fbpx

Σοβαρά Προβλήματα στην Καρδιά Μπορεί να Προκαλέσουν Θεραπείες για τον Καρκίνο

Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα, τουλάχιστον ένας στους δέκα ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία για τον καρκίνο, θα χάσει τελικά τη ζωή του όχι από καρκίνο, αλλά από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, το 11% των ανθρώπων που υποβάλλονται σε θεραπεία για τον καρκίνο, πεθαίνει τελικά από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ανάμεσα στους παράγοντες που ευθύνονται για τις καρδιαγγειακές παθήσεις, πολύ σπάνια αναφέρεται ο καρκίνος.

Κι όμως μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “European Heart Journal” δείχνει πως το 11% των ανθρώπων που υποβάλλονται σε θεραπεία για τον καρκίνο, πεθαίνει τελικά από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Μάλιστα, το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει έως και το 15% για ορισμένες μορφές καρκίνου.

Αυτό το φαινόμενο εξηγείται εν μέρει από την τοξικότητα των αντικαρκινικών θεραπειών για την καρδιά.

Οι συγγραφείς της μελέτης ανέλυσαν τα ιατρικά αρχεία περισσότερων από 3.000.000 ατόμων που έπασχαν από 28 διαφορετικές μορφές καρκίνου μεταξύ του 1973 και του 2012.

«Πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη μελέτη που εξετάζει τις επιπλοκές που δημιουργούνται στο καρδιαγγειακό σύστημα για τους ασθενείς με καρκίνο» τονίζει ο Dr Stéphane Ederhy, καρδιολόγος στο νοσοκομείο Saint-Antoine του Παρισιού.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο βαθμός κινδύνου σχετίζεται και με το είδος του καρκίνου.

Έτσι, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης, του λάρυγγα, του προστάτη ή ακόμη και της μήτρας συνδέονται με ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Αυτό, όμως, θα μπορούσε να εξηγηθεί και από το γεγονός πως οι συγκεκριμένες μορφές καρκίνου έχουν μεγαλύτερα ποσοστά επιβίωσης.

Από την άλλη πλευρά, οι ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα παρουσιάζουν μικρότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις (περίπου 10%).

Ωστόσο, αυτό μπορεί να σχετίζεται και με το γεγονός ότι η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου δεν έχει υψηλά ποσοστά επιβίωσης, καθώς το 75% των περιπτώσεων καταλήγει στον θάνατο.

Ήδη από τη δεκαετία του ’70, οι ειδικοί γνώριζαν πως ορισμένες αντικαρκινικές θεραπείες είναι τοξικές για την καρδιά.

Οι ανθρακυκλίνες, που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία ασθενών με λέμφωμα ή με καρκίνο του μαστού μεταβάλλουν ανεπανόρθωτα την καρδιακή λειτουργία και μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Η καρδιοτοξικότητα μπορεί να εμφανιστεί είτε κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ή ακόμα και αρκετά χρόνια μετά, ενώ αυτές οι θεραπείες μπορεί να επιδεινώσουν και ήδη υπάρχοντα προβλήματα.

«Οι πιο σύγχρονες θεραπείες για τον καρκίνο, όπως είναι οι στοχευμένες θεραπείες ή η ανοσοθεραπεία μπορεί επίσης να έχουν αρνητικές επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα» τόνισε η Jennifer Cautela, καρδιολόγος και επικεφαλής του Κέντρου Καρδιο-Ογκολογίας (Medi-co-Center - Mediterranean Cardio-Oncology Center), που ειδικεύεται στη θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων που συνδέονται με θεραπείες για τον καρκίνο, στη Μασσαλία.

Οι βλάβες που προκαλούνται στο καρδιαγγειακό σύστημα από τις στοχευμένες θεραπείες είναι συχνότερες και συνήθως αναστρέψιμες.

Από την άλλη πλευρά, οι καρδιακές παθήσεις που συνδέονται με την ανοσοθεραπεία είναι πολύ σπάνιες, αλλά δυνητικά μη αναστρέψιμες.

Γεγονός είναι πως η εξατομικευμένη παρακολούθηση του κάθε ασθενούς είναι σημαντική, ώστε να δοθεί η κατάλληλη λύση ανάλογα με την περίπτωση.

Τι συμβαίνει όταν μία θεραπεία είναι πολύ αποτελεσματική κατά του καρκίνου, αλλά είναι επικίνδυνη για την καρδιά;

Αυτός είναι ο ρόλος της Καρδιο-Ογκολογίας.

Να ανιχνεύσει μία προϋπάρχουσα ασθένεια που θα καθιστούσε επικίνδυνη τη θεραπεία του καρκίνου και να αποτρέψει, όσο αυτό είναι δυνατό, τις αρνητικές επιδράσεις της θεραπείας αυτής στο καρδιαγγειακό σύστημα.

www.PharmaManage.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων