fbpx

Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης και Κολπική Μαρμαρυγή

Με καρδιακές παθήσεις που σχετίζονται με αρρυθμίες φαίνεται πως συνδέεται το γνωστό «σύνδρομο Burnout» ή «σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης», σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η κολπική μαρμαρυγή αφορά περισσότερους από 33 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Η κολπική μαρμαρυγή, η οποία αποτελεί την πιο κοινή διαταραχή του καρδιακού ρυθμού, είναι η κύρια αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επηρεάζει, δε, περισσότερους από 33 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «European Journal of Preventative Cardiology», το χρόνιο στρες και η εξάντληση μπορεί να αποτελέσουν βασικούς παράγοντες για την ανάπτυξη της νόσου.

«Γνωρίζουμε πως το άγχος μπορεί να ευθύνεται για άλλα είδη καρδιακών παθήσεων, όμως αυτή είναι η πρώτη έρευνα που συνδέει το στρες και την εξάντληση με πιθανή αύξηση του κινδύνου για καρδιακή αρρυθμία» τόνισε ο ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, Dr Parveen Garg, αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Keck της Νότιας Καλιφόρνιας.

Ωστόσο, το «σύνδρομο Burnout» δεν σχετίζεται μόνο με τη δουλειά, λένε οι ειδικοί.

Έχει να κάνει με έναν συνεχή «αγώνα» να είμαστε όσο καλύτεροι γίνεται στην επαγγελματική και την προσωπική μας ζωή, το προσωπικό άγχος, τις εντάσεις στην οικογένεια, καθώς και τη διαρκή ενασχόληση με τα κοινωνικά δίκτυα και όσα αυτή συνεπάγεται.

Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε 12.000 άτομα, άνδρες και γυναίκες, που δεν υπέφεραν από κολπική μαρμαρυγή για μία περίοδο περίπου 25 ετών.

Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν σε πέντε διαφορετικές περιστάσεις σχετιζόμενες με τον θυμό, την εξάντληση, την κοινωνική υποστήριξη, καθώς και τη χρήση αντικαταθλιπτικών ουσιών.

Τα αποτελέσματα, στη συνέχεια, συγκρίθηκαν με τον αριθμό των ατόμων που ανέπτυξαν κολπική μαρμαρυγή κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου.

Από τη συγκεκριμένη μελέτη δεν εντοπίστηκε συσχετισμός μεταξύ των επιπέδων θυμού, κοινωνικής υποστήριξης ή χρήσης αντικαταθλιπτικών ουσιών με καρδιακές αρρυθμίες.

Μόνο τα άτομα που υπέφεραν από εξαιρετική κόπωση και εξάντληση φάνηκε πως ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή.

«Η εξάντληση αυτού του είδους συνδέεται με φλεγμονές και αυξημένη ενεργοποίηση της φυσιολογικής απόκρισης του στρες στο σώμα» τόνισε ο Dr Garg, ενώ συμπλήρωσε «όταν αυτά τα δύο ενεργοποιούνται παράλληλα, μπορεί να έχουν σοβαρές και καταστροφικές επιδράσεις στον καρδιακό ιστό, οι οποίες θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν στην ανάπτυξη αρρυθμίας».

 

Πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα θεωρία, ωστόσο θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες για να αποδειχθεί αν όντως υπάρχει αποδεδειγμένα σχέση μεταξύ του «συνδρόμου Burnout» και της κολπικής μαρμαρυγής.

www.PharmaManage.gr

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.