fbpx

Στη Σκιά του Κορωνοϊού, Άλλες Φονικές Ασθένειες Εξαπλώνονται

Την ώρα που όλος ο κόσμος ασχολείται με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, άλλες μολυσματικές ασθένειες εξακολουθούν να σκοτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους.

Η Unicef ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι με την αναστολή των εμβολιασμών 117 εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν πλέον να προβληθούν από ιλαρά.

«Τα υγειονομικά συστήματα δέχονται τόσες πιέσεις που σε κάποιες περιοχές έχουν ανασταλεί οι βασικές υπηρεσίες.

Αφιερώνονται τα πάντα στη μάχη κατα της covid-19», δήλωσε ο κ. Ρόμπιν Νάντι επικεφαλής της υπηρεσίας εμβολιασμού της Unicef.

Στη Σκιά του Κορωνοϊού, Άλλες Φονικές Ασθένειες Εξαπλώνονται

«Τα κράτη θέλουν να περιορίσουν τις επαφές των επαγγελματιών υγείας με πιθανούς ασθενείς».

Περισσότεροι από 140.000 άνθρωποι πέθαναν το 2018 από την ιλαρά, με τα περισσότερα θύματα να είναι κάτω των 5 ετών.

Περισσότερα από 2.500 παιδιά πεθαίνουν επίσης κάθε ημέρα από πνευμονία, μια μικροβιακή μόλυνση που μπορεί να θεραπευθεί αποτελεσματικά με φθηνά φάρμακα.

Περισσότεροι από 800.000 θάνατοι ετησίως θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί, σύμφωνα με έρευνες.

Στη Νιγηρία, όπου η πνευμονία είναι η βασική αιτία της βρεφικής θνησιμότητας, υπάρχουν ανησυχίες ότι η covid-19 εμποδίζει ήδη πολλά παιδιά να έχουν πρόσβαση σε θεραπείες.

«Βλέπουμε πολλά παιδιά να φτάνουν με αναπνευστικά προβλήματα. Η διάγνωση όπως και η θεραπεία αποτελούν πρόβλημα», επεσήμανε η Σανζάνα Μπαρντουάζ διευθύντρια Υγείας της Unicef για τη Νιγηρία.

Πριν καν την εξάπλωση του κορωνοϊού η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ήταν αντιμέτωπη με πολλές επιδημίες.

Από την ιλαρά έχουν χάσει τη ζωή τους 6.000 άνθρωποι, κυρίως παιδιά, από το 2019 όταν ξέσπασε η πιο πρόσφατη επιδημία.

Η ελονοσία απειλεί μόνιμα τα βρέφη και κάθε χρόνο σκοτώνει περίπου 13.000 ανθρώπους.

Τον Απρίλιο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα ανακοίνωνε το τέλος της επιδημίας Έμπολα στη χώρα, όμως εμφανίστηκαν νέα κρούσματα.

«Υπήρχαν ήδη σημαντικές νοσηρότητες, όπως και ο υποσιτισμός που πλήττει πολύ τα παιδιά», επεσήμανε ο κ. Άλεξ Μουτανγκάνι υπεύθυνος στη ΛΔ του Κονγκό για την αντιμετώπιση τς επιδημίας του κορωνοϊού της ΜΚΟ Save the Children.

«Η covid-19 απλώς αύξησε τις απειλές», πρόσθεσε.

Δισεκατομμύρια δολάρια επενδύονται στην έρευνα ενός εμβολίου για την covid-19 και περισσότερα από 100 αναπτύσσονται, με 70 από αυτά να είναι στο στάδιο των κλινικών δοκιμών.

Την Τετάρτη, το δίκτυο Stop TB (Σταματήστε τη φυματίωση) προειδοποίησε ότι το lockdown που επιβλήθηκε σε πολλές χώρες λόγω του κορωνοϊού ενδέχεται να προκαλέσει έως και 1,4 εκατομμύρια θανάτους λόγω της φυματίωσης, καθώς σταμάτησαν οι εκστρατείες για τη διεξαγωγή τεστ αλλά και η παροχή θεραπειών.

Η φυματίωση παραμένει η πιο φονική μολυσματική ασθένεια στον κόσμο, με περίπου 10 εκατομμύρια νέα κρούσματα ετησίως και 1,5 εκατομμύριο νεκρούς, αν και υπάρχει θεραπεία.

Όμως η χρηματοδότηση της έρευνας για τη φυματίωση περιορίζεται σημαντικά λόγω των ποσών που αφιερώνονται στην έρευνα για το AIDS και την covid-19.

Το μοναδικό εμβόλιο που υπάρχει και το οποίο αναπτύχθηκε πριν 100 χρόνια έχει αποτέλεσμα μόνο στα μικρά παιδιά.

Σύμφωνα με την κ. Λουκίκα Ντίτιου, διευθύντρια του Stop TB, η οριστικοποίηση της ανάπτυξης ενός αποτελεσματικού για όλους εμβολίου κατά της φυματίωσης θα μπορούσε να κοστίσει 500 εκατομμύρια δολάρια.

«Είμαστε έκπληκτοι που ήδη αναπτύσσονται 100 εμβόλια για αυτή την ασθένεια ηλικίας 120 ημερών», έναντι μόνο τριών για τη φυματίωση, υπογράμμισε.

«Η φυματίωση δεν πλήττει πολλούς από τους ‘ορατούς’ ανθρώπους. Είναι η ασθένεια των ανθρώπων που είναι ευάλωτοι, που είναι φτωχοί», εξήγησε.

Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επίσης ανάγκη φάρμακα σε καθημερινή βάση για την αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης και η υπέρταση.

Στα τέλη Απριλίου, η Ένωση για τις Μη Μεταδιδόμενες Ασθένειες (NCD) κάλεσε τις χώρες να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι που ζουν με αυτές λαμβάνουν τη θεραπεία τους παρά τη νέα πανδημία.

Ακόμη περισσότερο επειδή οι άνθρωποι αυτοί είναι πιο ευάλωτοι να προσβληθούν από την covid-19.

Στις γυναίκες, πιο θανατηφόρος αποδεικνύεται ο διαβήτης, σύμφωνα με τη κ. Βίκι Άτκινσον, στέλεχος της NCD για τη Νότια Αφρική. Αν και κανείς ζει με αυτό, χρειάζεται καθημερινά φαρμακευτική αγωγή.

Η covid-19 «δημιούργησε σοβαρά προβλήματα» στον ανεφοδιασμό φαρμάκων και παραϊατρικού εξοπλισμού, προειδοποίησε η NCD.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
www.PharmaManage.gr

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.