fbpx

Η Amazon Διχάζει τα Ηλεκτρονικά Φαρμακεία στη Γερμανία

Όλο και περισσότερο τα μικρά ηλεκτρονικά Φαρμακεία στη Γερμανία βασίζονται στον γίγαντα Amazon της πώλησης δια αλληλογραφίας, για να προβληθούν και να αναπτύξουν τις πωλήσεις τους.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια νόμιμη πράξη, αυτό δεν είναι απαραίτητα χωρίς ρίσκο για τα Φαρμακεία.

Η Amazon δεν έχει κανένα δικαίωμα να πουλήσει φάρμακα συνταγογραφούμενα και ΜΗΣΥΦΑ, αλλά μπορεί, όπως κάθε επιχείρηση, να προτείνει κάποια προϊόντα για την υγεία των καταναλωτών διαθέσιμα και εκτός φαρμακείων, όπως π.χ τα συμπληρώματα διατροφής, οι ταινίες μέτρησης σακχάρου για διαβητικούς… κ.α

Η δραστηριότητα αυτή είναι περιορισμένη, αλλά τους τελευταίους μήνες η προσφορά προϊόντων ΜΗΣΥΦΑ που ανήκουν στο φαρμακευτικό μονοπώλιο, βλέπουμε να αναπτύσσεται στο site της Amazon, χάρη στα συστήματα παραπομπής.

Δηλαδή μερικά μικρά ηλεκτρονικά Φαρμακεία, στην πραγματικότητα αναφέρονται ως σημεία πώλησης δια αλληλογραφίας στην ιστοσελίδα της Amazon, η οποία τους παίρνει μια προμήθεια 15% κατά μέσο όρο επί των πωλήσεων, έχοντας παράλληλα μια προβολή που δεν θα μπορούσαν να έχουν αν λειτουργούσαν από μόνα τους.

Σαφώς, ο πελάτης κάνει την έρευνά του στο site Amazon και φτάνει στη σελίδα με τα ΜΗΣΥΦΑ.

Αυτή η σελίδα δείχνει σαφώς ότι έφτασε επίσης στην ιστοσελίδα του Συνεργάτη - Φαρμακείο, που λειτουργεί σαν ενδιάμεσος για να περάσει την παραγγελία του.

Λόγω της προμήθειας που παίρνει η Amazon, η συναλλαγή μπορεί να μην είναι πολύ επικερδής για το Φαρμακείο, εκτός αν καταφέρνει να πουλήσει μεγάλες ποσότητες από το ίδιο προϊόν, πράγμα που μειώνει τα έξοδα αποστολής και διαχείρισης.

Το σύστημα αυτό φαίνεται να διχάζει τα ηλεκτρονικάΦφαρμακεία στη Γερμανία και ενώ μερικά το εμπιστεύονται, άλλα είναι ενάντια.

Φυσικά δεν εκτελούνται συνταγές φαρμάκων διότι το Amazon δεν έχει δικαίωμα να περάσει μια συνταγή μέσα από τις σελίδες του, εκτός του ότι, το οικονομικό όφελος είναι μηδενικό και για τις δυο πλευρές, διότι οι τιμές είναι σταθερές και εκπτώσεις δεν επιτρέπονται στα φάρμακα.

Αν το σύστημα επιτρέπει σε κάποια ηλεκτρονικά Φαρμακεία να υπάρχουν, δεν τους προσφέρει όμως και εγγυήσεις, γιατί η Amazon μπορεί να καταγγείλει μέσα σε μια νύκτα τη συνεργασία της με ένα ηλεκτρονικό Φαρμακείο (ή οποιοδήποτε άλλο εταίρο της ίδιας τάξης), ιδιαίτερα αν οι αγοραστές κάνουν αρνητικά σχόλια για τη συναλλαγή τους.

Επιπλέον, η εμπειρία και τα δεδομένα που συλλέγονται από την Amazon σε αυτόν τον τομέα, θα μπορούσε να την ωθήσει μια μέρα, αν ο νόμος εξελιχτεί, στο να δημιουργήσει το δικό της ηλεκτρονικό Φαρμακείο, ενεργώντας αποκλειστικά εξ ονόματός της.

Στην περίπτωση αυτή, η άφιξη αυτού του γίγαντα της αλληλογραφίας στην αγορά του φαρμάκου θα μπορούσε να ανακατανείμει εντελώς τα χαρτιά του παιχνιδιού... αλλά αυτή η πιθανότητα παραμένει ακόμη στο θεωρητικό στάδιο.

Οι προβλέψεις ως προς τη συνεχιζόμενη αύξηση των online πωλήσεων είναι επίσης αντιφατικές.

Ορισμένοι ειδικοί μιλούν για «στασιμότητα», ενώ άλλοι αναμένουν μια νέα άνθηση.

Επί του παρόντος, το μεγαλύτερο ηλεκτρονικό φαρμακείο που συνεργάζεται με την Amazon είναι στην 15η θέση αυτού του τύπου των επιχειρήσεων στη Γερμανία.

Εξασκεί επίσης δύο διαφορετικές τιμές που είναι 13% πιο ακριβές στο Amazon, από ότι στο δικό του e-shop.

Εξ' αλλου το Amazon εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σχετικά λίγο από τους αγοραστές που αναζητούν ένα φάρμακο ΜΗΣΥΦΑ: μόνο το 6% από αυτούς συμβουλεύονται την ιστοσελίδα της για το σκοπό αυτό, ενώ η Google προσελκύει το 33% των αιτήσεων αυτών.

Πηγή: Le Quotidien du Pharmacien n°3245

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.