fbpx

Οι Βρετανοί Προσπαθούν να Σώσουν τα Φαρμακεία τους

Απειλούμενοι από ένα πρόγραμμα εξοικονόμησης δαπανών που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στο κλείσιμο σχεδόν ένα Φαρμακείο στα τέσσερα, οι Βρετανοί Φαρμακοποιοί κινητοποιούνται και ξεκίνησαν με επιτυχία μια μεγάλη εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού καθώς και ένα αίτημα που έχει ήδη συλλέξει πάνω από ένα εκατομμύριο υπογραφές.

Για να εξοικονομηθούν 22 δισεκατομμύρια λίρες, δηλαδή 28 δις ευρώ μέχρι το 2021, η Βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζει ένα εκτεταμένο σχέδιο περικοπών που επηρεάζει όλους τους κλάδους της υγείας, συμπεριλαμβανομένων και των Φαρμακείων.

Αυτά χρηματοδοτούνται μέσω ενός τέλους για την εκτέλεση της συνταγής που η κυβέρνηση θέλει να μειώσει κατά 6% από το μήνα Οκτώβριο '16.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα 14.000 Βρετανικά Φαρμακεία, συμπεριλαμβανομένων 12 000 μόνο στην Αγγλία, θεωρούνται πλέον πάρα πολλά και κακώς κατανεμημένα γεωγραφικά, κυρίως πολύ συγκεντρωμένα σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Οι αρχές θεωρούν ότι οι χαμηλότερες αμοιβές θα πιέσουν τα Φαρμακεία για να βελτιώσουν την κερδοφορία τους, ενθαρρύνοντας τα, μεταξύ άλλων, να συνενωθούν.

Επιπλέον, η κυβέρνηση υποστηρίζει πολυάριθμα σχέδια για τη βελτιστοποίηση της διανομής φαρμάκου, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης του επαγγέλματος του κλινικού Φαρμακοποιού που θα μπορούσε να λειτουργήσει άμεσα μέσα σε Ιατρεία.

Ομοίως, η κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει ότι οι φαρμακοποιοί θα αναπτύξουν ακόμη περισσότερες νέες υπηρεσίες, εκτός από την εκτέλεση της συνταγής, εξασκώντας το επάγγελμα με πιο ολοκληρωμένες δομές υγείας και συνεργασίας με τους άλλους επαγγελματίες υγείας , όπου θα επικεντρωθούν περισσότερο στη πρόληψη και στη θεραπευτική επιμόρφωση.

Από την πλευρά τους, οι Φαρμακοποιοί βλέπουν αυτό το νέο πρόγραμμα ως απειλή που θα οδηγούσε, στην Αγγλία και μόνο, στο κλείσιμο 1.000-3.000 Φαρμακείων.

Η Εθνική Ένωση Φαρμακοποιών, η οποία αποτελείται κυρίως από ανεξάρτητους Φαρμακοποιούς στη χώρα, θεωρεί ότι το σχέδιο αυτό θα οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών μικρών και επαρχιακών Φαρμακείων, χωρίς να θίξει πολύ τις μεγάλες αλυσίδες που κυριαρχούν τα κέντρα των πόλεων.

Οι αλυσίδες αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ του συνόλου των Φαρμακείων του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ τα ανεξάρτητα βρίσκονται κυρίως στην επαρχία και σε μικρές πόλεις.

Η επιτυχία της εκστρατείας διαμαρτυρίας, έχει ήδη υπερβεί όλες τις προσδοκίες, έτσι ώστε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια από τις μεγαλύτερες δράσεις του είδους της που έχει διεξαχθεί ποτέ στη χώρα.

Είτε μέσα από έντυπα, ή στο Διαδίκτυο και φυσικά μέσα στα Φαρμακεία, οι Βρετανοί πολίτες καλούνται να υπογράψουν το αίτημα κατά του σχεδίου αυτού, και να το στείλουν με e-mail ή με fax στο Υπουργείο Υγείας.

Οι υπογραφές προχωρούν, επί του παρόντος σε ποσοστό 30.000 την ημέρα, σύμφωνα με τους εμπνευστές της εκστρατείας.

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.