fbpx

Κικίλιας: Προ των Πυλών Νομοσχέδιο για Υποχρεωτικό Εμβολιασμό στην Προσχολική Ηλικία

Ο κ. Βασίλης Κικίλιας ήταν καλεσμένος σήμερα σε πρωινή εκπομπή στην οποία ανέφερε «με την καμπάνια που κάναμε φέτος εμβολιάστηκαν για τη γρίπη 3 εκατομμύρια άνθρωποι» και αποκάλυψε ότι στις 7 Ιανουαρίου έρχεται νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία όπου υπάρχει πρόβλεψη για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην προσχολική ηλικία.

Προ των Πυλών Νομοσχέδιο για Υποχρεωτικό Εμβολιασμό στην Προσχολική Ηλικία

Ωστόσο, για το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας, το οποίο δε διατίθεται δωρεάν, ο Υπουργός τόνισε ότι Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κρίνει ότι δεν είναι υποχρεωτικό και ότι όλα τα εμβόλια που είναι υποχρεωτικά διατίθενται στον ελληνικό πληθυσμό δωρεάν.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, οι ιδιωτικές υπηρεσίες που θα παρέχονται μέσα στα νοσοκομεία του Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) θα καλύπτονται από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Όπως ανέφερε ο κος. Υπουργός η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και θα εξακολουθήσει να είναι.

Ο κος. Κικίλιας τόνισε ότι το υπουργείο έχει φροντίσει να πληρώνουν λιγότερα οι πολίτες και ξεκαθάρισε ότι οι εξετάσεις θα καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ.  

Σχετικά με τις αντιπαραθέσεις που έχουν προκύψει για το θέμα, τόνισε ότι αυτή η αντιμετώπιση δεν κάνει καλό.

Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα τον αντικαπνιστικό νόμο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Απέδειξα με τον αντικαπνιστικό νόμο ενώνοντας καπνίζοντες και μη καπνίζοντες ότι δεν μας χωρίζει τίποτα. Ενωθήκαμε σε μια μεταρρύθμιση η οποία πέτυχε».

Αναφορικά με τα προβλήματα στα νοσοκομεία ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι στόχος είναι να μειωθεί η γραφειοκρατία και να μην υπάρχουν αγκυλώσεις, ώστε να μειωθεί ο χρόνος αναμονής, ενώ τόνισε ότι πλέον θα υπάρχει αξιολόγηση των διοικητών στα νοσοκομεία.

Για τα φάρμακα είπε ότι το Υπουργείο προχώρησε σε ανατιμολόγηση και νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, όπου δεν υπήρξε καμία αύξηση αντίθετα, όπως είπε «θα έχουμε μειώσεις σε πάνω από 3000 φάρμακα, κάτι που έφερε εξοικονόμηση εκατομμυρίων ευρώ».

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν 50 εκατομμύρια λιγότερη συμμετοχή στα φάρμακα και τόνισε ότι οι μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων θα συνεχιστούν, όπως και οι μειώσεις στις τιμές των υπηρεσιών υγείας, ενώ ανέφερε ότι υπάρχει και πρόβλεψη για τη συνέχιση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) όσον αφορά στη συμμετοχή στα φάρμακα. 

Για την τεχνητή έλλειψη φαρμάκων ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι «υπάρχουν διαρθρωτικά μέτρα που θεσπίστηκαν αλλά δεν εφαρμόστηκαν.

Υποχρέωσή μου είναι να τρέξω αυτές τις διαδικασίες για να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης.

Υπάρχουν διαπραγματεύσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες».

Για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία είπε πως έχει ζητήσει μελέτες για τα προβλήματα όλων των νοσοκομείων και ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει τα νοσοκομεία και μέσα στο 2020 θα γίνουν κτηριακές παρεμβάσεις, ενώ θα γίνουν και προσλήψεις προσωπικού όπου υπάρχουν ελλείψεις.

Τέλος, όπως είπε, θα δημιουργηθούν γραφείο εξυπηρέτησης του πολίτη στα επείγοντα των νοσοκομείων.

Για τους διοικητές των νοσοκομείων, μετά από αντιδράσεις για τους διορισμούς, τόνισε ότι ελέγχονται από την υπηρεσία τα δικαιολογητικά όλων.

«Με νόμο του κράτους έφερα την αξιολόγηση των διοικητών στα νοσοκομεία, η οποία θα γίνεται ανά τρεις μήνες.

Αν υπάρχουν αστοχίες είμαστε εδώ για να τις διορθώνουμε.

Είμαι ανοικτός στο να βελτιωνόμαστε και να εξελισσόμαστε, ωστόσο δε θα επιτρέψω την ανθρωποφαγία.

Αν υπάρχει κάποιο λάθος θα το διορθώσουμε. Βάζουμε προϋποθέσεις ώστε οι διοικητές να είναι οι καλύτεροι δυνατοί», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

 

Τέλος, για τα κρούσματα χρηματισμών γιατρών, είπε ότι το Υπουργείο θα είναι αμείλικτο σε τέτοια φαινόμενα και προέτρεψε όποιον έχει τέτοια στοιχεία να πάει άμεσα να τα καταγγείλει στον εισαγγελέα και στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου.

www.PharmaManage.gr

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.