fbpx

Σταθερά Ανοδική η Αύξηση Αγορών από τα Online Φαρμακεία το Πρώτο Εξάμηνο του 2020

Τον σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης 16,9% στην αξία (€) των online αγορών κατέγραψε το κανάλι του online φαρμακείου στην Ελλάδα, το πρώτο εξάμηνο του 2020, συγκριτικά με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε στο εξαμηνιαίο Report της η Convert Group μέσω της πλατφόρμας eRetail Audit. [Πίνακας 1].

Σταθερά Ανοδική η Αύξηση Αγορών από τα Online Φαρμακεία το Πρώτο Εξάμηνο του 2020.

Ο υπολογισμός της αξίας του κλάδου βασίζεται στο δείγμα του eRetail Audit, που περιλαμβάνει 70 online φαρμακεία τα οποία παρουσίασαν αύξηση πωλήσεων 35% και τα οποία δημιουργούν το 50,4% του συνολικού τζίρου της αγοράς.

H καινοτομική πλατφόρμα της εταιρείας επιτρέπει σε προμηθευτές και εμπόρους Καταναλωτικών και Consumer Healthcare αγαθών, να έχουν καθημερινή πρόσβαση σε εμπορικά, marketing και τεχνολογικά δεδομένα που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη στρατηγική τους στο ψηφιακό ράφι.

Υπενθυμίζεται ότι στις αγορές από τα online φαρμακεία δεν περιλαμβάνονται τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. (μη συνταγογραφούμενα φάρμακα), καθότι η χώρα μας είναι η μόνη στην Ευρώπη που δεν έχει εναρμονιστεί με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2011/62/ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 699/2014 ενώ δεν έχει εφαρμόσει ούτε τη σχετική σύσταση του ΟΟΣΑ για τα online φαρμακεία, όπως καταγράφηκε σε έκθεση του Οργανισμού το 2017 για τις συνθήκες ανταγωνισμού του κλάδου.

[Πίνακας 1]

Η συνολική αξία online αγορών σε τιμές λιανικής με το ΦΠΑ προσεγγίζεται από την Convert Group στα 109,8 εκ Ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Η ανάπτυξη του συνολικού κλάδου επηρεάστηκε δυσανάλογα από τα μεγάλα και τα μικρά online φαρμακεία, καθότι οι μεγαλύτεροι παίκτες αύξησαν τη δυναμική τους σε σχέση με πέρυσι, όντας καλύτερα προετοιμασμένοι τόσο σε διαθεσιμότητα προϊόντων όσο και σε υποδομές.

Η προετοιμασία για εφοδιασμό και η επιστροφή στην κανονικότητα, εκτόξευσαν τις παραγγελίες από τα online φαρμακεία τον Απρίλιο αναδεικνύοντάς τον στον μήνα με τις υψηλότερες πωλήσεις που έχουν σημειωθεί στον κλάδο, με τον ρυθμό ανάπτυξης 80% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019 και 10πλάσια ανάπτυξη σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020. [Πίνακας 2].

Παρατηρούμε μάλιστα για τον μήνα Απρίλιο του 2020 τις παρακάτω μεταβολές στις κατηγορίες προϊόντων σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019:

+85% σε προϊόντα ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας, +50% σε συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες, +39% σε βρεφικά και παιδικά είδη και το εντυπωσιακό +205% σε προϊόντα υγείας, με τις φαρμακευτικές μάσκες να συγκαταλέγονται σε αυτήν την κατηγορία. [Πίνακας 3].

[Πίνακας 2]

[Πίνακας 3]

Το παραπάνω αυξητικό μοτίβο ακολούθησε και το καλάθι του καταναλωτή το οποίο διαμορφώθηκε στα €45 τον Απρίλιο (+4€ συγκριτικά με τον Απρίλιο '19) εμπεριέχοντας κατά μέσο όρο 4,5 τεμάχια (+0,7 συγκριτικά με τον Απρίλιο '19).

Στον αντίποδα, ο δείκτης Μετατροπής - Conversion Rate (ο βασικός δείκτης απόδοσης των ηλεκτρονικών καταστημάτων), μειώθηκε από το 3,5% που ήταν κατά μέσο όρο το 2019 στο 2,9% τον Απρίλιο, λόγω των ελλείψεων προϊόντων αλλά και των μεγάλων καθυστερήσεων στην παράδοση των παραγγελιών. [Πίνακας 4].

[Πίνακας 4]

Η σημαντική αύξηση στη ζήτηση προϊόντων από τα online φαρμακεία, οδήγησε τους διαχειριστές τους να συγκρατήσουν τις μεγάλες εκπτώσεις και έτσι η μέση έκπτωση σε όλα τα προϊόντα το πρώτο εξάμηνο του 2020 ήταν 34,9% σε σχέση με το 37,2% που ήταν το ίδιο διάστημα το 2019.

Αξιοσημείωτο ήταν ότι η κατηγορία "Υγιεινή Χεριών" είχε φέτος 14,4 μονάδες μικρότερη έκπτωση σε σχέση με πέρυσι. [Πίνακας 5].

[Πίνακας 5]

Ο κορωνοϊός φαίνεται πως επηρέασε και τα κανάλια προώθησης των online φαρμακείων, με τις οργανικές αναζητήσεις να πρωταγωνιστούν το Μάρτιο και τον Απρίλιο, ενώ μειώθηκε σημαντικά το ποσοστό των παραγγελιών που ήρθε από τις διαφημίσεις Google και από τις Μηχανές Σύγκρισης Τιμών. [Πίνακας 6].

[Πίνακας 6]

Η Convert Group δημοσίευσε τη δωρεάν εκδοχή του Report της, στη διεύθυνση https://convertgroup.com/insights.

Ολόκληρο το Report διατίθεται προς πώληση για κάθε ενδιαφερόμενο.

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.