fbpx

Πρόληψη Κατά της CΟVID-19 με Ένα Ρινικό Spray

Ελλείψει αποτελεσματικού θεραπευτικού φαρμάκου κατά της COVID-19, ορισμένοι ερευνητές επενδύουν στην προφύλαξη.

Πρόληψη κατά της Covid-19 με ένα ρινικό spray

Με στόχο να παγιδεύσουν τον ιό, μια ομάδα της CNRS (Εργαστήριο Βιομορίων, στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης), με επικεφαλής τον Καθηγητή Philippe Κaroyan, έχει αναπτύξει ένα πεπτίδιο που μιμείται τον ανθρώπινο υποδοχέα ACE2 στα κύτταρα του πνεύμονα, οδός μέσω της οποίας εισέρχεται ο Sars-CoV-2 στον οργανισμό και πολλαπλασιάζεται εκεί.

Μια πρωτεΐνη που ονομάζεται πρωτεΐνη S, (spike in English), που βρίσκεται στην επιφάνεια του ιού, διευκολύνει τη μετάδοσή του μεταξύ των κυττάρων στον άνθρωπο.

Ο ιός χρησιμοποιεί αυτήν την πρωτεΐνη για να εισέλθει στα κύτταρα, αλληλεπιδρώντας με πρωτεΐνες που ονομάζονται ACE2 στην επιφάνεια των κυττάρων.

Κατά την αρχική φάση της μόλυνσης, αυτή η αλληλεπίδραση επιτρέπει στον κορωνοϊό να εισέλθει και να πολλαπλασιαστεί στους πνεύμονες.

Ο Pr Philippe Karoyan και οι συνάδελφοί του, ανέπτυξαν πεπτιδικά «δολώματα» της ανθρώπινης πρωτεΐνης ACE2.

Αυτά δημιουργήθηκαν με υπολογισμό, χρησιμοποιώντας δύο αλγόριθμους για τη βελτιστοποίηση της δομής και της αντιγονικότητάς τους (δηλαδή την ικανότητα μιας χημικής δομής να δεσμεύεται συγκεκριμένα με ορισμένα στοιχεία του ανοσοποιητικού συστήματος).

Μετά από μερικές δοκιμές επικύρωσης, οι ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα για να επαληθεύσουν την ικανότητα της εφεύρεσής τους να μιμείται τη δομή του ACE2 και έτσι να αποκλείσουν ιογενή λοίμωξη σε ανθρώπινα πνευμονικά κύτταρα.

Τα αποτελέσματά τους δείχνουν ότι δύο από τους μίμους που δημιούργησαν είναι σε θέση να σταματήσουν τη ιογενή λοίμωξη.

«Η αλληλεπίδραση μεταξύ αυτών των μιμητικών πεπτιδίων και της ιικής πρωτεΐνης SPIKE είναι τόσο ισχυρή που είναι μη αναστρέψιμη, οι μίμοι κολλούν στην επιφάνεια του ιού», εξηγούν οι ερευνητές σε δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

«Επιπλέον, αυτά τα μιμητικά πεπτίδια δεν δείχνουν τοξικότητα στα ανθρώπινα πνευμονικά κύτταρα.

Η βιοκατανομή τους φαίνεται να περιορίζεται στην ανώτερη αναπνευστική οδό (στοματική κοιλότητα...) χωρίς κανένα τοξικό υπόλειμμα στην πεπτική οδό.

Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, τα πεπτίδια είναι σταθερά για 2 ώρες στο σάλιο» λέει ο καθηγητής Philippe Karoyan.

Η γαλλική ομάδα εξηγεί ότι αυτά τα μιμητικά πεπτίδια, μπορούν να χορηγηθούν με τη μορφή υπογλώσσιων παστίλιων ή από του στόματος, καθώς και ρινικών σπρέι, και μπορούν να αποτρέψουν προληπτικά τη μόλυνση από τον ιό, αλλά επίσης χρησιμεύουν και για θεραπευτικούς σκοπούς για την καταπολέμηση της COVID-19.

Βέβαια αυτή η λύση βρίσκεται ακόμα στο στάδιο των δοκιμών in vitro και κλινικές μελέτες δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί, αλλά θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική λύση ή συμπλήρωμα του εμβολιασμού.

Για να μην αναφέρουμε ότι αυτή η επιλογή θα διευκόλυνε τα στάδια της φαρμακευτικής ανάπτυξης και της ταχείας μεγάλης κλίμακας παραγωγής.

«Είναι θέμα επένδυσης», προσθέτει ο καθηγητής. «Σε αυτό το στάδιο μελετών, το πεπτίδιο θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο σε 5 έως 6 μήνες εάν κάποιος έχει τα οικονομικά μέσα».

Μια αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας έχει κατατεθεί από τους ερευνητές για την προστασία της δημιουργίας τους.

Οι λεπτομέρειες αυτής της εργασίας δημοσιεύονται στον ιστότοπο του bioRxiv.

 

Προειδοποίηση

Το άρθρο αυτό που διαβάζετε βασίζεται σε δεδομένα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια μιας προκαταρκτικής μελέτης.

Αυτές οι πληροφορίες βασίζονται σε αποτελέσματα που δεν έχουν ελεγχθεί από άλλους επιστήμονες και τα οποία θα μπορούσαν να αποδειχθούν λανθασμένα, ελλιπή ή παρερμηνευμένα.

Ενώ αντιπροσωπεύουν μια ενδιαφέρουσα οδό, αυτά τα δεδομένα πρέπει ακόμη να επιβεβαιωθούν και από άλλες πιο εν τω βάθει εργασίες.

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.