fbpx

Καρκίνος του Προστάτη - Νέα Δεδομένα στη Διάγνωσή του

Νέα έρευνα εξετάζει το ενδεχόμενο να αρχίσει να χρησιμοποιείται η μαγνητική τομογραφία ως εργαλείο διάγνωσης του καρκίνου του προστάτη.

Η μαγνητική τομογραφία μπορεί να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των ανδρών που χρειάζονται επεμβατική βιοψία.

Οι ερευνητές θέλουν να διαπιστώσουν αν μπορεί η μαγνητική τομογραφία να ανιχνεύσει τον καρκίνο του προστάτη, λειτουργώντας περίπου όπως η μαστογραφία στις γυναίκες.

Ο καθηγητής Mark Emberton, με άρθρο του στο BBC, εξήγησε γιατί η εύρεση μίας τέτοιας διαγνωστικής μεθόδου είναι ζωτικής σημασίας, αλλά, μέχρι στιγμής, έχει αποδειχθεί δύσκολη.

«Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου στους άνδρες, με περίπου 130 κρούσματα καθημερινά μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο» τόνισε ο Dr Emberton και συμπλήρωσε «Δυστυχώς, όμως, ο τρόπος διάγνωσης της ασθένειας δεν είναι ιδιαίτερα ακριβής».

Πρόκειται για την εξέταση του ειδικού προστατικού αντιγόνου PSA.

Ωστόσο, τα επίπεδα PSA δεν αποτελούν αξιόπιστο δείκτη για τον καρκίνο του προστάτη- χαρακτηριστικό είναι πως το 75% περίπου των ανδρών που λαμβάνουν θετικό δείγμα δεν έχουν καρκίνο, ενώ ο καρκίνος δεν ανιχνεύεται με το εν λόγω τεστ στο 15% των περιπτώσεων.

Η εν λόγω ερευνητική εργασία "ReImagine", όπου συμμετέχει ο καθηγητής Emberton, διενεργείται από το University College του Λονδίνου.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής Emberton «Χρησιμοποιώντας τη μαγνητική τομογραφία (MRI) ελπίζουμε να αλλάξουμε τον τρόπο που γίνεται η διάγνωση και στη συνέχεια η θεραπεία του καρκίνου του προστάτη».

Η μαγνητική τομογραφία, όπως είναι γνωστό από τη διεθνή έρευνα, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των ανδρών που χρειάζονται επεμβατική βιοψία μετά την εξέταση PSA.

Κάθε ασθενής θα κάνει τόσο την εξέταση PSA, όσο και μία μαγνητική τομογραφία διάρκειας 10 λεπτών.

Άλλωστε, τα ιατρικά δεδομένα έχουν αλλάξει τελευταία, με αποτέλεσμα η μαγνητική τομογράφια να συνιστάται σε ασθενείς για τους οποίους υπάρχει υπόνοια για καρκίνο του προστάτη.

«Θέλουμε να διαπιστώσουμε αν η μαγνητική τομογραφία μπορεί να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό εργαλείο και για υγιείς άνδρες, ώστε να εξετάζονται για καρκίνο του προστάτη, με τον ίδιο τρόπο που γίνεται η μαστογραφία στις γυναίκες» τονίζει ο Dr Emberton.

Έτσι, από αυτόν το μήνα, 300 άνδρες ηλικίας από 50 έως 75 ετών θα επιλέγονται τυχαία από γιατρούς του Λονδίνου, ώστε να συμμετέχουν σε αυτή την έρευνα, που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για τον καρκίνο του προστάτη.

Κάθε ασθενής θα κάνει τόσο την εξέταση PSA, όσο και μία μαγνητική τομογραφία διάρκειας 10 λεπτών.

Συνδυάζοντας τα αποτελέσματα των δύο εξετάσεων, οι γιατροί θα μπορούν να εντοπίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια αν ο ασθενής κινδυνεύει να νοσήσει από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.

www.PharmaManage.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων