο γιός του Λάζαρος έχει αναλάβει τη διαχείριση της αποθήκης και των παραγγελιών των φαρμάκων, και η κόρη του Χρυσάνθη ασχολείται με τα καλλυντικά σκευάσματα.

Η επικοινωνία των Φαρμακοποιών και του προσωπικού είναι συνεχής για την άμεση και αποτελεσματική ικανοποίηση των αναγκών των πελατών.

Εκτός, όμως, από την καθημερινή επικοινωνία, η λειτουργικότητα της ομάδας βασίζεται και στις συναντήσεις εργασίας του προσωπικού σε εβδομαδιαία βάση.

«Στις εβδομαδιαίες αυτές συναντήσεις» συνεχίζει ο κ. Βάϊος, «όλα τα μέλη της ομάδας συμμετέχουν ενεργά. Καθένας ενημερώνει για την κίνηση της εβδομάδας, αλλά και για τα νέα προϊόντα που διαθέτουμε, συζητάμε τα προβλήματα που παρουσιάζονται εσωτερικά και εξωτερικά, αξιολογούμε την κατάσταση και προχωρούμε μοιραζόμενοι τις εποικοδομητικές προτάσεις όλων.

Στο τέλος της συνάντησης παρουσιάζεται καταγραφή αξιολόγησης και ανάλυσης πωλήσεων.

Η τακτική αυτή προσφέρει πολλά οφέλη, καθώς καταγράφεται μεθοδικά η κινητικότητα της αγοράς και προλαμβάνονται πιθανές ελλείψεις και ανάγκες κάθε φαρμακείου ξεχωριστά.

Η περιοδικότητα κάποιων στοιχείων των αναλύσεων αυτών, προσφέρει πολύτιμη εμπειρία στην αναζήτηση και παραγγελία προϊόντων.

Τα Φαρμακεία μας με αυτό τον τρόπο μπορούν να καλύψουν σε μεγάλο ποσοστό τις ανάγκες των πελατών τους και οργανώνουν συστηματικότερα τις παραγγελίες, τόσο σε φάρμακα, όσο και σε παραφαρμακευτικά προϊόντα».

Φαρμακείο Βάιου Παπαδόπουλου - Λάρισα

Η Επικοινωνία με τους Πελάτες, Κτίζει Σχέσεις Εμπιστοσύνης

«Στις πωλήσεις των παραφαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων δεν παραλείπουμε να προσφέρουμε αρκετά δείγματα των προϊόντων των εταιρειών που επιλέγουν οι πελάτες μας, αλλά και δείγματα των προϊόντων που παράγονται στο εργαστήριό μας.

Σκοπός μας δεν είναι απλώς η χορήγηση προϊόντων, αλλά μέσω της συνέργιας της επιστημονικής γνώσης με την τεχνική προσέγγισης της επικοινωνίας, προσπαθούμε να χτίσουμε μία σχέση εμπιστοσύνης με κάθε πελάτη μας.

Με την επικοινωνία σε ατομικό επίπεδο επιδιώκουμε να είμαστε αποτελεσματικοί στη δουλειά μας.

Στόχος μας είναι πρωτίστως η πρόληψη της υγείας κι έπειτα η σωστή αντιμετώπιση των προβλημάτων της πελατείας μας.

Σκεφτόμαστε ως πελάτες, μπαίνουμε στη θέση των πελατών μας!

Αυτό λοιπόν που επιδιώκουμε είναι να κατανοούμε και να εξυπηρετούμε τις ανάγκες τους και με συνεχή ενημέρωση, με νέα προϊόντα και υπηρεσίες, να έχουμε τη δυνατότητα να προτείνουμε τις περισσότερες δυνατές επιλογές, προκειμένου ο πελάτης να φεύγει κάθε φορά ικανοποιημένος από την συναλλαγή μαζί μας.

Τα Φαρμακεία μας στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια την επιτυχία τους σε μία απλή σκέψη που χαρακτηρίζει, όμως, κάθε πράξη της ανθρώπινης δραστηριότητας: κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη την ειλικρινή επικοινωνία κι ένα αληθινό χαμόγελο.

Το χαμόγελο και η επικοινωνία ήταν και είναι τα δύο στοιχεία στα οποία βασίζεται η φιλοσοφία μας και φυσικά οι υπηρεσίες που προσφέρουμε.

Η καλή διάθεση και το ευχάριστο κλίμα που ξεκινά από την ομάδα μας δεν απευθύνεται μόνο στους πελάτες, αλλά και στους συνεργάτες και στους προμηθευτές μας.

Μας ενδιαφέρει πολύ και φροντίζουμε να χτίζουμε μακροχρόνιες σχέσεις συνεργασίας. Οι πελάτες είναι φίλοι μας.

Έχουμε κατορθώσει κι είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς γι’ αυτό, έχοντας σταθεροποιήσει μία βαθιά σχέση μαζί τους παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει ο κλάδος των φαρμακείων και γενικότερα της οικονομίας για τους πολίτες.

Αποτελεί βαθιά ικανοποίηση για μας το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που τους γνωρίσαμε από τη νεαρή ηλικία τους, δημιούργησαν οικογένειες, μεγάλωσαν τα παιδιά τους, έχουν εγγόνια και συνεχίζουν να μας εμπιστεύονται και οι ίδιοι και οι οικογένειες των παιδιών τους.

Φροντίζουμε συνεχώς να τους προσφέρουμε εξειδικευμένα και ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής αξίας, ανάλογα με τις απαιτήσεις τους. Εξυπηρετούμε με ιδιαίτερη προθυμία τον καθένα που μας εμπιστεύεται και λαμβάνουμε υπόψη μας τη γνώμη του».

Ο Φαρμακοποιός δεν Κάνει Ένα Μονοδιάστατο Επάγγελμα.

«Η επιστημονική μας κατάρτιση είναι σημαντική, αλλά παραμένει μόνο ένα από τα επίπεδα που πρέπει να κατακτήσει ένας φαρμακοποιός-επιχειρηματίας και αυτό είναι κάτι που γνωρίζουμε πολύ καλά και το εφαρμόζουμε στην καθημερινότητά μας, έχοντας πάντα ως στόχο τη συνεχή εξέλιξή μας.

Οι αλλαγές που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, το μόνο που μας έχουν προσφέρει είναι αβεβαιότητα και δυσκολίες στη λειτουργία μας.

Το μέλλον δεν προδιαγράφεται ευοίωνο, γι’ αυτό και οφείλουμε να προστατέψουμε τη δουλειά μας. Η μονομερής αντιμετώπιση δεν προσφέρει κανένα όφελος, αντίθετα θα θέσει σε κίνδυνο ακόμη και την ύπαρξή μας.

Μόνο με τη μεθοδική οργάνωση, σε κάθε τομέα που αφορά το ελληνικό Φαρμακείο, και τη συνεργασία τόσο μεταξύ Φαρμακείων της ίδιας πόλης, όσο και Φαρμακείων διαφορετικών πόλεων, θα μπορέσουμε να αυξήσουμε τη διαπραγματευτική μας δύναμη, να διαχειριστούμε ορθολογικά τα αποθέματά μας και να αντιμετωπίσουμε ό, τι απειλεί την επιχειρηματική μας επιβίωση.

Η υγεία αποτελεί προτεραιότητα όλων των ανθρώπων. Ασθενείς πάντα θα υπάρχουν γι’ αυτό και τα φάρμακα είναι απαραίτητα.

Εκτός, όμως, από την φαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών-πελατών, ένα Φαρμακείο μπορεί να επεκτείνει τις υπηρεσίες του και στους τομείς της αποκατάστασης, της αποθεραπείας, της ομορφιάς και της περιποίησης.

Για την ανάπτυξη ενός Φαρμακείου είναι απαραίτητη, κατά την άποψη μου, η δημιουργία προϊόντων (κυρίως παραφαρμακευτικών και καλλυντικών) από τους ίδιους τους φαρμακοποιούς (Private Labels) κατά μόνας ή ομάδες Φαρμακοποιών (μέσω συνεταιρισμών ή άλλων ομάδων συνεργασίας), γιατί γνωρίζουμε καλύτερα απ' όλους τις ανάγκες των πελατών μας.

Η παραπάνω ιδέα αποτελεί μία επιχειρηματική πρόταση ανάπτυξης ενός φαρμακείου, η οποία μπορεί να έχει περιορισμένη απήχηση λόγω των σημερινών συνθηκών της κρίσης.

Σήμερα, αυτό που αποτελεί άμεση προτεραιότητα στη χώρα μας είναι η εξασφάλιση της ισορροπίας των δεδομένων της οικονομίας μας, έτσι ώστε να υπάρξει αποτελεσματικός προγραμματισμός, ακόμη και προγραμματισμός επενδύσεων αν οι συνθήκες το επιτρέπουν. Αισιοδοξούμε όλοι γι' αυτό!»

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.