fbpx

Οικονομία του Φαρμακείου Ας μη Χάνουμε Χρόνο…

«Πρέπει να ενεργήσουμε άμεσα και με ευθύτητα απέναντι στα νέα δεδομένα και απέναντι στη κρίση που φαίνεται να σκιάζει το επάγγελμα του Φαρμακοποιού.

Πρέπει να προβάλλουμε δυναμικά το ρόλο μας στη πρωτοβάθμια περίθαλψη με όλα τα μέσα».

Αυτή είναι η θέση που πρεσβεύει ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, κύριος Κωνσταντίνος Λουράντος, που με θέληση και πυγμή διεκδικεί και αγωνίζεται εδώ και χρόνια για τα δικαιώματα των φαρμακοποιών.

Pharmacy Management: Ποια είναι η γνώμη σας για την αρμόζουσα προβολή του επαγγέλματος του φαρμακοποιού από τα ΜΜΕ προς το κοινό;

Κωνσταντίνος Λουράντος: Παρ’όλο που η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου έχει εγκρίνει ανάλογα κονδύλια για προβολή του ρόλου του Φαρμακοποιού στη Δημόσια Υγεία και να γίνουν αντίστοιχες καμπάνιες ενημέρωσης προς το κοινό , όπως γίνεται σε άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες, εμείς ευθυνόμαστε για τη μη υλοποίηση τους.

Πάντα υπάρχουν κάποιοι που δυσκολεύουν τα πράγματα. Ευθυνόμαστε λοιπόν και πρέπει να ενεργήσουμε άμεσα προς αυτή τη κατεύθυνση

P.M.: Η πολιτεία θεωρείτε ότι έχει κατανοήσει τη συνεισφορά και τις υπηρεσίες του φαρμακοποιού στη δημόσια υγεία ή τον θεωρεί ένα διανομέα φαρμάκου;

Κ.Λ.: Γνωρίζουν πολύ καλά τον ρόλο του φαρμακοποιού στη πρωτοβάθμια περίθαλψη. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή την εποχή τα συμφέροντα του φαρμακοποιού συγκρούονται με αυτά της βιομηχανίας.

Η Βιομηχανία έχει πολλά κεφάλαια και μπορεί πιο εύκολα να επηρεάσει καταστάσεις απ’ ότι μπορούμε εμείς οι φαρμακοποιοί.

Εμείς έχουμε όμως κάτι άλλο πιο δυνατό:

  • Tην άμεση επαφή με τον ασφαλισμένο,
  • Την εκτίμηση του πελάτη για τις υπηρεσίες μας, και
  • Δεν είμαστε εξαρτημένοι από την παραγωγή όπως οι Βιομήχανοι.

Εμείς δεν προκαλούμε φαρμακευτική δαπάνη γιατί δεν είμαστε συνταγογράφοι. Αντίθετα οι Βιομηχανία «πιέζοντας» τον γιατρό με διάφορους γνωστούς τρόπους, μπορούν και προκαλούν υπέρμετρη φαρμακευτική δαπάνη.

P.M.: Τι πιστεύετε για τα νέα μέτρα για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης από την κυβέρνηση; Αναφέρω: ηλεκτρονικό έλεγχο συνταγογράφισης, μείωση τιμών, θετική λίστα, ενίσχυση των generics, πώληση ακριβών νοσοκομειακών φαρμάκων από το φαρμακείο, πιθανώς και μείωση του περιθωρίου κέρδους του φαρμακείου…

Κ.Λ.: Όλα τα ανωτέρω μέτρα τα θεωρώ θετικά, εκτός από τη μείωση του ποσοστού κέρδους στα φάρμακα και όχι βέβαια μιλώντας συντεχνιακά.

Εμείς οι φαρμακοποιοί έχουμε στην ουσία ένα ποσοστό μικτού κέρδους 23%, γιατί αυτό είναι τελικά. Αν από αυτό το ποσοστό αφαιρέσουμε φόρους, ληγμένα φάρμακα και τη καθυστέρηση των χρημάτων μας από τα ταμεία, αυτό πάει στο 11%!

Πόσο παρακάτω να πάμε, όταν ο φαρμακοποιός προσφέρει υπηρεσίες υγείας δωρεάν, σε αντίθεση με ορισμένες χώρες στην Ευρώπη όπου ανταμείβεται για αυτές τις υπηρεσίες;

Από την άλλη να συμπληρώσω ότι διανυκτερεύουμε χωρίς προστασία και χωρίς υπερωριακή αμοιβή. Πραγματικά μιλάμε για ένα «μεροκάματο του τρόμου» και μιλάνε για μείωση περιθωρίου κέρδους;

Όσο για τη λίστα, θεωρώ ότι από μόνη της δεν μπορεί να δημιουργήσει θετική εξέλιξη όσο αφορά την οικονομία της χώρας μας.

Το πρώτο και πιο βασικό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι ο έλεγχος της «πηγής» της συνταγογραφίας που μέχρι σήμερα δεν γίνεται.

Όπως ανέφερα και παραπάνω η ζήτηση προκαλείται από τον γιατρό, αλλά και πολλές φορές από τον ασθενή που εξασκεί πίεση για αναγραφή περισσότερων φαρμάκων.

Ε… λοιπόν φτάνει πια! Ούτε ο γιατρός ελέγχεται, ούτε ο ασθενής. Αυτό πρέπει να σταματήσει.

Όσο για την ενίσχυση των generics, εφ’ όσον θέλουν να ελέγχουν τη συνταγογραφία, οφείλουν τουλάχιστον σε μερικές κατηγορίες φαρμάκων να υποχρεώνουν τον γιατρό να γράφει μόνο τη χημική ονομασία του φαρμάκου και όχι την εμπορική.

Έτσι ο φαρμακοποιός θα μπορεί να δώσει φάρμακα πιο οικονομικά όπως τα γεννόσημα, φυσικά μέσα από τη λίστα, ενώ ο γιατρός θα αναγκάζεται λόγω έλλειψης κινήτρων από την Βιομηχανία, να γράψει μόνο τα απαραίτητα φάρμακα.

Αυτό σημαίνει οικονομία!

Εδώ θέλω να επισημάνω ότι πολλοί θα ισχυριστούν ότι με την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου οι εταιρείες με γεννόσημα θα στραφούν στον φαρμακοποιό με δελεαστικές προτάσεις.

Και εδώ θέλω να επισημάνω ότι ο φαρμακοποιός δεν μπορεί να δώσει τα φάρμακα αν δεν τα γράψει ο γιατρός ή αν δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη.

Τέλος σχετικά με τη πώληση νοσοκομειακών φαρμάκων θέλω να τονίσω τα εξής:

Τα Νοσοκομειακά ακριβά φάρμακα χορηγούμενα από τα νοσοκομεία χωρίς διακριτική νοσοκομειακή συσκευασία, έχει αποδειχθεί ότι δεν χορηγούνται πάντα για τις ανάγκες του ασθενή, αλλά για διαφόρους λόγους που έχω προσωπικά καταγγείλει προς τα αρμόδια Υπουργεία, ένα μέρος αυτών προωθούνται στο εξωτερικό προς όφελος ορισμένων επιτήδειων.

Χορηγούμενα αυτά από τα φαρμακεία, διευκολύνουμε τον ασθενή, που συνήθως έχει σοβαρό πρόβλημα, στο να τα βρει εύκολα στο φαρμακείο της γειτονιάς του και να μην τρέχει στο Νοσοκομείο, που μπορεί και να μην τα έχει άμεσα διαθέσιμα.

Έχουμε 11.000 φαρμακεία στην Ελλάδα έναντι μόνο 200 Νοσοκομείων.

Από την άλλη με αυτό τον τρόπο γίνεται και καλύτερος έλεγχος. Έχουμε ζητήσει, εάν τελικά συνεχίσουμε να τα έχουμε στο φαρμακείο με το υπάρχον ποσοστό, να τα καταγράφουμε όπως τα ναρκωτικά, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή υποψία ότι διοχετεύονται στο εξωτερικό και ζημιώνει το κράτος.

P. M. KAI E.: Όλα αυτά τα μέτρα όμως θα θίξουν σε κάποιο βαθμό το τζίρο των φαρμακείων, έτσι δεν είναι;

Κ.Λ.: Ναι, αλλά για μας προέχει η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, διότι χωρίς αυτά δεν θα υπάρχουν φαρμακεία!

P. M. KAI E.: Τι αντισταθμιστικά μέτρα μπορείτε να προτείνετε σαν συνδικαλιστικοί φορείς προς την κυβέρνηση, ώστε να μην θιγούν τόσο οι φαρμακοποιοί;

Κ.Λ.: Θα έλεγα ότι στη παρούσα φάση δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει τίποτε άλλο εκτός από κάτι που η κυβέρνηση πρέπει να λάβει σοβαρά υπ’ όψη. Η Φαρμακευτική Δαπάνη αποτελεί μόνο το 20% της συνολικής Υγειονομικής Δαπάνης.

Η άμεση ανάγκη είναι να ελεγχθούν τα υπόλοιπα 80% των υπόλοιπων δαπανών, όπως ιατρικές εξετάσεις και διαγνωστικές, νοσηλεία που πολλά είναι εικονικά, νοσοκομειακά υλικά που ξοδεύονται ασύδοτα… κ.λπ.

Παράδειγμα, όταν μια οικογένεια θέλει να κάνει οικονομία δεν κόβει πρώτα τα έξοδα εκπαίδευσης και πληροφόρησης, αλλά κόβει τα ακριβά ρούχα και το φιλέτο!

Με αυτή τη λογική πρώτα θα πρέπει να βάλουν μία τάξη στο 80% και μετά στο 20% της Δαπάνης υγείας.

Εγώ προσωπικά θεωρώ εξέλιξη στην υγεία όταν αυξάνεται η φαρμακευτική δαπάνη. Παράδειγμα πριν από 15 χρόνια η 1η πιο συχνή εγχείρηση ήταν αυτή για το έλκος στομάχου.

Σήμερα αυτή η εγχείρηση σπάνια γίνεται γιατί υπάρχουν αποτελεσματικές φαρμακευτικές αγωγές.

Όπως και το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, σε λίγα χρόνια θα περιορίσει την εκδήλωση της νόσου και κατ’ επέκταση το κόστος νοσηλείας ασθενών.

P. M. KAI E.: Ποιες οι ενέργειες που κάνετε σαν σύλλογος για να διασφαλίσετε την έγκαιρη πληρωμή των συνταγών από τα Ταμεία, που όπως φαίνεται αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρό οικονομικό πρόβλημα και θίγει άμεσα την οικονομική ρευστότητα των επιχειρήσεων –φαρμακείου;

Κ.Λ.: Μόνο η πίεση. Γνωρίζουμε ότι η συγκυρία είναι άσχημη. Όμως αυτό το «δεν υπάρχει σάλιο» στα ασφαλιστικά ταμεία , αυτό σημαίνει ότι κάποιοι τα «στέγνωσαν».Η δε μη ύπαρξη υπευθύνων για αυτή τη κατάσταση, οδηγεί στο συμπέρασμα αλληλοκαλύψεων.

Αυτό από μόνο του έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στον πολιτικό κόσμο, αφού οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει οτιδήποτε χωρίς να τιμωρηθεί.

P. M. KAI E.: Ποιες είναι οι ενέργειες που κατά τη γνώμη σας πρέπει να γίνουν στο κλάδο, σε συλλογικό αλλά και σε ατομικό επίπεδο, για να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του αλλά και η εξέλιξη του Ελληνικού φαρμακείου, μέσα σε αυτό το δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον;

Κ.Λ.: Ο φαρμακοποιός στην Ελλάδα χαίρει περισσότερης εκτίμησης από το κοινό απ’ ότι σε άλλες χώρες, διότι υποστηρίζει με θέρμη τη πρωτοβάθμια περίθαλψη των πολιτών.

Αυτό σημαίνει ότι όλο το 24ωρο υπάρχει ένα ανοικτό φαρμακείο, έτοιμο να τους συμβουλεύσει και να τους εξυπηρετήσει και πάντα χωρίς ιδιαίτερη αμοιβή. Και αυτό δεν έχει προβληθεί όσο θα έπρεπε. Και από μόνη της αυτή η προβολή, αυτή η διαφήμιση, θα έκανε καλό στον κλάδο μας, για να μάθουν οι πάντες τι εστί φαρμακοποιός

P. M. KAI E.: Κλείνοντας θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς τα καταφέρνετε και ανταποκρίνεστε με τόση επιτυχία σε αυτή τη διπλή αρμοδιότητα; Αυτή του Προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, όπου χειρίζεστε καθημερινά τόσα προβλήματα του κλάδου και μάλιστα για τόσα πολλά χρόνια και αυτή του φαρμακοποιού στον πάγκο του φαρμακείου σας, σε μια ήσυχη γειτονιά της Νέας Σμύρνης, ανοικτός για κάθε συμβουλή με τους πελάτες σας;

Κ.Λ.: Μα είναι πολύ απλό...

Γιατί αγαπώ αυτό που κάνω!

Κωνσταντίνος Λουράντος

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.