fbpx

Κορωνοϊός - Πώς Αλλάζει ο Ρόλος του Φαρμακείου

Λίγο πριν την άρση και των τελευταίων περιοριστικών μέτρων και με την κανονικότητα να επανέρχεται σταδιακά, ελαφρώς ή περισσότερο διαφοροποιημένη, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή για την εξορθολογισμένη διαπίστωση-διατύπωση μιας πραγματικότητας, που όλοι ευχόμαστε να αφήσουμε πίσω, ενώ παράλληλα όλοι οφείλουμε να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο να την αντιμετωπίσουμε ξανά.

Τζένη Μαυρίδη, Φαρμακοποιός, Γενική Γραμματέας ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ., Μέλος Δ.Σ. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ.

Απολογισμός, αξιολόγηση, επαναπροσδιορισμός και προετοιμασία.

Στο διάστημα που πέρασε εν μέσω και λόγω πανδημίας, ολόκληρη η ανθρωπότητα βρέθηκε απέναντι σε έννοιες πρωτόγνωρες.

Αόρατος εχθρός, κοινωνική αποστασιοποίηση, μέτρα περιορισμού, καραντίνα, ευπαθείς ομάδες, ολική απαγόρευση κυκλοφορίας, ιχνηλάτηση επαφών, δείκτες διασποράς, ποσοστό θανάτων…

Και όλα αυτά με μοναδικό ζητούμενο, τη διασφάλιση του ύψιστου αγαθού, της υγείας όλων μας.

Ξαφνικά η γενικευμένη ίσως και ξύλινη αυτή έκφραση έγινε προσωπική και πολύτιμη για τον καθένα από εμάς.

Ειδικά οι φαρμακοποιοί, ως επαγγελματίες υγείας, με τη μεγαλύτερη προσβασιμότητα από το κοινό, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε τον άμεσο αλλά και έμμεσο αντίκτυπο της προσπάθειας ενάντια στην εξάπλωση της COVID-19.

Ο κόσμος αυτή την περίοδο πολύ δύσκολα πήγαινε στα ιατρεία ή στα νοσοκομεία.

Τα απέφευγε λόγω του φόβου μετάδοσης του ιού. Για τα διάφορα θέματα υγείας, επισκεπτόταν το φαρμακείο της γειτονιάς και έτσι αναμετρηθήκαμε με τη ΜΕΓΙΣΤΗ ΕΥΘΥΝΗ, της ενημέρωσης, εκπαίδευσης και συμβουλευτικής του κοινού.

Από τα πιο απλά, το πώς χρησιμοποιούμε σωστά μια μάσκα, έως τα πιο δύσκολα έως επικίνδυνα, όπως την αποτροπή χρήσης φημολογούμενα αποτελεσματικών φαρμάκων για προληπτικούς λόγους.

Στόχος μας, η καθοδήγηση και συμβολή στην αντιμετώπιση όσων περιστατικών στρέφονταν σε εμάς.

Όλα τα παραπάνω μέσα σε ένα πλαίσιο γενικευμένης ψυχολογικής επιβάρυνσης που δεν αφορούσε τη διαχείριση της αγωνίας και του άγχους του καθενός μας, αλλά κυρίως τη διαχείριση του φόβου και της αβεβαιότητας των πελατών - ασθενών μας, κάποιοι εκ των οποίων ξεπερνούσαν καθημερινά τα όρια του διαχειρίσιμου πανικού.

Χρειάστηκε κάθε απόθεμα ψυχραιμίας, ειλικρίνειας, καθησυχασμού και ανθρώπινης ενσυναίσθησης.

Οι αντικειμενικές δυσκολίες προμήθειας υγειονομικού υλικού, οι τεράστιες ελλείψεις της αγοράς ήταν ακόμη μία παράμετρος που έπρεπε να αντιμετωπισθεί. Υπήρξαν συνάδελφοι που αδυνατούσαν να εφοδιαστούν με το απαραίτητο για την λειτουργία του φαρμακείου τους υλικό, πόσο δε να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών-ασθενών.

Η σήμανση «μάσκες τέλος» στις βιτρίνες ήταν μάλλον κανόνας, παρά εξαίρεση, για ένα κρίσιμο διάστημα.

Και στηριχθήκαμε όλοι στις συντονισμένες ενέργειες των συνεργατών-φαρμακαποθηκών για την ομαλή τροφοδοσία μας και μάλλον ήμουν από τους «τυχερούς φαρμακοποιούς», καθώς στον ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ. είχαν προνοήσει να προμηθευτούν υψηλά αποθέματα -πριν ακόμα εμφανιστεί στην Ελλάδα ο κορωνοϊός- στα φάρμακα και λοιπά είδη, των οποίων η ζήτηση αμέσως μετά εκτοξεύτηκε.

Είμαστε μπροστά από το νέο κύμα αντιγριππικού εμβολιασμού, για το οποίο ήδη έχει αρχίσει συζήτηση.

Στον χώρο εργασίας μας, η αυστηροποίηση των κανόνων εξυπηρέτησης, οδήγησε σε τοποθέτηση διαχωριστικού πλαισίου, σήμανση των αποστάσεων του χώρου, απαραίτητες απολυμάνσεις, αναλώσιμα που απαιτούνται για το προσωπικό του φαρμακείου, με αποτέλεσμα πρόσθετα λειτουργικά έξοδα.

Η «ελεγχόμενη» πρόσβαση των πελατών-ασθενών εκμηδένισε τις αυθόρμητες αλλά και τις συνδυαστικές πωλήσεις.

Η μείωση του κύκλου εργασιών -εξαιρώντας διάστημα 15 ημερών του Μαρτίου- είναι γεγονός.

Η συνταγογράφηση από ιδιωτικά ιατρεία «πάγωσε» στο διάστημα μη λειτουργίας τους και η άυλη συνταγογράφηση δεν κατάφερε να καλύψει όλες τις ανάγκες του πληθυσμού σε φάρμακα, αφήνοντας πρωτίστως φαρμακευτικά ακάλυπτες τις οικονομικά αδύναμες ομάδες, δευτερευόντως δημιουργώντας περαιτέρω μείωση των εσόδων. Το «δανεικό» φάρμακο εκτοξεύθηκε!!

Όχι, τα φαρμακεία δεν είχαν οικονομικό όφελος, το αντίθετο μάλλον. Τα μέτρα στήριξης είναι σε αρκετές περιπτώσεις απαραίτητα.

Και επειδή κόσμος δεν είναι μόνο η Ελλάδα, μας έρχονται ειδήσεις από την Αμερική, όπου ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας επιστράτευσε τους συναδέλφους φαρμακοποιούς, προκειμένου να διεξάγουν τεστ αντισωμάτων για την COVID-19, με στόχο τον έλεγχο 60.000 ατόμων την ημέρα, αναγνωρίζοντας τον ρόλο τους, την τεχνογνωσία τις ικανότητες και την εμπιστοσύνη που χαίρουν από το κοινό.

Ναι, ο ρόλος μας αλλάζει. Και εμείς έχουμε χρέος να ανταποκριθούμε στην πρόκληση των νέων απαιτήσεων.

Είμαστε μπροστά από το νέο κύμα αντιγριππικού εμβολιασμού, για το οποίο ήδη έχει αρχίσει συζήτηση.

Είμαστε σε αναμονή του εμβολίου για την COVID-19. Σε αναμονή πιθανού δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Ζήσαμε καταστάσεις κατά τις οποίες χρειάστηκε να προσαρμοστούμε βίαια σε αλλαγές του τρόπου εργασίας μας και πιθανόν να βρισκόμαστε μπροστά σε επόμενες που αδυνατούμε να φανταστούμε.

Χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον. Και πιο επίκαιρο από ποτέ το: «η ισχύς εν τη ενώσει».

Τα φαρμακεία που κατάφεραν να αντιπαρέλθουν τις δυσκολίες με τις μικρότερες απώλειες προσωπικού χρόνου, ψυχικής υγείας, επάρκειας αποθεμάτων, επιμερισμού ρόλων, παρέχοντας συνεχείς και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, είναι αυτά που έχουν προέλθει από συνεργασίες-συνενώσεις. Γιατί το σύνολο είναι πάντα ισχυρότερο των μερών του.

Και εάν κάτι θετικό έχει προκύψει από την κατάσταση που βρεθήκαμε, είναι η επαναξιολόγηση των λίγων και ουσιαστικών, των βασικών και δομικών: των συνεργατών, του προσωπικού, της ομάδας μας…

Αναμετρηθήκαμε με πολλούς δαίμονες και πιστεύω ότι βγήκαμε νικητές.

Βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης και θα εξακολουθήσουμε να προετοιμαζόμαστε όσο το δυνατόν επαρκέστερα για την επόμενη!

Τζένη Μαυρίδη, Φαρμακοποιός, Γενική Γραμματέας ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ., Μέλος Δ.Σ. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
www.PharmaManage.gr

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.