fbpx

Τα Φαρμακεία Μπορούν να Μειώσουν τις Κρατικές Δαπάνες

Στην μείωση των κρατικών δαπανών υγείας μπορούν να συμβάλλουν τα φαρμακεία, ανάμεσα στα άλλα με παροχές πρωτοβάθμιας περίθαλψης,
δηλώνει σε συνέντευξή της στο Sofokleousin.gr η κα Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός, Εκδότης του Περιοδικού PHARMACY management ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ με αφορμή την 4η Ημερίδα Φαρμακοποιών στις 20 Ιανουαρίου 2013.

Το παράδοξο ωστόσο είναι ότι οι τομείς αυτοί δεν είναι θεσμοθετημένοι. Σημαντικό ρόλο στην οικονομία κατέχουν και τα ουσιωδώς όμοια (γενόσημα), η διείσδυση των οποίων στην Ελλάδα φτάνει μόλις στο 18% λόγω συμφερόντων και των βολεμένων εμπλεκομένων στο φάρμακο.

Sofokleousin.gr: Τι απήχηση είχε η 4η Ημερίδα Φαρμακοποιών που έγινε την Κυριακή στις 20/1/2013 στον Ελληνικό Κόσμο;

Πόπη Χαραμή: Με θέμα Φαρμακείο: Επιχειρηματικότητα και Επικοινωνία Υγείας ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αυτής της Ημερίδας. Είδαμε μια εκπληκτικά μεγάλη συμμετοχή με πάνω από 3000 συμμετοχές.

Ακούσαμε τα καλύτερα σχόλια από όλους και από τις εταιρίες που συμμετείχαν, αλλά και από τους φαρμακοποιούς που παραβρέθηκαν, όχι μόνο για τις πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες αλλά και για την όλη οργάνωση.

Ήταν το γεγονός της Χρονιάς! Το μυστικό της επιτυχίας είναι ότι πιάσαμε το σφυγμό της εποχής για τους φαρμακοποιούς, τους δώσαμε τροφή για σκέψη, τους προτείναμε λύσεις και τους δείξαμε το δρόμο για μια αισιόδοξη προοπτική του επαγγέλματος.

Συνεχίζοντας δε το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα, οργανώνουμε μαζί με την ΕΕΔΕ τους προσεχείς μήνες, ένα κύκλο Σεμιναρίων Φαρμακοποιών,πάνω σε θέματα διαχείρισης, διοίκησης, επικοινωνίας πελάτη και merchandising, με δυνατότητα εξατομικευμένου coaching στο φαρμακείο του ενδιαφερόμενου από ειδικούς συμβούλους για πρακτική εφαρμογή.

Sofokleousin.gr: Ο εκσυγχρονισμός των φαρμακείων βοηθάει στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης; Οι αλυσίδες φαρμακείων είναι μέρος της λύσης;

Π. Χαραμή: Εκσυγχρονισμός, μια λέξη που απευθύνεται σε πολλά επίπεδα όπως: αλλαγή στον τρόπο εξυπηρέτησης πελάτη, εκσυγχρονισμός στο χώρο του καταστήματος, στην επιλογή και προβολή προϊόντων, στην αλλαγή του τρόπου δουλειάς και της νοοτροπίας. Πιστεύω ότι εκσυγχρονισμός στο φαρμακείο με τρείς λέξεις είναι: Συνεργασίες- Εκπαίδευση- Υπηρεσίες στον πελάτη.

Όσο για τις αλυσίδες φαρμακείων, με την έννοια της δημιουργίας τους από επιχειρηματίες μη φαρμακοποιούς, αυτό δεν επιτρέπεται στην Ελλάδα.

Με την έννοια όμως της δημιουργίας δικτύων από ανεξάρτητους φαρμακοποιούς, πιστεύω ότι προσφέρει πολλά στον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών προς τον πελάτη αλλά και του ίδιου του φαρμακοποιού για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Sofokleousin.gr: Πώς μπορεί το φαρμακείο να συνεισφέρει στη μείωση των δαπανών υγείας του κράτους;

Π. Χαραμή: Δεν είμαι ειδικός των οικονομικών υγείας αλλά κατά την άποψή μου το φαρμακείο μπορεί να συνεισφέρει στη μείωση των δαπανών του κράτους.

Αφενός με υπηρεσίες υγείας, όπως η φαρμακευτική φροντίδα, με υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ακόμη και με μετρήσεις και αναλύσεις.

Αυτοί όμως είναι τομείς που δεν έχουν θεσμοθετηθεί ακόμη και δεν υπάρχουν πλαίσια λειτουργίας και ίσως και ανταμοιβής του φαρμακοποιού όπως συμβαίνει σε άλλα Ευρωπαϊκά κράτη.

Αφετέρου πιστεύω ότι αν δοθούν κίνητρα ώστε ο φαρμακοποιός να μπορεί να αντικαθιστά το πρωτότυπο ακριβό φάρμακο με ένα φθηνότερο και ασφαλές φάρμακο, θα μπορέσει να εξοικονομήσει πόρους απ’ την κρατική φαρμακευτική δαπάνη.

Sofokleousin.gr: Ηλεκτρονικά φαρμακεία πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα;

Π. Χαραμή: Να διευκρινίσω εδώ, ότι στην Ελλάδα ακόμα δεν επιτρέπεται η ηλεκτρονική διακίνηση φαρμάκων παρόλο που σε πολλά κράτη ήδη γίνεται.

Πιστεύω ότι τα πλεονεκτήματα είναι η εύκολη πρόσβαση των ασθενών στην διανομή των φαρμάκων, γεγονός όμως που δεν προσφέρει πολλά για τον Έλληνα ασθενή διότι υπάρχουν 12.000 φαρμακεία, σε κάθε γωνιά της χώρας, αλλά και παράλληλα σιγά σιγά διευρύνεται και το ωράριο λειτουργίας τους, οπότε ο καταναλωτής εξυπηρετείται.

Το μειονέκτημα της ηλεκτρονικής διακίνησης φαρμάκων και παραφαρμάκων είναι η έλλειψη επαφής με το φαρμακοποιό που θα του προσφέρει και μια συμβουλή υγείας.

Sofokleousin.gr: Γιατί όλο και λιγότερος κόσμος έχει πρόσβαση στο φάρμακο;

Π. Χαραμή: Εδώ θα σημειώσω ότι ενώ μειώθηκαν οι τιμές των φαρμάκων, αυξήθηκε κατά πολύ η συμμετοχή του κόσμου στα φάρμακά τους, σε πάρα πολλές παθήσεις, γεγονός που αφενός μειώνει την πολυφαρμακία, κάτι το θετικό, αλλά δυσκολεύει την πρόσβαση στο φάρμακο από τον οικονομικά αδύναμο ασθενή.

Αυτό όμως ήδη συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και μέχρι τώρα είχαμε στην Ελλάδα το μικρότερο ποσοστό συμμετοχής στο φάρμακο από μέρους των ασθενών.

Προσοχή όμως να δοθεί από την πολιτεία στις ελλείψεις φαρμάκων που λόγο αθρόας εξαγωγής τους στο εξωτερικό από το χονδρεμπόριο, στερούν το απαραίτητο φάρμακο για τον έλληνα ασθενή.

Sofokleousin.gr: Τα ουσιωδώς όμοια (γενόσημα) είναι λύση και γιατί η διείσδυση στην Ελλάδα είναι τόσο χαμηλή;

Π. Χαραμή: Δυστυχώς έχει δημιουργηθεί από τα ΜΜΕ μια αρνητική εικόνα ότι δήθεν τα γενόσημα είναι καταστροφικά για την υγεία.

Εδώ θα ήθελα να επισημάνω ότι υπάρχουν επώνυμα και ασφαλή γενόσημα, όπως αυτά των ελληνικών και ξένων μεγάλων εταιριών γενοσήμων, αλλά και τριτοκοσμικά που συχνά είναι επισφαλή για την υγεία.

Η λύση είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων από τον ΕΟΦ με στόχο να διακινούνται στην Ελλάδα μόνο ασφαλή γενόσημα. Ας σημειωθεί επίσης ότι στην Ελλάδα η διείσδυση των γενοσήμων είναι μόνο 18% ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι ήδη 50% και στην Αμερική αγγίζει το 70%. Δεν νομίζω ότι πλήττονται εκεί οι ασθενείς!

Όσο για τον λόγο της μέχρι τώρα της χαμηλής διείσδυσής τους, πιστεύω ότι υπήρχαν συμφέροντα που ευνοούσαν όλους όσους εμπλέκονταν στο φάρμακο και κανένας δεν έκανε τίποτα, όπως συνέβαινε και σε άλλους τομείς στην Ελλάδα.

Τώρα που δεν υπάρχουν χρήματα στο κράτος, τώρα πάνε να τα εξορθολογήσουν όλα, θίγοντας όμως πολλά συμφέροντα και βολεμένους…!

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.