fbpx

Οι 12 Τελευταίες Ρυθμίσεις που Αφορούν στις Τιμές και την Αποζημίωση Φαρμάκων

Όπως φάνηκε και από την τελευταία δημοσκόπηση ο Υπουργός Υγείας είναι ιδιαίτερα αγαπητός στον ελληνικό λαό καθώς όπως διαφαίνεται από την πεντάμηνη θητεία του έχει βαλθεί να εξαλείψει τις παθογένειες στο χώρο της υγείας και να βοηθήσει τον απλό κόσμο να έχει μια καλύτερη περίθαλψη καθώς και φάρμακα νέας γενιάς στη διάθεσή του.

Στα επιτεύγματά του Υπουργού Υγείας συμπεριλαμβάνεται η πρόσφατη ανάρτηση του νέου Δελτίου Τιμών των Φαρμάκων με χαμηλότερες τιμές στο σύνολό τους.Στα επιτεύγματά του συμπεριλαμβάνεται και η πρόσφατη ανάρτηση του νέου Δελτίου Τιμών των Φαρμάκων με χαμηλότερες τιμές στο σύνολό τους η οποία διαδικασία είχε καθυστερήσει κοντά στον ενάμιση χρόνο.

Αναλυτικά:

1. Η τιμολόγηση των φαρμάκων γίνεται με βάση το μέσο όρο των 2 χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης.

2. Έγινε εξορθολογισμός της νομοθεσίας σχετικά με τις αναγωγές μεταξύ συσκευασιών και περιεκτικοτήτων, σε σχέση με το προηγούμενο πλαίσιο, για το οποίο η αγορά τόνιζε ότι προκαλούσε σημαντικές στρεβλώσεις στις τιμές των φαρμάκων.

3. Έδωσε τη δυνατότητα για εθελοντικές μειώσεις φαρμάκων, οριοθετώντας τες στο επίπεδο της τιμής των γενοσήμων.

4. Τιμή γενοσήμων στο 65% της τιμής του πρωτοτύπου.

5. Προστασία 2.300 κωδικών φαρμάκων από μεγαλύτερη υποχώρηση κατά την πρόσφατη ανατιμολόγηση.

6. Μείωση του ΦΠΑ στο 6% για συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων.

7. Θεσμοθετήθηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών της Επιτροπής Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (HTA) από τις οποίες μάλιστα εξαιρούνται τα γενόσημα, ενώ για τα βιοομοειδή και τα εμβόλια η αξιολόγηση θα γίνεται σε διάστημα ενός μήνα.

8. Αποφασίστηκαν οι θεραπευτικές κατηγορίες για τα φάρμακα που θα ξεκινήσει η άμεση διαπραγμάτευσή τους.

9. Κατάργηση του τέλους εισόδου στη θετική λίστα το οποίο ήταν μια έκπτωση της τάξης του 25% για δυο χρόνια για τα νέα φάρμακα.

10. Στον παρόντα χρόνο πρέπει να λυθεί και το φλέγον ζήτημα της συνεργασίας του κράτους με τις φαρμακευτικές εταιρίες αναφορικά με τις ρυθμίσεις που αφορούν στις τιμές και την αποζημίωση φαρμάκων και οι οποίες βέβαια όπως αναφέραμε έχουν σημαντικά στοιχεία κοινωνικής πολιτικής.

Στο μέτωπο αυτό η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μειώσει τις επιβαρύνσεις μέσω του συμψηφισμού του κόστους επενδύσεων των εταιρειών με το clawback, έως 50 εκατ. ευρώ για φέτος το 2019 και 100 εκατ. ευρώ για το 2020.

11. Αναμένεται η ενίσχυση του προϋπολογισμού για φάρμακα που αποζημιώνει ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) για τις ιδιωτικές κλινικές με 30 εκατ. ευρώ για φέτος.

12. Τέλος, το Υπουργείο Υγείας δεσμεύεται για αύξηση του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 75 εκατ. ευρώ το 2020, η οποία «πατά» πάνω σε παλιότερη νομοθεσία για σύνδεση της αύξησης της δαπάνης με βάση την αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).

Βασική προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, όπως την έθεσε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν να μπει τέρμα στις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για τις ευπαθείς ομάδες και τους βαρέως πάσχοντες.

Τέλος, η διάθεση των ογκολογικών φαρμάκων γίνεται απευθείας στις κλινικές, όπου εξουσιοδοτημένοι υπάλληλοι έχουν φροντίσει να προμηθευτούν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ τα σκευάσματα για λογαριασμό των ασθενών.

www.PharmaManage.gr

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.