fbpx

Το Μέλλον του Λιανικού Εμπορίου

Σύμφωνα με την μελέτη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), το ηλεκτρονικό εμπόριο, τα έξυπνα καταστήματα και η διασυνδεδεμένη εφοδιαστική αλυσίδα συνθέτουν το μέλλον του λιανικού εμπορίου.

Το Μέλλον του Λιανικού Εμπορίου.

Στα έξυπνα καταστήματα σύμφωνα με την μελέτη, αισθητήρες δαπέδου καταγράφουν την επισκεψιμότητα, και ενημερώνουν το προσωπικό για τις περιοχές του καταστήματος που παρατηρείται ιδιαίτερη κίνηση.

Συνδεδεμένα ταμπελάκια και ετικέτες προσφέρουν ενημέρωση και τιμολόγηση, ενώ βοηθοί ρομπότ παρέχουν προσωποποιημένες πληροφορίες για προϊόντα, νέες προσφορές καθώς και τη δυνατότητα παραγγελιοληψίας.

Έξυπνοι καθρέφτες εξοικονομούν χρόνο στα δοκιμαστήρια, προσφέροντας παράλληλα εξατομικευμένες προτάσεις.

Κάμερες καταγράφουν ανώνυμα τη διάθεση των καταναλωτών και τις διαδρομές τους στο κατάστημα, ενώ ειδικοί αισθητήρες τοποθετούνται στις κρεμάστρες και τα ράφια, για να ανιχνεύουν καταναλωτικές συμπεριφορές και να παρακολουθούν το στοκ.

Σημεία "beacons" βοηθούν στην ολοκλήρωση αγορών μέσω κινητού τηλεφώνου, ενώ εφαρμογή του καταστήματος στα "smartphone", δίνει νέες δυνατότητες υποστηρίζοντας "wishlists" και προγράμματα επιβράβευσης.

Για τους πελάτες που δεν χρησιμοποιούν "smartphones", «έξυπνα καλάθια και καρότσια» παρέχουν πληροφόρηση για τη διάρκεια παραμονής στο κατάστημα και διευκολύνουν το "check-out".

Σημεία "beacons" βοηθούν στην ολοκλήρωση αγορών μέσω κινητού τηλεφώνου ενώ εφαρμογή του καταστήματος στα "smartphone" δίνει νέες δυνατότητες.

Σε σχέση με το ηλεκτρονικό εμπόριο, τονίζεται ότι η πανδημία του νέου κορωνοϊού άλλαξε τα δεδομένα αναφορικά με την υστέρηση που παρουσίαζε η χώρα μας.

Σύμφωνα με το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Επιχειρείν (ELTRUN) στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο ρυθμός ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου στη χώρα μας ήταν της τάξεως του 15%, με τον ρυθμό προσθήκης νέων αγοραστών να είναι αργός σχετικά.

Το 2019 το ποσοστό αυτών που είχαν πραγματοποιήσει έστω μία αγορά από το Διαδίκτυο ήταν μόλις 21%.

Το ποσοστό αυτό υπερδιπλασιάστηκε στις αρχές Απριλίου 2020.

Αντίστοιχα αυξητικά στοιχεία αποτυπώνονται στην έρευνα του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GR.EC.A.).

Αντίστοιχα αυξητικά στοιχεία αποτυπώνονται στην έρευνα του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου.

Τον Απρίλιο καταγράφηκε αύξηση στην καταναλωτική δαπάνη μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων, έως και 171% εβδομαδιαίως, σε σχέση με τις αντίστοιχες εβδομάδες του 2019.

Για τον Μάρτιο η αύξηση ήταν έως και 134% εβδομαδιαίως.

Ο τζίρος του ηλεκτρονικού εμπορίου φαίνεται να έχει εξαπλασιαστεί κατά τους δύο τελευταίους μήνες.

Πρόσφατη έρευνα της "Plushost" κατέγραψε +45% επισκεψιμότητα σε ηλεκτρονικά καταστήματα, τόσο απευθείας, όσο και μέσω των κοινωνικών δικτύων, +52% όγκος παραγγελιών, +50% παραγγελίες μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, +53% παραγγελίες μέσω κινητών τηλεφώνων, +61% χρήστες ηλεκτρονικών καταστημάτων.

Από την πλευρά των καταστημάτων, το 57% βλέπει θετικά τις ηλεκτρονικές αγορές ακόμα και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

«Ακόμα και μετά τον υγειονομικό συναγερμό, το 50% των νέων χρηστών εκτιμάται ότι θα παραμείνουν ψηφιακοί και μετά το άνοιγμα των φυσικών καταστημάτων.

Ακόμα και αν οι επιδόσεις αλλάξουν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, η αλλαγή αυτή δεν θα μας φέρει στο παλαιό καθεστώς.

Οι άνθρωποι έμαθαν να εργάζονται, να αγοράζουν και να συναλλάσσονται ηλεκτρονικά...

Πολλοί θα χρησιμοποιούν τις νέες μεθόδους σε μόνιμη βάση στο μέλλον», καταλήγει ο ΣΕΒ.

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.