fbpx

Η Μεταβολική Ανάλυση ως Μέσο για την Εκτίμηση της Αδυναμίας στον Άνθρωπο

Οι ενδείξεις αδυναμίας στο ανθρώπινο σώμα και οι παράγοντες από τους οποίους αυτές οριοθετούνται, είναι το αντικείμενο πρόσφατης μελέτης που διεξήγαγαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Strathclyde στη Γλασκώβη της Σκωτίας.

Σύμφωνα με την έρευνα, κρίνεται αναγκαίο να εστιάσουμε στην αξιολόγηση των βιοδεικτών του αίματος, προκειμένου να στοιχειοθετήσουμε μια προσωποποιημένη προσέγγιση της κάθε κλινικής περίπτωσης.

Οι ερευνητές ανάλυσαν ορό αίματος 1191 υποκειμένων, ηλικίας 56 έως 84 ετών, με επανεξέταση 786 περιπτώσεων 4 χρόνια αργότερα.

Ο Δρ. Nicholas Rattray, μέλος της Πρυτανείας στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικών και Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Strathclyde, ο οποίος ηγήθηκε της κλινικής μελέτης, ανέφερε τα εξής:

«Πιστεύουμε πως η συγκεκριμένη αξιολόγηση θα συμβάλει στην όσο το δυνατό βαθύτερη κατανόηση της διαδικασίας γήρανσης και στη δημιουργία μηχανισμών που δεν θα ευνοούν το σενάριο των ‘άσχημων’ γηρατειών».

Το ζητούμενο, σύμφωνα με τον καθηγητή Roy Goodacre από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, που επίσης συμμετείχε στη μελέτη, είναι η αποκατάσταση ενός «περισσότερο ανθεκτικού φαινοτύπου σε όσους παρουσιάζουν συμπτώματα αδυναμίας, κάτι που θα τους εξασφαλίσει μια καλύτερη ποιότητα ζωής».

Για τον σκοπό αυτό, επιχειρείται μια αιτιολογική προσέγγιση μέσω προηγμένων διαγνωστικών αναλύσεων, με στόχο να προσδιοριστούν τα αίτια της ανθρώπινης αδυναμίας.

Παρά το γεγονός ότι επί του παρόντος δεν υφίσταται ένας ποσοτικά μετρήσιμος ορισμός της έννοιας «αδυναμία», εντούτοις είναι πλέον ευρέως αποδεκτό από την επιστημονική κοινότητα, πως το κλινικό και ψυχολογικό ιστορικό του «ασθενούς» δύναται να χρησιμοποιηθεί ως μετρήσιμη μονάδα των δεικτών της συγκεκριμένης κατάστασης.

Έτσι, μετρήσεις δεδομένων που αφορούν στη φυσική κατάσταση, τραυματισμούς από πτώση, προβλήματα όρασης και ακοής, χρόνιες παθήσεις και κατάθλιψη, συνθέτουν το προφίλ του πάσχοντος και συντείνουν στο να προσδιοριστεί κατά πόσο ο πάσχων δύναται να υποβληθεί σε εντατικές θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία.

Παράλληλα, βοηθούν στην κατανόηση, πρόληψη και θεραπεία βλαβών που συνδέονται με την προχωρημένη ηλικία.

Οι ερευνητές ανάλυσαν ορό αίματος 1191 υποκειμένων, ηλικίας 56 έως 84 ετών, με επανεξέταση 786 περιπτώσεων 4 χρόνια αργότερα.

 

Ακολούθως, προχώρησαν σε μοριακή ταυτοποίηση δειγμάτων αίματος από 1200 άτομα τρίτης ηλικίας και μέσω μεταβολομικής ανάλυσης που βασίστηκε σε φασματομετρία μάζας, καθόρισαν και κατηγοριοποίησαν τις βιο-υπογραφές της αδυναμίας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ένα σετ 12 μεταβολιτών παρουσίασε διαφοροποιημένη λειτουργία μεταξύ ατόμων σε αδυναμία και μη.

www.PharmaManage.gr

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.