fbpx

Αναπτύσσοντας μια Νέα Κατηγορία - Οδηγός για Ένα Νέο Τμήμα

Το να επιθυμείτε να διαφοροποιήσετε τις δραστηριότητές σας είναι καλό.

Το να εξετάζετε τις επιπτώσεις αυτής της διαφοροποίησης στα έσοδα και στην ικανοποίηση των πελατών σας είναι ακόμα καλύτερο.

Το να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους και να διασφαλίσετε την επιτυχία μιας νέας κατηγορίας είναι δυνατόν, υπό την προϋπόθεση να αναζητήσετε τους κατάλληλους συνεργάτες και προμηθευτές και να κάνετε τα σωστά βήματα.

Αναπτύσσοντας μια Νέα Κατηγορία Οδηγός για Ένα Νέο Τμήμα

«Χρυσές» Συμβουλές Πριν Ξεκινήσετε

1. Προσδιορίστε τις Επιθυμίες σας

Το να επενδύσετε ή όχι σε ένα νέο τμήμα ή μια νέα κατηγορία είναι ένα ερώτημα που τίθεται κυρίως όταν διευρύνετε το Φαρμακείο με μια ανακαίνιση ή μεταφορά, αλλά και όταν ο Φαρμακοποιός διαπιστώσει ότι οι πωλήσεις του στο παραφάρμακο λιμνάζουν ή όταν τα τελευταία στοιχεία από το εξωτερικό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένου και του ανταγωνισμού από άλλα κανάλια διανομής, παρεμβαίνουν.

Ο Φαρμακοποιός πρέπει αρχικά να αναρωτηθεί σε ποια νέα αγορά θέλει να επενδύσει.

Σήμερα κατακλύζεται από νέες εταιρείες που του προτείνουν μια ποικιλία ευκαιριών, είτε σε προϊόντα, είτε σε υπηρεσίες.

Είναι απαραίτητο σε αυτό το στάδιο να έχει την τεχνογνωσία σε αυτόν τον νέο τομέα ή αν μπορεί να βρει έναν εξειδικευμένο συνεργάτη που θα ασχοληθεί ή ακόμη να εκπαιδευτεί κατάλληλα.

2. Αναλύστε το Πελατολόγιο

Ο στόχος εδώ είναι να γνωρίζουμε στο καλύτερο δυνατό την πελατεία μας, να καθορίσουμε την κατανάλωσή τους, το ρυθμό με τον οποίο πηγαίνουν στο φαρμακείο και το πώς κατανέμουν τον προϋπολογισμό τους σε αγορές για την υγεία και την ομορφιά τους, λαμβάνοντας υπόψη και τις δαπάνες πάσης φύσεως που πρέπει να κάνουν.

Αν καταγράψετε με αριθμούς όλα τα παραπάνω, θα διαπιστώσετε ότι οι πελάτες σας δεν είναι αυτοί που πιστεύατε, ούτε έχουν το εύρος της ηλικίας που νομίζατε.

Θα ανακαλύψετε ότι υπάρχει μια διαφορά μεταξύ της εντύπωσης σας και της πραγματικότητας.

3. Κάνετε τη Σοφή Επιλογή

Η απάντηση μπορεί να προέλθει μόνο από την ανάλυση της περιοχής και γενικά του περιβάλλοντος της επιχείρησης.

Η ανάλυση θα δώσει απαντήσεις σε βασικά σημεία: ποια είναι η ζώνη όπου έχει εγκατασταθεί το φαρμακείο, ποια είναι η δυνητική ζήτηση για τη νέα κατηγορία που ο φαρμακοποιός θέλει να ξεκινήσει, ποιο είναι το προφίλ των πελατών που επηρεάζονται από αυτή τη νέα κατηγορία, ποια θα είναι η επίπτωση στον κύκλο εργασιών του φαρμακείου, ποιό το ενδιαφέρον της υπάρχουσας πελατείας, αλλά και ποια η εκτίμηση του δυναμικού μιας νέας πελατείας που θα προσελκύσει αυτό το νέο τμήμα.

4. Προσδιορίστε τον Ανταγωνισμό

Με τη δημιουργία μιας νέας δραστηριότητας στο Φαρμακείο, οι άλλοι παίκτες σε αυτή την αγορά που έχουν ήδη εγκατασταθεί γύρω σας, γίνονται άμεσοι ανταγωνιστές, ενώ δεν ήταν μέχρι τώρα.

Το να γνωρίζετε αυτόν τον ανταγωνισμό και το πώς ανταποκρίνεται ήδη στη ζήτηση των καταναλωτών, είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη μιας στρατηγικής πωλήσεων.

Η προτεραιότητα είναι να κοιτάξουμε γύρω μας τι συμβαίνει.

Πρέπει να επιδιώξουμε να διαφοροποιηθούμε από τον ανταγωνισμό, διότι όλα εξαρτώνται από τη ζήτηση και την προσφορά που υπάρχει στο εξωτερικό περιβάλλον του φαρμακείου.

5. Προσδιορίστε τον Κατάλληλο Χώρο Έκθεσης και Φροντίστε το Μerchandising

Για να δώσουμε την ευκαιρία σε μια νέα κατηγορία να προβληθεί, αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον είναι να αναλύσουμε τη μέση κερδοφορία κάθε υπάρχουσας κατηγορίας για να ορίσουμε ανάλογα τη θέση τους στο χώρο του Φαρμακοπωλείου.

Στη συνέχεια για την επιλογή του χώρου έκθεσης της νέας μας κατηγορίας, αναμφισβήτητα η γνώμη ενός ειδικού είναι πάντα ενδιαφέρουσα, αλλά αυτό που μετράει περισσότερο είναι η άποψη του Φαρμακοποιού και της ομάδας του, γιατί αυτοί γνωρίζουν τα θέλω της πελατείας τους καλύτερα από τον καθένα.

Η τοποθέτηση λοιπόν της νέας κατηγορίας στα ράφια και η κατάλληλη σήμανση μπορεί κάλλιστα να γίνει από τους ανθρώπους του φαρμακείου, εκτός αν απαιτείται να δημιουργηθεί μια ιδιαίτερη κατασκευή τμήματος ή ραφιέρας.

Αναπτύσσοντας μια Νέα Κατηγορία Οδηγός για Ένα Νέο Τμήμα 2

6. Βάλτε σε Εφαρμογή τα Δικά σας Μέσα

Αν διαθέτετε στοιχεία για την ανάπτυξη αυτής της νέας κατηγορίας σε άλλα κανάλια ή άλλα Φαρμακεία, μπορείτε να μάθετε και ν' αξιολογήσετε την πρόοδο που αναπτύχθηκε πρόσφατα στην αγορά.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, θα έχετε και ισχυρά επιχειρήματα για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις σας με τους προμηθευτές.

Έτσι μπορείτε να έχετε ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί και ευνοϊκούς όρους πίστωσης, επιχειρηματολογώντας πάνω στο ρίσκο και την προσπάθεια που θα καταβάλετε για την ανάπτυξη αυτού του τμήματος στο άμεσο μέλλον.

7.Αποφύγετε Συνηθισμένα Λάθη

Το πρώτο λάθος είναι να υποκύψει κάποιος σε μια μόδα.

«Το κάνανε και άλλοι γιατί να μην το κάνω και εγώ;»

Αυτή δεν είναι η σωστή προσέγγιση διότι μπορεί να υπάρχει μια πιθανότητα να λειτουργήσει, αλλά είναι πιο πιθανό να αποτύχει.

Το δεύτερο λάθος είναι να μην κάνουμε μια πραγματική ανάλυση και να μην βάλουμε σαν προοπτική το χειρότερο σενάριο, θέτοντας την ερώτηση «και αν δεν λειτουργήσει, τι θα απομείνει από την προσπάθειά μου;»

Πρέπει να εκτιμήσουμε σωστά τόσο τη ζήτηση των καταναλωτών όσο και τις σημαντικές υλικές πτυχές του εγχειρήματος.

8. Επικυρώστε την Επιλογή σας με την Ομάδα σας

Όταν πληρούνται ευνοϊκά όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις, τότε μπορείτε να επικυρώσετε την επιλογή σας, συζητώντας το θέμα και με την ομάδα σας.

Γιατί το σωστό είναι, αν κάποιος επιχειρεί σε ένα νέο τομέα πρέπει να ενημερώσει και να συζητήσει με την ομάδα του, για να κερδίσει την συμμετοχή όλων στη διαδικασία.

9. Μια Μακροπρόθεσμη Παρακολούθηση

Μόλις εγκατασταθεί το νέο τμήμα , είναι πάντα ενδιαφέρον να παρακολουθείτε και ν' αναλύετε τις εξελίξεις του.

Με τη νέα αυτή κατηγορία ο φαρμακοποιός θα συμβάλει στο να οικοδομήσει μια νέα εικόνα για το φαρμακείο του στη συγκεκριμένη κατηγορία στην αγορά.

10. Μάθετε πώς να Λέτε «Όχι»

Με βάση την ανάλυση των δεδομένων, μερικές φορές αποθαρρύνεται ο φαρμακοποιός να επενδύσει σε μια νέα κατηγορία, επειδή δεν φαίνεται να πληρούνται οι ευνοϊκοί παράγοντες για την επιτυχία της.

Το έργο όμως δεν σταματά εκεί...

Πρέπει στη συνέχεια να καταλάβουμε γιατί πρέπει τώρα να πούμε «όχι», για να προσδιορίσουμε τον αντίκτυπο μιας πιθανής άρσης των εμποδίων σε μια μελλοντική μας απόφαση!

Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.