fbpx

Πώς Προετοιμάζονται οι Γερμανοί Συνάδελφοί μας για την Ψηφιακή Αλλαγή;

Συνταγογραφούμενες και αποζημιούμενες εφαρμογές.

Ποιος ο ρόλος των φαρμακοποιών;

Πώς Προετοιμάζονται οι Γερμανοί Συνάδελφοί μας για την Ψηφιακή Αλλαγή.

Σε λίγους μήνες, η Γερμανία θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα επιτρέψει τη συνταγογράφηση εφαρμογών υγείας από τον γιατρό, αλλά και την αποζημίωσή τους από την Κοινωνική Ασφάλιση, σαν να ήταν ένα φάρμακο.

Οι φαρμακοποιοί προτίθενται επίσης να τοποθετηθούν θετικά σε αυτήν την καινοτομία στην οποία θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο.

Ανακοινώθηκε από τον υπουργό Υγείας Jens Spahn ότι το μέτρο αυτό αποτελεί μέρος ενός πιο ολοκληρωμένου σχεδίου που θα επιτρέψει στη Γερμανία, να ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό τους περισσότερους ευρωπαίους γείτονές της στον τομέα της ηλεκτρονικής υγείας.

Κατά τη διάρκεια μιας ημερίδας για το «ψηφιακό φαρμακείο» που οργανώθηκε στο Ανόβερο από τον Σύλλογο Φαρμακοποιών της Κάτω Σαξονίας, ο καθηγητής κ. Urs-Vito Albrecht, διευθυντής του ινστιτούτου ιατρικής πληροφορικής του πανεπιστημίου αυτής της πόλης, αναφέρει λεπτομερώς αυτό το έργο, το οποίο θα μεταμορφώσει με ορισμένες εφαρμογές το smartphone του ασθενή σε μια ιατρική συσκευή.

Για να συνταγογραφούνται και να αποζημιώνονται οι εφαρμογές πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές, να αποδεικνύουν ότι προσφέρουν ένα πραγματικό όφελος για τον ασθενή και να τηρούν ακριβή ποιοτικά, ιατρικά και ηθικά κριτήρια.

Οι εφαρμογές που θα κρίνονται ακραίες, αλλά και άσκοπα ανησυχητικές, θα αποκλειστούν αμέσως από οποιαδήποτε επιστροφή χρημάτων.

Εάν και υπάρχουν σήμερα περίπου 9.000 εφαρμογές υγείας στη γερμανική γλώσσα, λιγότερες από εκατό θα μπορούσαν, στην τρέχουσα κατάσταση του έργου, να αντιστοιχούν σε αυτό το προφίλ.

Οι επιστρεπτέες εφαρμογές θα αφορούν κατά κύριο λόγο την παρακολούθηση των χρόνιων παθήσεων, ιδίως του διαβήτη και της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Όπως συμβαίνει με τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα ή τα φάρμακα, η τιμή αποζημίωσής τους θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης «ωφέλειας-κόστους» μεταξύ του παραγωγού τους και του ασφαλιστικού φορέα.

Οι φαρμακοποιοί θα εκπαιδεύουν τους ασθενείς στη χρήση των ψηφιακών εφαρμογών.

Οι γιατροί πληρώνονται για τη συνταγογράφηση αυτών των εφαρμογών, αλλά η παρακολούθησή τους, καθώς και η εκπαίδευση των ασθενών στην ψηφιακή υγεία, θα ανατεθούν σε όλους τους επαγγελματίες υγείας που συνεργάζονται μαζί τους.

Είναι εδώ όπου οι φαρμακοποιοί μπαίνουν στο παιχνίδι, οι οποίοι θα πρέπει να κινητοποιηθούν για να καταστήσουν την «ψηφιακή εκπαίδευση των ασθενών» μία, φαρμακευτική πράξη... σε συνδυασμό με μία σαφώς καθορισμένη αμοιβή για την τελευταία.

Οι Γερμανοί φαρμακοποιοί πιστεύουν ότι αυτό αποτελεί μια ευκαιρία να ενισχυθούν οι δεξιότητες του φαρμακείου, όσον αφορά τις συμβουλές για την ψηφιακή υγεία, μια ιδέα που έχει καλλιεργηθεί εδώ και πολύ καιρό σε εθνικό επίπεδο.

Για τον πρόεδρο του Συλλόγου Φαρμακοποιών της Κάτω Σαξονίας, κ. Cathrin Burs, «ο ψηφιακός νόμος για την υγεία ανοίγει νέες προοπτικές για εφαρμογές υγείας, μόλις πληρούν τα κριτήρια για τη συνταγογράφηση και τη χρήση τους».

Και υπογραμμίζει:

«Αυτά τα κριτήρια σύντομα θα καθοριστούν από το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας.

Μόλις γίνει αυτό, οι φαρμακοποιοί θα αξιολογήσουν τις υπηρεσίες που μπορούν να πραγματοποιήσουν σε αυτό το πλαίσιο».

Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός
Χαραμή ΑΕ
www.PharmaManage.gr

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.