fbpx

Αντιμετωπίζοντας το Άγχος και τον Φόβο του Κόσμου στο Φαρμακείο - Στηριχτείτε Περισσότερο στις Λέξεις παρά στα Φάρμακα

Δεδομένου ότι οι ασθενείς είναι γνωστό ότι καταφεύγουν σε φάρμακα όταν υποφέρουν από άγχος και αυπνίες, φανταστείτε τι γίνεται αυτήν την περίοδο του φόβου και της απομόνωσης λόγω κορωνοϊού!

Το στρες, το άγχος, ο πανικός, η ανησυχία, αυτές είναι σήμερα οι διακυμάνσεις της διάθεσης των ασθενών που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι φαρμακοποιοί.

Αντιμετωπίζοντας το Άγχος και τον Φόβο του Κόσμου στο Φαρμακείο -  Στηριχτείτε Περισσότερο στις Λέξεις παρά στα Φάρμακα.

Μήπως αυτό το άγχος τους οδηγεί να αναζητούν ψυχότροπα προϊόντα;

Η εντύπωση είναι ομόφωνη από τη μεριά των φαρμακοποιών:

Η υπερβολική αναζήτηση των ασθενών για προϊόντα για τη διαχείριση άγχους είναι μεγαλύτερη τον τελευταίο καιρό.

Σε πολλά φαρμακεία, οι πωλήσεις συμπληρωμάτων διατροφής με συστατικά που καταστέλλουν το άγχος έχει σχεδόν διπλασιαστεί!

Από την άλλη πλευρά, οι συνταγές για ψυχοτρόπα φάρμακα (υπνωτικά και αγχολυτικά) δεν έχουν αυξηθεί σημαντικά, γεγονός που μπορεί να εξηγηθεί ιδίως από τον περιορισμό των επισκέψεων σε γενικούς ιατρούς.

Το κλίμα είναι πολύ έντονο στα μεγάλα αστικά κέντρα και πιο ήρεμο στην ύπαιθρο, όπου οι πωλήσεις αυτής της κατηγορίας παραμένουν σταθερές, ενώ οι ασθενείς είναι πιο ευγενικοί και λιγότερο επιθετικοί.

Σε γενικές γραμμές τις τελευταίες ημέρες κυριαρχεί μια ηρεμία στην προσέλευση του κόσμου μετά από την έκρηξη του πλήθους για την ανανέωση των θεραπειών τους και τα αδιάκοπα αιτήματα για μάσκες και υδροαλκοολικά αντισηπτικά.

Οι φαρμακοποιοί και οι συνεργάτες τους αισθάνονται καλύτερα προστατευμένοι, χάρη στη χρήση μάσκας και την αυστηρή εφαρμογή μέτρων προστασίας στα φαρμακεία, ακόμη και αν παραμένει ο φόβος στους πιο εύθραυστους μήπως νοσήσουν.

Το κλίμα είναι πολύ έντονο στα μεγάλα αστικά κέντρα και πιο ήρεμο στην ύπαιθρο, όπου οι πωλήσεις αυτής της κατηγορίας παραμένουν σταθερές, ενώ οι ασθενείς είναι πιο ευγενικοί και λιγότερο επιθετικοί.

Τι γίνεται με τον ύπνο;

Μερικοί ασθενείς εμφανίζουν διαταραχή του ύπνου εξαιτίας του καταπιεστικού κλίματος, των συνεχών ανησυχητικών πληροφοριών και της διακοπής της καθημερινής τους ρουτίνας.

Ωστόσο, ο καλός ύπνος (από 7 έως 8 ώρες) είναι απαραίτητος για την καλή πνευματική και συναισθηματική υγεία, καθώς και για την καλή λειτουργία του οργανισμού, του οποίου το ανοσοποιητικό σύστημα διαταράσσεται έντονα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Σας υπενθυμίζουμε κάποιες χρήσιμες συμβουλές για να δίνετε στους πελάτες σας:

- Να ακολουθούν ένα κανονικό ωράριο κατάλυσης για ύπνο και αφύπνισης,

- Να αποφεύγουν διεγερτικά, οθόνες, αλκοολούχα ποτά στο τέλος της ημέρας,

- Να κάνουν κάποια άσκηση εκμεταλλευόμενοι το φως της ημέρας και

- Να φροντίζουν να χαλαρώσουν, διαβάζοντας, ακούγοντας μουσική ή κάνοντας ένα μπάνιο πριν ξαπλώσουν για να παραδοθούν στα χέρια του Μορφέα.

Ας κρατήσουμε στο μυαλό μας

Η προσέγγιση των ασθενών και η επικοινωνία με ευγένεια και ενσυναίσθηση, παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο αυτή την εποχή, περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Ο καθησυχασμός, οι συμβουλές και η φροντίδα με κατευθύνσεις σε κάθε βήμα για την υγεία των ανθρώπων, είναι πολύ σημαντικά θέματα στην καθημερινή πρακτική του φαρμακείου.

Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός
Χαραμή ΑΕ
www.PharmaManage.gr

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.