fbpx

Προσαρμόστε τις Συμβουλές σας στο Πλαίσιο της Επιδημίας Covid-19

Με την επιδημία του νέου κορωνοϊού, οι απαιτήσεις των ασθενών αλλάζουν.

Δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίσουμε, με τα λίγα επικυρωμένα δεδομένα που έχουμε, την εμφάνιση συμπτωμάτων που θα μπορούσαν να συνδεθούν με την Covid-19.

Προσαρμόστε τις Συμβουλές σας στο Πλαίσιο της Επιδημίας Covid-19.

Παρακάτω πέντε περιπτώσεις συμβουλών που θα σας βοηθήσουν.

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ, ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ

Τα συμπληρώματα διατροφής που ενισχύουν το ανοσοποιητικό έχουν τεράστια ζήτηση από την έναρξη της επιδημίας Covid-19.

Ας είμαστε όμως λογικοί! Κανένα φυτό ή αιθέριο έλαιο ή βιταμίνη δεν έχει αποδείξει αποτελεσματικότητα έναντι του SARS-CoV-2.

Οι απαραίτητες προφυλάξεις

Ορισμένα αιθέρια έλαια (ravintsara, niaouli, δαφνέλαιο, τεϊόδενδρο κ.λπ.), ωστόσο, έχουν αντιιικές ιδιότητες που αποδεικνύονται in vitro ή αναγνωρίζονται από το συστατικό τους (1,8 cineole, limonene, terpineol κ.λπ.).

Η δοκιμή τους στην αρχή των συμπτωμάτων «που μοιάζουν με γρίπη» μπορεί επομένως να έχει νόημα, υπό την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιούνται σωστά:

Ποτέ σε έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες, βρέφη ή, για χρήση από του στόματος σε παιδιά κάτω των 7 ετών.

Πολλά αιθέρια έλαια επίσης δεν συνιστώνται σε περίπτωση ιστορικού σπασμών (ραβίντσαρα, νιάουλι κ.λπ.) ή ως προφύλαξη σε ασθενείς με άσθμα ή αλλεργίες, λόγω του δικού τους αλλεργιογόνου δυναμικού (ιδιαίτερα το δαφνέλαιο).

Χρήση: Μια σταγόνα τρεις φορές την ημέρα για επτά ημέρες, κατά προτίμηση από το δέρμα ή ακόμη και από το στόμα.

Το ίδιο ισχύει και για τα σπρέι απολύμανσης, τα οποία συχνά περιέχουν μεγάλο αριθμό αιθέριων ελαίων.

Από την πλευρά των φυτών, εάν η εχινάκεια έχει ανοσοδιεγερτικές ιδιότητες που αποδεικνύονται in vitro, οι κλινικές μελέτες διαφέρουν ως προς την ικανότητά της να μειώσει τα συμπτώματα του κρυολογήματος, της γρίπης ή άλλων οξέων αναπνευστικών λοιμώξεων.

Η προληπτική της χρήση σε αυτές τις ενδείξεις, ακόμη και είναι λίγο καλύτερα τεκμηριωμένη, είναι επίσης πρωτίστως παραδοσιακή.

Η Echinacea δεν συνιστάται πριν από την ηλικία των 12 ετών, σε έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες και αντενδείκνυται σε αυτοάνοσες παθήσεις, σε ανοσοανεπάρκεια ή ανοσοκαταστολή.

Επιπλέον, η εχινάκεια θα μπορούσε, όπως και άλλα φυτά με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες (ιτιά και σπειραία, που περιέχουν σαλικυλιωμένα παράγωγα, αλλά και το αρπαγόφυτο ή κουρκούμη, μεταξύ άλλων), να αλλάξουν την ανοσολογική και φλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού.

Για εκείνους που χρησιμοποιούν αυτά τα φυτά ως προληπτικό μέτρο, οι επιστήμονες συνιστούν άμεση διακοπή της κατανάλωσής τους εάν εμφανιστούν συμπτώματα υποδηλωτικά της λοίμωξης SARS-CoV-2.

Η πρόπολη και ο βασιλικός πολτός δεν επηρεάζονται από αυτές τις συστάσεις, αλλά αποτελούν αντικείμενο άλλου τύπου προφυλάξεων κατά τη χρήση:

Μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε ασθενείς που έχουν προδιάθεση για αλλεργίες γενικά, ειδικά σε γύρη.

Όσο για τη βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, αντενδείκνυται όμως σε περιπτώσεις ιστορικού ασβεστίου στο ουροποιητικό σύστημα σε φαρμακευτικές δόσεις (500 έως 1.000 mg την ημέρα σε ενήλικες).

Όσο για τη βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, αντενδείκνυται όμως σε περιπτώσεις ιστορικού ασβεστίου στο ουροποιητικό σύστημα σε φαρμακευτικές δόσεις (500 έως 1.000 mg την ημέρα σε ενήλικες).

ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗ, ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) και η ασπιρίνη που χρησιμοποιούνται σε αντιφλεγμονώδεις δόσεις (1 g ή περισσότερο ανά δόση ή 3 g ή περισσότερο ανά ημέρα) μπορούν να επιδεινώσουν ορισμένες λοιμώξεις, υπενθυμίζουν οι επιστήμονες.

Δεν συνιστούν λοιπόν τη χρήση τους στο τρέχον επιδημικό πλαίσιο.

Οι πληροφορίες μεταδόθηκαν ευρέως στο ευρύ κοινό, σε βαθμό, που αρκετοί ασθενείς με χρόνιες παθολογίες (χρόνια φλεγμονώδη ρευματοπάθεια, άσθμα κ.λπ.) έχουν σταματήσει ή σκέφτονται να διακόψουν τη θεραπεία τους.

Εδώ να τονίσουμε λοιπόν ότι η επιδείνωση μιάς χρόνιας παθολογίας πρέπει να αποφευχθεί.

Στο άσθμα, για παράδειγμα, ο καλός έλεγχος της νόσου (λαμβάνοντας το εισπνεόμενο κορτικοστεροειδές) περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών αναπνευστικών επιπλοκών στην περίπτωση του Covid-19.

Η χρήση ασπιρίνης λόγω καρδιαγγειακής παθολογίας, σε αντιθρομβωτικές δόσεις αιμοπεταλίων, το μόριο δεν έχει αντιφλεγμονώδη δράση και δεν μπορεί να επιδεινώσει μια πιθανή λοίμωξη, ενώ η διακοπή του εκθέτει τον ασθενή σε σοβαρές καρδιαγγειακές επιπλοκές, ιδίως σε υποτροπή εμφράγματος του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό έμφραγμα.

Μια άλλη αποστολή του φαρμακοποιού είναι να καθησυχάσει σχετικά με τη χρήση τοπικών ΜΣΑΦ.

Δεν έχουν τις ίδιες επιπλοκές με αυτά που λαμβάνονται από το στόμα.

Συνιστώνται λοιπόν στον βαθμό που παρέχουν ανακούφιση σε χρόνιες φλεγμονώδεις ρευματισμούς όπως η οστεοαρθρίτιδα των χεριών, των δακτύλων ή του γόνατος.

Η παρακεταμόλη, φυσικά, προτιμάται για την ανακούφιση από τον πόνο και τον πυρετό.

Για να είναι αποτελεσματικό το πλύσιμο πρέπει να διαρκεί 30 δευτερόλεπτα και να είναι πλήρες: παλάμη και έξω από τα χέρια, δάχτυλα και νύχια, αρθρώσεις και καρποί.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΒΛΑΒΕΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ

Το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό ή η χρήση υδροαλκοολικού διαλύματος είναι απαραίτητο μέτρο για τον περιορισμό της μετάδοσης του νέου κορωνοϊού.

Για να είναι αποτελεσματικό το πλύσιμο πρέπει να διαρκεί 30 δευτερόλεπτα και να είναι πλήρες: παλάμη και έξω από τα χέρια, δάχτυλα και νύχια, αρθρώσεις και καρποί.

Αυτή η ρουτίνα μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει σε ξηρότητα και ερεθιστική δερματίτιδα (αίσθημα καύσου, κνησμό και ερυθρότητα) στα χέρια.

Τα δε υδροαλκοολικά διαλυματα είναι ανεκτά όταν τα χέρια δεν είναι ερεθισμένα.

Για επαναλαμβανόμενο πλύσιμο, πρέπει να αποφεύγονται σαπούνια που περιέχουν ιονικά επιφανειοδραστικά ή δυνητικά ερεθιστικά αρώματα ή και αντισηπτικά.

Ένα απαλό υγρό καθαρισμού για το δέρμα που σέβεται την υδρολιπιδική ισορροπία της επιδερμίδας είναι ότι καλύτερο.

Μετά από άφθονο ξέβγαλμα με χλιαρό νερό, το στέγνωμα, εξίσου σημαντικό, πρέπει να γίνει με μαλακή πετσέτα (χωρίς τρίψιμο).

Για τις διαβρώσεις στα χέρια συστήστε χρήση μαλακτικής κρέμας αρκετές φορές την ημέρα και γάντια όταν χρησιμοποιούνται απορρυπαντικά.

Ωστόσο, η επαγρύπνηση είναι απαραίτητη: η εμφάνιση ακροσυνδρόμων (ψευδο-κρυοπαγήματα των άκρων) μπορεί να μην οφείλεται σε επαναλαμβανόμενο πλύσιμο των χεριών και να είναι σημάδι της Covid-19.

ΠΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΥΤΗΣ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ

Μερική ή πλήρης απώλεια οσμής σε ασθενείς χωρίς ιστορικό χρόνιας ιγμορίτιδας ή ρινικών πολύποδων, πρέπει να θεωρηθεί ως ένα συγκεκριμένο σύμπτωμα μόλυνσης με το νέο κορωνοϊό.

Ωστόσο κατά την επιδημία Covid-19, οι θεραπείες που συνήθως συνταγογραφούνται, από του στόματος ή ρινικά κορτικοστεροειδή, αντενδείκνυται για τη θεραπεία της αοσμίας.

Το ίδιο ισχύει και για τις πλύσεις της μύτης που μπορεί να προάγουν την ιογενή εξάπλωση από τη μύτη στους πνεύμονες.

Μέχρι να αποκλειστεί λοιπόν η διάγνωση του Covid-19 δεν συνιστώνται τα προϊόντα για ρινικές πλύσεις.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ STRESS ΚΑΙ ΑΥΠΝΙΑΣ

Οι πελάτες συχνά αναφέρουν προβλήματα δυσκολίας να κοιμηθούν και ότι ξυπνούν τη νύχτα... Για μερικούς, αυτή η πανδημία είναι πηγή άγχους και δυστυχίας.

Εάν για ένα μέρος των ασθενών η αϋπνία είναι περιστασιακή, για άλλους αποτελεί σύμπτωμα μιας βαθύτερης διαταραχής.

Πριν από οποιαδήποτε πρόταση θεραπείας, η διερεύνηση του πελάτη είναι απαραίτητη.

Εάν υπάρχει αμφιβολία (γενικευμένο άγχος, διαρκής θλίψη, συναφείς φυσικές εκδηλώσεις όπως πόνος στην πλάτη ή πεπτικές διαταραχές, αλλαγές στη διάθεση κ.λπ.), ο ασθενής πρέπει να παραπεμφθεί σε ειδικό γιατρό, ώστε να μην καθυστερήσει περισσότερο η προσαρμοσμένη θεραπεία.

Για ασθενείς με περιστασιακές και ελαφρές διαταραχές ύπνου, η υπενθύμιση των κανόνων καλής υγιεινής ύπνου είναι απαραίτητη.

Αν αυτό δεν είναι αρκετό, είναι δυνατή η χρήση φυτοθεραπείας.

Η εσχολτζία, η βαρελιάνα, η πασιφλόρα και η παπαρούνα, έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά σε περίπτωση διαταραχών του ύπνου.

Αυτά τα ηρεμιστικά φυτά έχουν την ιδιαιτερότητα να διευκολύνουν τον ύπνο και να προσφέρουν ξεκούραστο ύπνο χωρίς να επηρεάζουν τις γνωστικές ικανότητες ή την προσοχή:

Γενικά συνιστούμε μια πρώτη πρόσληψη μετά το βραδινό γεύμα και στη συνέχεια μια δεύτερη 30 έως 60 λεπτά πριν τον ύπνο.

Η χρήση δεν συνιστάται σε έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες και συνιστάται ειδική επαγρύπνηση κατά την οδήγηση ή τη χρήση μηχανών.

Χαλαρωτικά φυτά επίσης (λεβάντα, κράταιγος και μελισσόχορτο) μπορούν να συνδυαστούν κατά τη διάρκεια της ημέρας για να αντιμετωπίσουν το άγχος.

Στην αρωματοθεραπεία, το αιθέριο έλαιο του πικρού πορτοκαλιού, της λεβάντας ή της αρωματικής λουΐζας έχουν επίσης ενδιαφέρον:

Δύο σταγόνες αραιωμένες σε μισό κουταλάκι του γλυκού υγρό φυτικό λάδι, για εφαρμογή στο εσωτερικό των καρπών ή στο στέρνο, 30 λεπτά πριν τον ύπνο.

Η ατμοσφαιρική διάχυση του αιθέριου έλαιου λεβάντας είναι επίσης δυνατή σε άδειο δωμάτιο 20 λεπτά πριν τον ύπνο.

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.