fbpx

Τα Φαρμακεία στην Περίοδο του Κορωνοϊού

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου, κ. Αναστάσιος Τερζής, με τις πιο κάτω δηλώσεις του σκιαγράφησε τη λειτουργία των φαρμακείων από την είσοδο της πανδημίας του κορωνοϊού στη ζωή μας μέχρι και σήμερα:

«Ξαφνικά όλος ο πλανήτης χρειάστηκε συγκεκριμένα υλικά. Μάσκες, γάντια, αντισηπτικά...

Τα Φαρμακεία στην Περίοδο του Κορωνοϊού

Το πρόβλημα δεν ήταν μόνο ελληνικό, ήταν παγκόσμιο. Τα φαρμακεία μπορεί να χορήγησαν περισσότερα αντισηπτικά και μάσκες, απ' όσα είχαν χορηγήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια μαζί».

Ο κ. Τερζής μιλάει για την αύξηση της προσέλευσης στα φαρμακεία, την έκρηξη ζήτησης «υλικών προστασίας», την έλλειψή τους, αλλά και την αύξηση της τιμής τους που ακολούθησε, τη ζήτηση και επικινδυνότητα σκευασμάτων που παρουσιάστηκαν ως το αντίδοτο στη μάχη κατά του κορωνοϊού και εξηγεί τη λειτουργία της νεοεισαχθείσας στο σύστημα υγείας, άυλης συνταγογράφησης.

«Υπήρξε μία αυξημένη προσέλευση στα φαρμακεία, κυρίως για να προμηθευτούν μάσκες, γάντια και αντισηπτικά, ενώ κάποιοι προμηθεύτηκαν και κάποια βασικά φάρμακα, όπως αντιβιοτικά, παρακεταμόλες κ.λπ., για να έχουν στο σπίτι σε περίπτωση που τα χρειαστούν.

Τα φαρμακεία χορήγησαν περισσότερα αντισηπτικά και μάσκες απ' όσα είχαν χορηγήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια μαζί.

Τις πρώτες ημέρες κάποιοι πήραν και πιο μεγάλες ποσότητες γιατί δεν υπήρχε πρόβλημα διάθεσης και οι τιμές τους ήταν πολύ φυσιολογικές, στη συνέχεια φτάσαμε να δίνουμε τις μάσκες μία - μία μέχρι που πια δεν υπήρχε ούτε αυτή η δυνατότητα.

Ξαφνικά όλος ο πλανήτης χρειάστηκε συγκεκριμένα υλικά, που υπό φυσιολογικές συνθήκες είχαν μία σταθερή, χαμηλή ζήτηση, χρησιμοποιούνται σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις και οι προβλέψεις της παγκόσμιας παραγωγής ήταν συγκεκριμένες.

Ξαφνικά όλος ο πλανήτης χρειάστηκε συγκεκριμένα υλικά, που υπό φυσιολογικές συνθήκες είχαν μία σταθερή, χαμηλή ζήτηση, χρησιμοποιούνται σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις και οι προβλέψεις της παγκόσμιας παραγωγής ήταν συγκεκριμένες.

Ταυτόχρονα ο μεγαλύτερος παραγωγός που είναι η Κίνα, έκλεισε τα σύνορά του, σταμάτησε την παραγωγή και διοχέτευσε τις προμήθειες που είχε για εσωτερική χρήση.

Οπότε δεν ήταν μόνο ελληνικό το πρόβλημα, ήταν παγκόσμιο, αλλά η αγορά έχει αρχίσει σταδιακά ν' αποκαθίσταται, όχι όμως και οι τιμές.

Βοήθησε λίγο η μείωση του ΦΠΑ, διότι όταν πας από το 24% στο 6%, είναι 18% διαφορά, μιλώντας τουλάχιστον για τον καταναλωτή, αλλά η προμήθεια της αγοράς γίνεται με αργό ρυθμό, γιατί η εφοδιαστική αλυσίδα έχει τους ρυθμούς της.

Βλέπουμε ήδη από τους προμηθευτές ότι στις επόμενες ημέρες θα παραλάβουν ποσότητες και θα μας εφοδιάσουν.

Οι τιμές δεν θα είναι αυτές που ήταν προ κορωνοϊού, θα είναι σαφώς αυξημένες, αλλά η αύξηση δεν οφείλεται στους φαρμακοποιούς.

Είναι αστείο να το ακούμε, γιατί ξέρουμε τι γίνεται αλλά ταυτόχρονα κι εξοργιστικό γιατί συκοφαντείται ένας κλάδος χωρίς κανέναν λόγο.

Όταν ένα κουτί μάσκες τις αγόραζες πέντε ευρώ και τώρα, αν τις βρεις, τις αγοράζεις 50, δεν μπορεί να έχουν ίδια τιμή.

Όταν ένα κουτί μάσκες τις αγόραζες πέντε ευρώ και τώρα, αν τις βρεις, τις αγοράζεις 50, δεν μπορεί να έχουν ίδια τιμή.

Υπάρχει μια παραπληροφόρηση από το διαδίκτυο, υπάρχουν δημοσιεύσεις, ή μελέτες, ή προτάσεις ειδικών που λένε ότι κάποια φάρμακα μπορεί και να βοηθούν.

Διαβάζοντας τες κάποιοι θεωρούν ότι πρέπει να το έχουν στο σπίτι τους, 'γιατί άμα αρρωστήσω τι θα κάνω, θα πεθάνω;', οπότε μπορεί να το ζητούν.

Το φαρμακείο όμως δεν είναι σούπερ μάρκετ, δεν είναι ένα ράφι που κανείς βλέπει ένα φάρμακο το παίρνει και φεύγει.

Αυτά τα φάρμακα δεν δίνονται χωρίς ιατρική συνταγή, δεν δίνονται σε κάποιον που θέλει να τα έχει προληπτικά στο σπίτι του.

Ειδικά για ένα συγκεκριμένο σκεύασμα, τη χλωροκίνη, που έγινε και μεγάλος ντόρος, ο ΕΟΦ αντέδρασε άμεσα.

Έβγαλε οδηγία ότι πρέπει να υπάρχει ειδική συνταγή ή φυλασσόμενη για το συγκεκριμένο σκεύασμα, ώστε να προστατευθεί ακόμη περισσότερο η διακίνησή του.

Αυτά τα φάρμακα πρέπει να δίνονται μόνο σε νοσοκομειακό περιβάλλον, μόνο με εντολή ιατρού και συγκεκριμένα πρωτόκολλα και δεν είναι για ν' αποθεματοποιούνται στο σπίτι, όχι μόνο γιατί είναι επικίνδυνα, αλλά και γιατί θα τα στερηθεί αυτός που το έχει πραγματική ανάγκη.

Η διανομή φαρμάκων στο σπίτι είναι παράνομη, ακόμη και στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, που ισχύουν τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας των πολιτών.

Η διανομή φαρμάκων στο σπίτι είναι παράνομη, ακόμη και στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, που ισχύουν τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας των πολιτών.

Είναι τυπικά παράνομο και μάλιστα η νομική υπηρεσία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου έστειλε σχετικό σημείωμα ότι δεν πρέπει να γίνεται διανομή φαρμάκων στο σπίτι, δεν μας καλύπτει ο νόμος.

Αναφορικά με τους ανθρώπους που έχουν σαφή εντολή να μη βγουν απ' τα σπίτια τους, ηλικίας άνω των 65-70, ή εκείνους με βαριά νοσήματα, δύο είναι οι δυνατότητες εντός νόμιμων πλαισίων:

Να στείλουν κάποιον νεότερης ηλικίας ή να απευθυνθούν στο προγράμματα των Δήμων 'Βοήθεια στο Σπίτι'.

Πέραν της νομιμότητας, είναι πολύ σημαντικό για τους λειτουργούς υγείας, να μη θέτουν τους εαυτούς τους σε κίνδυνο επισκεπτόμενοι σπίτια για παράδοση φαρμάκων.

Αν νοσήσει ένας λειτουργός υγείας, το πρόβλημά του αντανακλά και σ' άλλους, είτε γιατί δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει τον κόσμο είτε γιατί μπορεί αν νοσεί χωρίς συμπτώματα, ερχόμενος σ' επαφή με πάρα πολύ κόσμο, να διασπείρει τον ιό.

Η Άυλη Συνταγογράφηση είναι ένα σχέδιο το οποίο επρόκειτο να υλοποιηθεί το καλοκαίρι, αλλά επειδή έχουμε 'πόλεμο' και στον πόλεμο κάποια πράγματα γίνονται πιο γρήγορα, ήταν κάτι καλό που έφερε ο 'πόλεμος'.

Η δυνατότητα δηλαδή όλοι οι ιατροί να συνταγογραφούν χωρίς την παρουσία του ασθενούς και χωρίς να χρειάζεται να εκδώσουν χαρτί, το οποίο θα σφραγίσουν και θα υπογράψουν.

Είμαστε σε μια έκτακτη περίπτωση και θα πρέπει τα χρόνια νοσήματα να εξυπηρετηθούν με τον ασφαλέστερο και αποτελεσματικότερο τρόπο.

Το υπουργείο Υγείας έβγαλε άμεσα και προχώρησε τόσο γρήγορα αυτή την οδηγία γιατί έβλεπε τον κίνδυνο ασθενείς με χρόνια νοσήματα να μείνουν χωρίς τα φάρμακά τους, που στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι ακριβά και πολύ δύσκολο να τα αγοράσει κανείς χωρίς συνταγογράφηση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.PharmaManage.gr

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.