fbpx

Παρά την Ύφεση, η Οικονομία θα Εκτοξευθεί

Αισιόδοξος είναι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο τραπεζίτης Μιχάλης Σάλλας προβλέποντας πως παρά την ύφεση που την τοποθέτησε στο 8%, «η οικονομία θα εκτοξευθεί σαν ελατήριο».

Αισιόδοξος είναι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο τραπεζίτης Μιχάλης Σάλλας προβλέποντας πως παρά την ύφεση που την τοποθέτησε στο 8%, «η οικονομία θα εκτοξευθεί σαν ελατήριο».

«Πρώτη φορά βλέπουμε την Ευρώπη να αντιδρά με τέτοια ταχύτητα και σε τέτοια έκταση και χωρίς τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), αλλά και την κυβερνητική παρέμβαση, η ύφεση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη.

Είναι χαρακτηριστικό, πως στην προηγούμενη κρίση η Ελλάδα έχασε εάν συνυπολογίσουμε και τη παραοικονομία το 35% του Ακαθάριτου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της».

Σε ότι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, ο κ. Σάλλας σημείωσε, πως στην προηγούμενη κρίση δεν είχαν τις βοήθειες και τις δυνατότητες που έχουν σήμερα, ενώ υπήρξε και μια τάση στοχοποίησής τους. 

Σήμερα, η χαλάρωση των δεικτών, οι δυνατότητες επέκτασης και δημιουργίας κέρδους με τη χορήγηση δανείων, δίνουν στις τράπεζες τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν παραγωγικά την κρίση.

Ο ίδιος χαρακτήρισε διαχειρίσιμα τα νέα κόκκινα δάνεια που θα προκύψουν από την πανδημία, από τη στιγμή που η δυναμική των τραπεζών μπορεί να αντισταθμίσει τις απώλειες, ενώ έχουν δημιουργηθεί τα εργαλεία για να προχωρήσει η εκκαθάριση των ισολογισμών των τραπεζών.

Σήμερα, η χαλάρωση των δεικτών οι δυνατότητες επέκτασης και δημιουργίας κέρδους με τη χορήγηση δανείων δίνει στις τράπεζες τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν παραγωγικά την κρίση.

Και ενώ πριν μια 10ετία δεν είχαμε τα ίδια εφόδια, σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει, και αυτό φαίνεται στην είσοδο των μεγάλων ξένων επενδυτών στην αγορά των κόκκινων δανείων.

Oι τράπεζες δεν θα χρειαστούν στην παρούσα φάση ανακεφαλαιοποίηση, ούτε ασφαλώς τα χρήματα των καταθετών κινδυνεύουν, τόνισε ο κ. Σάλλας.

«Η χαλάρωση των δεικτών και οι καινούργιες εργασίες των τραπεζών που θα δημιουργήσουν κέρδη είναι παράγοντες που εξασφαλίζουν την κεφαλαιακή επάρκεια των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Εκείνο που χρειάζεται το τραπεζικό σύστημα, είναι ευελιξία και ταχύτητα για να ανταποκριθούν στα αιτήματα της εποχής και να χρηματοδοτήσουν σωστά την οικονομία.

Αν δεν ανταποκριθούν σε αυτήν την πρόκληση οι τράπεζες ούτως ή άλλως δεν έχουν μέλλον, επεσήμανε.

Ασφαλώς υπάρχουν υγιή κεφάλαια και ισχυροί κλάδοι, οι οποίοι δεν έχουν προσεγγιστεί όσο θα έπρεπε από τις τράπεζες μετά την κρίση.

Είναι τομείς που πρέπει να βοηθηθούν όπως η πράσινη οικονομία για την οποία θα απαιτηθούν επενδύσεις 40 δισ. ευρώ ως το 2030.

Τα τρόφιμα, η υγεία, η μεταποιητική βιομηχανία και ο τουρισμός, με ο,τι αυτός συμπεριλαμβάνει στην ευρύτερη έννοια από τις μεταφορές ως την αναψυχή, αποτελούν επίσης τομείς που πρέπει να χρηματοδοτηθεί η δραστηριότητά τους.

Η Ελλάδα έχει κατακτήσει την εικόνα μιας σοβαρής χώρας, όπως φάνηκε από την ικανότητά της να αντιμετωπίσει την κρίση.

Έδειξε, ότι υπάρχει ένας συγκροτημένος λαός και μια συγκροτημένη κυβέρνηση, αποφασισμένοι κλάδοι και επιχειρηματίες, αλλά και πως όλοι μαζί μπορούμε με τη βοήθεια της ΕΕ, να αλλάξουμε και να εκσυγχρονίσουμε το παραγωγικό μας μοντέλο.

Με αφορμή τον κορωνοϊό αλλάζει η Ελλάδα». 

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.