fbpx

Η ΕΛΛ.Ο.Κ. Αιτείται τη Συμμετοχή της στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας

Επίσημα αιτήθηκε, με ανακοίνωσή της, η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛ. Ο.Κ.) τη συμμετοχή της στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, ενώ δεν αναγνωρίζει, όπως τόνισε, καμία άλλη εκπροσώπηση.

Σύμφωνα με την ΕΛΛ.ΟΚ. «η επίσημη πολιτεία κωφεύει στο κάλεσμα για ανάληψη δράσης με στόχο τον αποτελεσματικό έλεγχο του καρκίνου».

Η ΕΛΛ.ΟΚ. είναι η μόνη, όπως αναφέρει η ανακοίνωσή της, νόμιμα λειτουργούσα Δευτεροβάθμια Οργάνωση των Συλλόγων Ασθενών με Καρκίνο τη χώρα μας, με μέλη 39 Συλλόγους Ασθενών με καρκίνο απ’ όλη την Ελλάδα.

«Παρά το γεγονός ότι το Σχέδιο Νόμου για τη Δημόσια Υγεία αναρτήθηκε για διαβούλευση την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου στις 4 Φεβρουαρίου και παρά το ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με δηλώσεις του έχει αναγάγει σε στρατηγικής σημασίας και υψηλής προτεραιότητας την ανάληψη δράσης για την πρόληψη και τον έλεγχο του καρκίνου, το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας δεν κάνει ουσιαστικά καμία συγκεκριμένη αναφορά για τον καρκίνο» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ΕΛΛ.ΟΚ. «η επίσημη πολιτεία κωφεύει στο κάλεσμα για ανάληψη δράσης με στόχο τον αποτελεσματικό έλεγχο του καρκίνου που απεύθυνε την ίδια μέρα, 4 Φεβρουαρίου, στο Ευρωκοινοβούλιο η Επίτροπος Υγείας και Τροφίμων, κα Στέλλα Κυριακίδη, όταν παρουσία της Προέδρου και του Αντιπροέδρου της Commission, προχώρησε με κάθε επισημότητα στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής για τον καρκίνο "Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για τον Καρκίνο"».

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου συμμετείχε στη διαβούλευση του Σχεδίου Νόμου με τίτλο «Πρόληψη, προστασία και προαγωγή της υγείας - Ανάπτυξη των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας» και κατέθεσε επίσημα τις προτάσεις της.

Τα πρώτα καθοριστικά βήματα εστιάζονται, κατά την ΕΛΛ.Ο.Κ., στον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου και τη δημιουργία ενός αξιόπιστου Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών.

«Η Κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα έχει την μοναδική, αλλά και τελευταία, ευκαιρία να εκμεταλλευτεί μία εξαιρετικά ευνοϊκή διεθνή συγκυρία και θετικές εξελίξεις στο χώρο της υγείας» αναφέρει η ανακοίνωση.

Παράλληλα, η Ομοσπονδία τόνιζει πως «το Σχέδιο Δράσης που αναρτήθηκε στη διαβούλευση απέχει πολύ από όλα αυτά, καθώς με γενικές αναφορές και παραδείγματα δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα και δεν είναι δυνατόν να τεθούν οι βάσεις για ουσιαστικές παρεμβάσεις».

«Η σύνθεση του κεντρικού οργάνου για τη δημόσια υγεία που είναι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, είναι αδόκιμη και αλυσιτελής ως προς την ανεξήγητη επιλογή του Υπουργείου να εκπροσωπηθεί το σύνολο των φορέων και επίσημων οργάνων των ασθενών από μία μόνο νεοσύστατη οργάνωση, η οποία έχει ως μέλη της κυρίως μικρές πρωτοβάθμιες και μεμονωμένες οργανώσεις από διάφορες κατηγορίες ασθενών και η οποία σε καμία περίπτωση, ούτε φύση, ούτε θέσει, νομιμοποιείται να αποτελεί τον κεντρικό εκπρόσωπο του κινήματος των ασθενών της χώρας μας» καταγγέλει η ΕΛΛ.Ο.Κ.

Συνεχίζει, δε, τονίζοντας πως «η εσφαλμένη και αυθαίρετη επιλογή της συγκεκριμένης οργάνωσης, μέσα από διαδικασίες στερούμενες δημοσιότητας, διαφάνειας, στοιχειωδών κανόνων δεοντολογίας, δημοκρατικού ήθους και το σημαντικότερο εν αγνοία όλων μας, παραπέμπει δυστυχώς σε δυσοίωνους συνειρμούς που πλήττουν κατάφωρα τα νόμιμα δικαιώματα εκπροσώπησης του συνόλου των ασθενών της χώρας μας».

Θέματα στρατηγικής σημασίας, τα οποία πρέπει να αποτελούν κεντρικές αρχές ενός σχεδίου δράσης για την ολιστική προσέγγιση και αντιμετώπιση του καρκίνου είναι κατά την ΕΛΛ.Ο.Κ. τα εξής:

- Η στρατηγική αντιμετώπιση του καρκίνου με δημιουργία Διεύθυνσης Νεοπλασιών

- Η συμμετοχή των Επιστημόνων με εμπειρία στη διαχείριση του καρκίνου

- Η θεσμική Συμμετοχή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ)

- Η θεσμική συμμετοχή του Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών (ΕΙΝΕ)

- Τα θέματα πρόληψης και η ανακουφιστική φροντίδα

- Η συνεργασία με τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στον τομέα της ιατρικής εκπαίδευσης για τον καρκίνο και της βιο-ιατρικής έρευνας

- Οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο νέο μητρώο μη κερδοσκοπικών οργανώσεων με σκοπό την κινητοποίηση του κοινωνικού κεφαλαίου

Οι προτάσεις της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, δε, οι οποίες υπάρχουν και στη διαβούλευση του Σχεδίου Νόμου, είναι οι εξής:

- Δημιουργία Διεύθυνσης Νεοπλασιών στη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας που σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών (ΕΙΝΕ), θα έχουν την ευθύνη το μεν ΕΙΝΕ του σχεδιασμού της εθνικής στρατηγικής για τον καρκίνο, η δε Διεύθυνση Νεοπλασιών την εφαρμογή της, τα συστήματα διασφάλισης ποιότητας και την αξιολόγηση της εφαρμογής.

- Στελέχωση, έναρξη λειτουργίας και συμμετοχή του Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών (ΕΙΝΕ), το οποίο πριν ένα μόλις χρόνο θεσμοθετήθηκε, στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας και όπου αλλού προβλέπεται από το σχέδιο νόμου η συμμετοχή των φορέων που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας.

- Συμμετοχή ενός επιστήμονα με ειδίκευση στην ογκολογία, στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας.

- Αναγνώριση και επένδυση στο ρόλο των οικείων των ασθενών, ως «άτυπων φροντιστών» καθώς αναλαμβάνουν μεγάλο μέρος της φροντίδας και περίθαλψης των ασθενών με καρκίνο και άλλων χρονίως πασχόντων ασθενών, παρέχοντας αφιλοκερδώς υπηρεσίες νοσηλείας κυρίως κατ' οίκον.

- Επένδυση στην ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού, από τη σχολική ηλικία, με στόχο την απόκτηση κουλτούρας υγιεινού τρόπου διαβίωσης και συμμετοχής σε προγράμματα πρόληψης.

- Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία θα πρέπει να περιλαμβάνει την εκπόνηση και εφαρμογή Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον έλεγχο του καρκίνου (υπεύθυνος για το 20% του συνολικού φορτίου νόσησης και 2η αιτία θανάτου) με ειδικό κεφάλαιο για τον παιδικό καρκίνο.

- Συνεργασία με τα αρμόδια πανεπιστημιακά τμήματα για την εκπόνηση μελετών που αφορούν θέματα διατροφής και άσκησης.

- Το Εθνικό πρόγραμμα παροχής οργανωμένων υπηρεσιών ανακουφιστικής και υποστηρικτικής ογκολογικής φροντίδας σε χρονίως πάσχοντες ασθενείς, όπως οι ασθενείς με καρκίνο, οι ασθενείς με άνοια και εν γένει άτομα με λειτουργικές - κινητικές δυσκολίες λόγω ασθένειας ή ατυχήματος.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη δημιουργία δομών ανακουφιστικής και υποστηρικτικής φροντίδας, κέντρα ημερήσιας φροντίδας και κατ οίκον παροχή υπηρεσιών υγείας.

- Δημιουργία προγράμματος εμβολιασμού για τον ιό HPV για το σύνολο του πληθυσμού της χώρας που βρίσκεται στην εφηβική και πρώιμη ενήλικη φάση της ζωής του, σύμφωνα με αυτά που προβλέπονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) προκειμένου να υπάρξει σε ορατό χρονικό διάστημα εξάλειψη της εμφάνισης διάφορων μορφών καρκίνου που οφείλονται στον ιό HPV, όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και τύποι καρκίνου κεφαλής και τραχήλου.

www.PharmaManage.gr

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.