fbpx

Προετοιμασία Δόσεων Χορήγησης

Ένας Τομέας Υπηρεσιών που Αναπτύσσεται στην Ευρώπη

Η προετοιμασία δόσεων χορήγησης (ΠΔΧ) είναι μια υπηρεσία που έχει σαν στόχο την εξυπηρέτηση και τη συμμόρφωση των ασθενών που παίρνουν πολλά φάρμακα ημερησίως.

Ενδιαφέρει κυρίως οίκους ευγηρίας ή κλινικές, αλλά και Φαρμακεία που συνεργάζονται με αυτές ή εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό χρόνιων ασθενών.

Πρόκειται για την κατανομή των φαρμάκων του ασθενούς ανά χρονική περίοδο λήψης μέσα στην ημέρα και ανά ημέρα της εβδομάδας.

Αυτή η εργασία μπορεί να γίνει χειρονακτικά, τοποθετώντας τα χάπια ανά λήψη σε ειδικά blisters ή σε θήκη χαπιών.

Μπορεί όμως να γίνει και αυτόματα με ειδικά robots.

Εταιρείες εξειδικευμένες σε αυτοματισμούς, εξοπλίζουν οίκους ευγηρίας στο εξωτερικό με ειδικές θήκες χαπιών, με κουτάκια ρυθμιζόμενα, μέσα στα οποία τα φάρμακα μπορούν να μπουν με τα αρχικά τους blisters.

Επίσης υπάρχουν και θήκες ψηφιακά συνδεόμενες με το κινητό του χρήστη ή του ατόμου που τον φροντίζει, που υπενθυμίζουν την ώρα της λήψης με sms.

Λογισμικά σε συνέργια εξασφαλίζουν την όλη προετοιμασία.

Απέναντι σε αυτές τις τεχνικές υπάρχουν και λύσεις αυτοματισμού συνδεδεμένες με το robot του στοκ του Φαρμακείου που αφαιρεί τα υλικά συσκευασίας των φαρμάκων και τα τοποθετεί σε κυψελίδες πλαστικές, ετοιμάζοντας έτσι τις δόσεις.

Ποιο το κόστος; Ποιο το ενδιαφέρον;

Το κόστος είναι πολύ μεγάλο και κυμαίνεται περίπου στα 100.000 ευρώ για την αγορά του Robot, συν το κόστος συντήρησης και τα αναλώσιμα που υπολογίζονται στα 5000 ευρώ ετησίως.

Για να αποσβεστεί αυτό το κόστος πρέπει το Φαρμακείο να εξυπηρετεί τουλάχιστον 3-4 κλινικές ή οίκους ευγηρίας, δηλαδή 300 κρεβάτια στο ελάχιστο, πράγμα συνήθως δύσκολο.

Αναμφισβήτητα η χειρονακτική προετοιμασία των δόσεων είναι πολύ πιο οικονομική αλλά απαιτεί πολύ χρόνο.

Έτσι πολλές εταιρείες με αυτοματισμούς έχουν βγει στην αγορά.

Παράλληλα οι κλινικές προκειμένου να γλυτώσουν προσωπικό, ζητούν αυτή την υπηρεσία από τα Φαρμακεία χωρίς κάποια πρόσθετη χρέωση.

Για τους Φαρμακοποιούς το κέρδος συνίσταται στην αύξηση του κύκλου εργασιών τους από την αύξηση της ποσότητας των φαρμάκων που θα πωλούν σε αυτά τα ιδρύματα και αρκετά φαρμακεία έχουν τολμήσει αυτήν την επένδυση.

Επίσης ορισμένες εταιρείες με γενόσημα, θέλοντας να βοηθήσουν τους Φαρμακοποιούς στον ρόλο της συμμόρφωσης, διαθέτουν φάρμακα σε συσκευασίες "BUD" (blister unit dose) που τους διευκολύνουν στο να γεμίσουν πιο γρήγορα τις θήκες χαπιών.

Επίσης σε ορισμένα φάρμακα μεγάλης κυκλοφορίας διαθέτουν συσκευασίες χαπιών σε μπουκαλάκια, γεγονός που καθιστά ευκολότερη την όληδιαδικασία.

Ποια η προοπτική;

Οι εταιρείες αυτοματισμού προσβλέπουν για την ανάπτυξη της υπηρεσίας της ΠΔΧ, εκτός από τα ιδρύματα υγείας και στα μεγάλα Φαρμακεία στην πόλη που εξυπηρετούν από 150.000 ασθενείς και πάνω.

Η προετοιμασία δόσεων χορήγησης είναι χρονοβόρος και τα συνδικάτα των Φαρμακοποιών στην Ευρώπη καταβάλλουν προσπάθειες να επιτύχουν από το 2017, μια ανταμοιβή-αποζημίωση του Φαρμακοποιού από τα ασφαλιστικά ταμεία γι' αυτή την υπηρεσία, που αναμφισβήτητα συμβάλει στην ασφάλεια χορήγησης φαρμάκων και στη συμμόρφωση στη θεραπεία.

Παράλληλα βοηθά και στη μείωση της κατανάλωσης φαρμάκων και στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Σε περίπτωση που τα ταμεία δεν είναι σύμφωνα, τότε θα πρέπει οι ασθενείς να πληρώσουν αυτήν την επιπλέον υπηρεσία στον Φαρμακοποιό τους.

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.