fbpx

Υπουργείο Υγείας - Η Προετοιμασία της Χώρας για τον Κοροναϊό

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημερώθηκε από τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, για την ετοιμότητα της χώρας σχετικά με το νέο κοροναϊό, στα πλαίσια της χθεσινής τους συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η προετοιμασία για τον κοροναϊό όσον αφορά το κοινό συνίσταται σε ενημέρωσή του μέσω της ιστοσελίδας του ΕΟΔΥ, με αφίσες στις πύλες εισόδου της χώρας και σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στα επίσημα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.

Ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορωναϊό, ορίστηκε ο καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο Υπουργός Υγείας βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (European Centre for Disease Prevention and Control - ECDC), καθώς και με την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλα Κυριακίδου και την Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Zhang Qiyue.

Έχει αναβαθμιστεί από τους συναρμόδιους φορείς (Υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ, Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, Υγειονομικές Περιφέρειες, Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας - ΕΚΑΒ, Κέντρα Πρώτης Υποδοχής - ΚΕΠΥ) το σχέδιο δράσης για τη διαχείριση κρίσεων που αφορούν στη Δημόσια Υγεία.

Επίσης, έχουν ανακοινωθεί τα 13 νοσοκομεία αναφοράς, μετά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ), όπου παρουσιάστηκε το σχέδιο δράσης Υπουργείου Υγείας και ΕΟΔΥ.

Οι Διοικητές των 7 Υγειονομικών Περιφερειών σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ - ΚΕΠΥ, επιβλέπουν καθημερινά την εφαρμογή του σχεδίου δράσης από τις Διοικήσεις των νοσοκομείων όλης της χώρας και υποβάλουν τις σχετικές αναφορές.

Η προετοιμασία της χώρας για το ενδεχόμενο εισαγωγής και νοσηλείας ύποπτου κρούσματος από το νέο κοροναϊό γίνεται σε 3 άξονες:

Α. Πύλες εισόδου της χώρας

- Ενημέρωση των ταξιδιωτών προς και από τις πληγείσες περιοχές της Κίνας για τα μέτρα προφύλαξης, αλλά και την ανάγκη ενημέρωσης σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων μετά την επιστροφή.

- Ενημέρωση του προσωπικού στις πύλες εισόδου της χώρας για την πιθανότητα εισαγωγής κρούσματος και τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση ανίχνευσης αυτού.

Β. Χώροι παροχής υπηρεσιών υγείας

- Ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας και του υπόλοιπου προσωπικού, αλλά και ιδιωτών ιατρών, για την ανάγκη διαλογής και για τα μέτρα προφύλαξης και πρόληψης της διασποράς του ιού σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος.

- Προετοιμασία του συστήματος υγείας και των χώρων παροχής υπηρεσιών υγείας.

- Ασκήσεις προσομοίωσης στα νοσοκομεία αναφοράς.

- Παροχή οδηγιών σε καθημερινή βάση προς ιδιώτες και επαγγελματίες υγείας σχετικά με ερωτήματα και διευκρινίσεις για το νέο κοροναϊό.

Ο Υπουργός Υγείας βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τον ΠΟΥ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, καθώς και την Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Zhang Qiyue.

Γ. Ενημέρωση κοινού

Η προετοιμασία συνίσταται σε ενημέρωση του κοινού μέσω της ιστοσελίδας του ΕΟΔΥ, με αφίσες στις πύλες εισόδου της χώρας και σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στα επίσημα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έχει προβεί στις παρακάτω οδηγίες και ενέργειες:

- Ορισμός κρούσματος για την επιδημιολογική επιτήρηση κρουσμάτων του νέου κοροναϊού.

- Οδηγίες για τους Ιατρικούς Συλλόγους και τα μέλη τους.

- Οδηγίες για τον απαραίτητο εξοπλισμό προστασίας και εκτίμηση για το απαραίτητο προσωπικό για το ενδεχόμενο νοσηλείας ύποπτου περιστατικού.

- Οδηγίες για την εργαστηριακή διάγνωση και τα απαραίτητα μέτρα μεταφοράς των δειγμάτων.

- Οδηγίες για τη διαχείριση νεκρών σωμάτων.

- Σχεδιασμός και εκτύπωση αφισών για το νέο κοροναϊό για τις πύλες εισόδου της χώρας και τους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.

- Οδηγίες για την παρακολούθηση επαγγελματιών υγείας που πιθανόν εκτέθηκαν στον ιό.

- Οδηγίες για το προσωπικό της αστυνομίας που εργάζεται σε πύλες εισόδου της χώρας.

- Εκπόνηση οδηγιών για ταξιδιώτες.

- Εκπόνηση οδηγιών για πληρώματα πλοίων και αεροσκαφών.

- Εκπόνηση οδηγιών για τους επισκέπτες στην Κίνα για τον εορτασμό του Κινέζικου Νέου Έτους 2020.

- Εκπόνηση οδηγιών προς τους επαγγελματίες Υγείας των Αεροϋγειονομείων και τα πληρώματα αεροσκαφών σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος εν πτήση.

- Εκπόνηση οδηγιών για προσωπικό εδάφους αεροδρομίων.

- Εκπόνηση οδηγιών που αφορούν πληρώματα πλοίων σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος εν πλω.

- Εκπόνηση οδηγιών για ξενοδοχεία και λοιπά καταλύματα ταξιδιωτών.

- Εκπόνηση ενημερωτικού υλικού με πληροφορίες και οδηγίες για ταξιδιώτες προς και από την Κίνα (Διανομή σε πύλες εισόδου, φορείς τουρισμού, Υπουργεία, Διευθύνσεις Υγείας των Περιφερειών, Ιατρικούς συλλόγους κ.λπ.).

- Τακτική συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών για επείγουσες ανάγκες διπλωματών και υπαλλήλων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος στην Κίνα.

- Καθημερινή Επικοινωνία με την κινεζική Πρεσβεία.

- Παροχή οδηγιών σε καθημερινή βάση προς ιδιώτες και επαγγελματίες υγείας σχετικά με ερωτήματα και διευκρινίσεις με την επιδημία από τον νέο κοροναϊό στην πόλη Wuhan.

- Παρουσία κλιμακίου του ΕΟΔΥ κατά την άφιξη των 3 απευθείας πτήσεων την εβδομάδα από το Πεκίνο, για παροχή πληροφοριών και πιθανή ανίχνευση κρούσματος.

- Συνάντηση με την Πρέσβη της Κίνας για την επιδημία και τα σχετικά μέτρα που λαμβάνονται στη χώρα.

- Συνάντηση με τον Υφυπουργό Παιδείας και ενημέρωση των εκπαιδευτικών.

 

- Ενημέρωση προσωπικού του σταθμού των πλοηγών του Πλοηγικού Σταθμού Πειραιά και του Λιμεναρχείου για τη διαχείριση εμπορικού πλοίου από Κίνα (Shanghai).

- Συμμετοχή στην εκπόνηση σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση του νέου κοροναϊού.

www.PharmaManage.gr

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.