fbpx

Με Στόχο την Υγεία

«Η Wyeth διαθέτει μακρά ιστορία στην έρευνα και ανάπτυξη πρωτοποριακών φαρμάκων, αποστολή στην οποία είμαστε ακόμη πιο αφοσιωμένοι σήμερα» μας λέει ο κύριος Τάκης Ζερβακάκης, Προέδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Wyeth Hellas, κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στο ερευνητικό έργο της εταιρείας και επισημαίνοντας παράλληλα τον σημαντικό ρόλο του φαρμακοποιού σαν λειτουργό υγείας.

Pharmacy Management & Επικοινωνία: Ποιοι είναι οι γενικοί στόχοι της Wyeth για την υγεία;

Τάκης Ζερβακάκης:

‘Οπως γνωρίζετε η Wyeth βρίσκεται σε διαδικασία συγχώνευσης με τη Pfizer.

Η εξαγορά της από τη Pfizer ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 2009. Η διαδικασία προχωρά όπως έχει προγραμματισθεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος 3ου – αρχές 4ου τριμήνου του 2009.

Αν κάτι αποτελεί δείγμα υγείας και κοινωνικής προσφοράς μιας φαρμακευτικής βιομηχανίας, είναι η ικανότητά της να ανακαλύπτει καινοτόμα και αποτελεσματικά φαρμακευτικά σκευάσματα για την ανακούφιση των ασθενών παγκοσμίως.

Αυτή ήταν και θα παραμείνει η κινητήρια δύναμη της Wyeth και αυτή καθορίζει τη συμβολή της σε ένα υγιέστερο κόσμο του αύριο. Η αποστολή της ήταν πάντα να παρέχει καινοτόμες θεραπείες και να ανακουφίζει τη ζωή των ανθρώπων, με όραμά μας να οδηγούμε τις εξελίξεις στην υγεία.

Η Wyeth είναι αυτή τη στιγμή μια παγκόσμια εταιρεία με ηγετική θέση στην ανακάλυψη και κυκλοφορία φαρμακευτικών προϊόντων που αφορούν στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων, των εμβολίων, των ψυχιατρικών παθήσεων, των λοιμώξεων, της παιδικής διατροφής, των κτηνιατρικών προϊόντων και των συμπληρωμάτων διατροφής.

Η εταιρεία επιθυμεί να συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση της υγείας των πολιτών, όχι μόνο παρέχοντας νέες καινοτόμες θεραπείες, αλλά και υπηρεσίες πρόληψης μέσω του εμβολιασμού για παιδιά και ενήλικες και παράλληλα ανακαλύπτοντας βιοτεχνολογικές μεθόδους παραγωγής σκευασμάτων καθώς και βιολογικές θεραπείες που αντιμετωπίζουν υγειονομικές ανάγκες, για τις οποίες ως τώρα δεν υπήρχαν κατάλληλα μέσα αντιμετώπισης.

Τέλος η Wyeth ενισχύει την υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού, δωρίζοντας εμβόλια και φάρμακα σε λιγότερο αναπτυγμένες οικονομικά χώρες.

Η Ρουάντα είναι η πρώτη χώρα της Αφρικής που ανέπτυξε πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του πνευμονιόκοκκου, μετά από δωρεά 1,5 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου από την Wyeth.

Επίσης η εταιρεία έχει αναλάβει όλο το κόστος της έρευνας, των κλινικών δοκιμών και έχει δεσμευθεί προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι θα διαθέσει δωρεάν μια νέα θεραπεία κατά της ογκοχερσίασης που είναι η πρώτη αιτία τύφλωσης στις αναπτυσσόμενες χώρες παγκοσμίως.

P. M. & E.: Ποια τα επιτεύγματα και οι προοπτικές του ερευνητικού έργου της Wyeth τα τελευταία χρόνια;

Τ. Ζ.: Η ριζική αναδιάρθρωση και αναβάθμιση του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρίας από το 2000 και μετέπειτα, ήταν η απαρχή μιας ιδιαίτερα αποδοτικής πορείας για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων.

Η εταιρεία δαπανά ετησίως τουλάχιστον 15% του συνολικού κύκλου εργασιών της στην έρευνα και ανακάλυψη νέων φαρμάκων.

Επενδύοντας διαρκώς στον τομέα της παραγωγής φαρμάκων, το καλοκαίρι του 2005 λειτούργησε στην Ιρλανδία το εργοστάσιο του Grange Castle, μια επένδυση 2 δις Ευρώ, αποκλειστικά αφιερωμένη στην έρευνα και παραγωγή βιοτεχνολογικών προϊόντων.

Το εργοστάσιο αυτό είναι το μεγαλύτερο καθετοποιημένο ερευνητικό και παραγωγικό βιοτεχνολογικό κέντρο παγκοσμίως.

Το πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης της Wyeth βραβεύθηκε από το περιοδικό «R&D Directions» στις ΗΠΑ από 2005 και μετά, ως ένα από τα 10 πλέον υποσχόμενα της παγκόσμιας φαρμακευτικής βιομηχανίας.

Στο τέλος του 2007 και του 2008 η Wyeth βραβεύθηκε ως μια από τις καλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες στην έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων από το περιοδικό «SCRIP».

Η Wyeth είναι επίσης παγκοσμίως πρωτοπόρος και ηγέτης στον τομέα της βιοτεχνολογίας.

Κατατάσσεται ανάμεσα στις πρώτες μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες που πραγματοποίησαν σημαντικές επενδύσεις στη βιοτεχνολογία, διαβλέποντας την αξία της στη δυνατότητα ανακάλυψης νέων μεθόδων για τη θεραπεία και πρόληψη ασθενειών.

Είναι σήμερα η 3η εταιρεία βιοτεχνολογίας στον κόσμο σε πωλήσεις, έχει ανακαλύψει και θέσει σε κυκλοφορία 10 βιοτεχνολογικά προϊόντα, που αποφέρουν άνω του 45% των συνολικών εσόδων της, ενώ έχει ακόμη 21 προϊόντα στο στάδιο της ανάπτυξης.

Η εταιρεία αυτή τη στιγμή διαθέτει το βιολογικό φαρμακευτικό προϊόν με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως, ενώ το βιοτεχνολογικό της εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου είναι επίσης το μοναδικό εμβόλιο που ξεπέρασε τα 2,5 δις δολάρια ετησίως σε πωλήσεις.

Τα τελευταία χρόνια η Wyeth έχει θέσει στην κυκλοφορία νέα φαρμακευτικά προϊόντα στο πεδίο των εμβολίων, της ογκολογίας (καρκίνος του νεφρού), της αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας από οπιοειδή καθώς και ένα πρωτοπόρο ευρέως φάσματος νοσοκομειακό αντιβιοτικό.

Στο άμεσο μέλλον περιμένουμε το 13δύναμο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο καθώς και νέες θεραπείες στα πεδία της ογκολογίας και των γυναικολογικών παθήσεων.

Το πιο σημαντικό ερευνητικό πρόγραμμα της Wyeth όμως αφορά την αντιμετώπιση της νόσου του Αλζχάιμερ, όπου η εταιρεία έχει αυτή τη στιγμή 11 νέα μόρια σε κλινικές δοκιμές (παραδοσιακά μόρια, βιοτεχνολογικά φάρμακα και εμβόλια) προσπαθώντας να ανακαλύψει νέες θεραπείες για τη μάστιγα του 21ου αιώνα.

P. M. & E.: Πώς λειτουργεί και τι είδους υπηρεσίες προσφέρει στον φαρμακοποιό το τμήμα Consumer Health Care της εταιρείας;

Τ. Ζ.: Το τμήμα Consumer Health Care της Wyeth αποτελεί διεθνώς πρωτοπόρο στο πεδίο των καταναλωτικών φαρμακευτικών προϊόντων και των συμπληρωμάτων διατροφής.

Τα κυριότερα προϊόντα μας αφορούν την πολύ γνωστή σειρά με την επωνυμία Centrum καθώς και τα Caltrate, Preparation H, Advil, Chapstic κλπ.

Οι συνεργάτες μας επισκέπτονται τα φαρμακεία και προσφέρουν υπηρεσίες ιατρικής ενημέρωσης, παρέχουν υλικά merchandising και προσπαθούν να διαμορφώνουν ελκυστικές προτάσεις εμπορικής συνεργασίας με τους φαρμακοποιούς, τους οποίους θεωρούμε καθοριστικούς συνεργάτες μας στην προσπάθεια για την παροχή υψηλού επιπέδου φροντίδας στους ασθενείς και στους πολίτες της χώρας μας.

P. M. & E.: Η συγχώνευση της Wyeth με τη Pfizer τι οφέλη αναμένεται να αποφέρει στις υπηρεσίες υγείας παγκόσμια και ιδιαίτερα στην Ελλάδα;

Τ. Ζ: Η συγχώνευση αυτή αναμένεται να δημιουργήσει την μεγαλύτερη και πιστεύουμε την καλύτερη φαρμακευτική εταιρεία του κόσμου.

Κατ’ αρχή θα ενοποιήσει δύο παραγωγικά τμήματα έρευνας και με ετήσια δαπάνη περίπου 10 δις δολαρίων αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων που θα βελτιώνουν την υγεία των ασθενών παγκοσμίως.

Θα βοηθήσει στην ανάπτυξη συνεργασιών που θα οδηγήσουν σε αποδοτικότερους μηχανισμούς συνεργασίας με όλους τους παράγοντες του συστήματος υγείας.

Θα δημιουργήσει ένα υγιή οργανισμό που θα εγγυάται την παροχή υψηλής ποιότητας φαρμακευτικής περίθαλψης σε ένα τεράστιο φάσμα ασθενειών και ομάδων του πληθυσμού, καθώς και ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών πρόληψης, θεραπείας, βελτίωσης του τρόπου ζωής του πληθυσμού κλπ.

Αναμένουμε την ολοκλήρωση των διαδικασιών της συγχώνευσης σε μερικούς μήνες για να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε τη νέα εταιρεία και την ευρεία γκάμα των υπηρεσιών της προς τους ασθενείς, τους επαγγελματίες υγείας αλλά και προς το ίδιο το σύστημα υγείας.

P. M. & E.: Εσείς σαν φαρμακοποιός αλλά και από τη θέση που κατέχετε, πως σκιαγραφείτε τον ρόλο του σύγχρονου φαρμακοποιού στο σημερινό περιβάλλον αγοράς;

Τ. Ζ.: Ο φαρμακοποιός σήμερα καλείται να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στα πλαίσια του συστήματος υγειονομικής φροντίδας. Αποτελεί μαζί με το γιατρό βασική πηγή υγειονομικής ενημέρωσης των πολιτών και πρέπει να εφοδιασθεί κατάλληλα για να ανταποκριθεί στο συμβουλευτικό του ρόλο.

Καλείται να βοηθήσει συχνά στην ίδια την παροχή της φαρμακευτικής περίθαλψης, υποκαθιστώντας συχνά υπηρεσίες όπως η κατ’ οίκον νοσηλεία ή η βοήθεια στο σπίτι, να συνεισφέρει στη συμμόρφωση των ασθενών στη φαρμακευτική τους περίθαλψη και να εξασφαλίσει την ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας υγείας. Είναι απαιτητικά καθήκοντα όλα αυτά!

Πρέπει λοιπόν να αναγνωρισθεί ευρύτατα ο ρόλος του φαρμακοποιού και να συνεργασθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για να τον βοηθήσουν να ανταποκριθεί σε αυτό το ρόλο.

Τόσο μέσα από τη Wyeth όσο και με τη δραστηριότητά μου στον ΣΦΕΕ δεν παύω να προσπαθώ για τη βελτίωση των συνθηκών δραστηριότητας του λειτουργήματος του φαρμακοποιού στη χώρα μας.

Ο κ.Τάκης Ζερβακάκης τελείωσε τη Φαρμακευτική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία σαν Ιατρικός Επισκέπτης στην Wyeth.

Πολύ σύντομα ανέλαβε ευθύνες σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας και τον Φεβρουάριο του 1995 ανέλαβε τα καθήκοντα του Διευθύνοντος Συμβούλου.

Παράλληλα έχει υπό τη διεύθυνσή του την Wyeth Κύπρου καθώς και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της εταιρείας στα Βαλκάνια.

Είναι Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΦΕΕ και Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Βιομηχανιών Αμερικής που εδρεύουν στην Ελλάδα (PhRMA LAWG)

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.