fbpx

Το Πλάσμα Αίματος Ιαθέντων Ασθενών κατά του Κορωνοϊού

Στις 13 Μαρτίου, η 45χρονη Νεοϋορκέζα Νταϊάνα Μπέρεντ ήταν ένας από τους πρώτους κατοίκους του Λονγκ Άιλαντ των ΗΠΑ, που διαγνώσθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Αυτήν την εβδομάδα η Νταϊάνα έγινε η πρώτη θεραπευμένη του ιού στην πολιτεία της, που περνά το τεστ που θα δείξει αν το αίμα της περιέχει επαρκή αντισώματα ώστε να συμβάλει στις έρευνες για τη δοκιμή θεραπείας για την πανδημία του κορωνοϊού.

Το Πλάσμα Αίματος Ιαθέντων Ασθενών κατά του Κορωνοϊού

Το πλάσμα των ιαθέντων, το συστατικό του αίματος όπου συγκεντρώνονται τα αντισώματα μετά από ασθένεια, έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό σε έρευνες μικρής κλίμακας κατά άλλων λοιμωδών νόσων όπως ο Εμπολα και ο Sars.

Η αμερικανική υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει δώσει το πράσινο φως για τη δοκιμή τέτοιων θεραπειών για την Covid-19.

Οι δοκιμές που βρίσκονται σε εξέλιξη ωστόσο, δεν έχουν ως στόχο να καταλήξουν σε μία θαυματουργή λύση, προειδοποιεί ο Bruce Sachias, ιατρικός υπεύθυνος του Κέντρου Αιμοληψίας της Νέας Υόρκης, που είναι επιφορτισμένο με τη λήψη, δοκιμή και διανομή των δωρεών πλάσματος στην πόλη.

«Πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι βρισκόμαστε ακόμη σε άγνωστο έδαφος», λέει.

Οι Eldad Hod και Steven Spitalnik, ειδικοί στη μετάγγιση αίματος στο νοσοκομείο Irving του Πανεπιστημίου Columbia των ΗΠΑ, τονίζουν επίσης το μέγεθος της αβεβαιότητας.

Πιστεύουν ότι, «σε διάστημα 7 έως 14 ημερών μετά την έναρξη της μόλυνσης, οι άνθρωποι αναπτύσσουν ανοσοαντίδραση και καταλήγουν να αναπτύξουν μεγάλες ποσότητες αντισωμάτων.

Αλλά δεν είναι γνωστό πότε σημειώνεται η κορύφωση της παραγωγής αντισωμάτων».

Ορισμένα δεδομένα δείχνουν ότι η κορύφωση έρχεται περίπου 28 ημέρες μετά τη μόλυνση και ελπίζει ότι οι έρευνές τους θα δώσουν μία πιο ακριβή εικόνα.

«Κάθε δωρεά πλάσματος μπορεί εν δυνάμει να σώσει τρεις ή τέσσερις ζωές», λέει ο δρ. Hod.

«Κάθε δωρεά πλάσματος μπορεί εν δυνάμει να σώσει τρεις ή τέσσερις ζωές», λέει ο δρ. Hod.

Στόχος αυτήν τη στιγμή είναι η συγκέντρωση αρκετής ποσότητας πλάσματος ώστε οι ερευνητές να έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε επίσημες έρευνες με ομάδες ασθενών-μαρτύρων που θα λάβουν πλάσμα.

Το πρώτο πλάσμα θα προορίζεται πάντως για ασθενείς που δεν έχουν περιληφθεί στην έρευνα, αλλά για τους οποίους οι άλλες θεραπείες έχουν αποτύχει, εξηγεί ο Eldad Hod.

Οι ερευνητές θέλουν στη συνέχεια να δοκιμάσουν τη μέθοδο σε υπό νοσηλεία ασθενείς και ως προληπτική αγωγή σε ευάλωτα περιβάλλοντα, όπως οι οίκοι ευγηρίας.

Υπό κανονικές συνθήκες, θα προχωρούσαν σε πολύ ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές, μακροχρόνιες, αλλά με ασφαλέστερα αποτελέσματα.

«Αλλά βρισκόμαστε σε κρίση», εξηγεί ο Steven Spitalnik.

Η ίδια η Νταϊάν Μπένετ ελπίζει ότι η διαδικασία θα σώσει ζωές.

«Μπορούμε να γίνουμε σούπερ ήρωες...

«Μπορούμε να γίνουμε σούπερ ήρωες...

Ζούμε σε πρωτόγνωρους καιρούς, όπου τα πάντα είναι άγνωστα, αλλά εμείς, οι επιζήσαντες, μπορούμε να βοηθήσουμε.

Μπορούμε να γίνουμε οι άνθρωποι που τρέχουν προς τη φωτιά με τη στολή προστασίας που έχει κατασκευάσει ο οργανισμός μας».

Οι αναλύσεις θα δείξουν αν έχει αρκετά αντισώματα για να δωρίσει το πλάσμα της και αν δεν υπάρχει πια κανένα ίχνος του ιού στο αίμα της, που είναι και ο αναγκαίος όρος για να χρησιμοποιηθεί το πλάσμα της στις έρευνες.

Εάν η διαδικασία αποδειχθεί αποτελεσματική, αντίστοιχοι μηχανισμοί λήψης πλάσματος θα δημιουργηθούν από τα κέντρα μετάγγισης αίματος, εξηγεί ο δρ. Sachias.

Νοσοκομείο του Χιούστον των ΗΠΑ έχει ήδη δοκιμάσει τη μετάγγιση πλάσματος από αποθεραπευμένο ασθενή σε ασθενή που βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση, αλλά είναι πολύ νωρίς για να γίνει γνωστό το αποτέλεσμα.

Καθώς αρχίζουν οι έρευνες για το πλάσμα, ο δρ. Hod λέει ότι αυτή η πανδημία έχει και τις θετικές της πλευρές, αφού ενίσχυσε τη συνεργασία ανάμεσα σε ερευνητές από ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίοι δεν είχαν ποτέ ανοικτά μοιρασθεί τα στοιχεία τους.

«Πολλοί στην επιστημονική κοινότητα προσπαθούν να βάλουν στην άκρη το εγώ τους και να συνεργασθούν για το κοινό καλό.

Πιστεύω ότι στο τέλος θα νικήσει η επιστήμη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.PharmaManage.gr

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.