fbpx

Η Έρευνα της PGEU για τις Ελλείψεις Φαρμάκων σε Όλη την Ευρώπη

Την ετήσια έρευνά της σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων σε όλη την Ευρώπη διεξήγαγε και φέτος η Φαρμακευτική Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (PGEU - Pharmaceutical Group of European Union).

Σύμφωνα με την άποψη των φαρμακοποίων που συμμετείχαν στην έρευνα σε όλες τις χώρες, η έλλειψη φαρμάκων προκαλεί δυσφορία και ταλαιπωρία στους ασθενείς.

Η έρευνα αυτή διεξάγεται κάθε χρόνο μεταξύ των μελών της PGEU ώστε να καταγραφούν οι επιπτώσεις των ελλείψεων σε φάρμακα από την οπτική των φαρμακοποιών.

Για το 2019 η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 24 ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες, σύμφωνα με τις απαντήσεις των φαρμακοποιών, αντιμετώπισαν ελλείψεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους στα φαρμακεία τους.

Μάλιστα, των 87% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε σε σχέση με το 2018.

Χαρακτηριστικό είναι, δε, πως το 67% των συμμετεχόντων απαρίθμησε περισσότερα από 200 φάρμακα τα οποία βρίσκονταν σε έλλειψη τη χρονιά που μας πέρασε.

Όλες οι κατηγορίες φαρμάκων επηρεάζονται από έλλειψη στα φαρμακεία.

Ο χρόνος που έπρεπε να δαπανήσει το προσωπικό του φαρμακείου για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε φάρμακα αυξήθηκε από 5,6 ώρες την εβδομάδα, που ήταν το 2018, σε 6,6 ώρες την εβδομάδα, κατά μέσο όρο, το 2019.

Όσον αφορά, δε, το από που οι φαρμακοποιοί λαμβάνουν τις απαραίτητες πληροφορίες για τις ελλείψεις σε φάρμακα, στο 71% των χωρών οι πληροφορίες έρχονταν από τους χονδρεμπόρους.

Το 67% απάντησε, επίσης, πως ενημερώνεται από τους οργανισμούς φαρμάκων και το 42% από τους φαρμακευτικούς συλλόγους.

Σύμφωνα με την άποψη των φαρμακοποίων που συμμετείχαν στην έρευνα σε όλες τις χώρες, η έλλειψη φαρμάκων προκαλεί δυσφορία και ταλαιπωρία στους ασθενείς.

Οι ελλείψεις φαίνεται πως επηρεάζουν τα φαρμακεία στις περισσότερες χώρες, κυρίως λόγω της μειωμένης εμπιστοσύνης των ασθενών, όπως τονίζεται στο 92% των χωρών.

Σε ένα ποσοστό 82% ένας σημαντικός λόγος είναι, ακόμη, οι οικονομικές απώλειες που οφείλονται στον χρόνο που επενδύεται στην αντιμετώπιση των ελλείψεων και σε ένα 79% οι ελλείψεις επηρεάζουν τα φαρμακεία λόγω της μειωμένης ικανοποίησης των εργαζομένων.

Ανάλογα με τη χώρα, υπάρχουν έντονες διαφορές όσον αφορά τις λύσεις που μπορούν να προσφέρουν οι φαρμακοποιοί σε περίπτωση έλλειψης.

Στο 79% των χωρών, σε περίπτωση έλλειψης, οι φαρμακοποιοί επιλέγουν να υποκαταστήσουν το φάρμακο που βρίσκεται σε έλλειψη με κάποιο άλλο, με την ίδια δραστική ουσία.

Επίσης, σε ένα ποσοστό 63% οι φαρμακοποιοί επιλέγουν να προμηθευτούν το φάρμακο από εναλλακτικές εγκεκριμένες πηγές, όπως είναι, για παράδειγμα, άλλα φαρμακεία, ενώ στο 46% των περιπτώσεων επιλέγεται η εισαγωγή του φαρμάκου από μια χώρα στην οποία διατίθεται.

Τέλος, παρά το γεγονός ότι οι φαρμακοποιοί συχνά αντιμετωπίζουν ή προβλέπουν δυσκολίες εφοδιασμού πριν γνωστοποιηθούν στον κλάδο ή στους χονδρεμπόρους, σύμφωνα με την έρευνα, στο 25% των χωρών δεν υπάρχει ακόμη σύστημα αναφοράς για τις ελλείψεις που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους φαρμακοποιούς.

www.PharmaManage.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων