fbpx

Σοβαρές Ελλείψεις σε 105 Φάρμακα – Μεταξύ αυτών και 10 Εμβόλια

«Τα φάρμακα δεν είναι απλώς καταναλωτικά αγαθά, αλλά βασικός πυλώνας περίθαλψης των ασθενών και πρέπει να χορηγούνται εγκαίρως» - Αυτή είναι η επισήμανση των Ευρωπαίων Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών (EAHP), οι οποίοι τονίζουν τη σοβαρότητα και τις τεράστιες διαστάσεις που έχουν πάρει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο οι ελλείψεις φαρμάκων.

Όπως επισημαίνει ο EAHP, η σημασία της έγκαιρης χορήγησης «αφορά ιδιαίτερα τους ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα, τα οποία όταν χάνονται δόσεις έχουν σημαντική κλινική επίπτωση στους ασθενείς, και κυριότερα σε αυτούς που λαμβάνουν αντι-ψυχωσικά, αντι-επιληπτικά, ανοσοκατασταλτικά και αντικαρκινικά φάρμακα».

Κι όμως! Περισσότερα από 105 φάρμακα - μεταξύ αυτών και 10 εμβόλια - λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων, ενώ όπως επισημαίνει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) σε προχθεσινή του ανακοίνωση (4/11), πολλά από αυτά είναι σε μακροχρόνια έλλειψη.

Σοβαρές Ελλείψεις σε 105 Φάρμακα – Μεταξύ αυτών και 10 Εμβόλια

Αναλυτικά -μέχρι και τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου- σε έλλειψη βρίσκονται 53 φάρμακα για διάφορες παθήσεις, 21 νοσοκομειακά, 10 εμβόλια και 21 φάρμακα που εισάγονται μέσω του Ιδρύματος Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Οι φαρμακοποιοί δηλώνουν ότι οι πραγματικές ελλείψεις είναι κατά πολύ περισσότερες από αυτές που καταγράφει ο ΕΟΦ.

ΕΟΦ: «Προτεραιότητα η διάθεση φαρμάκων στην εγχώρια αγορά και για τους Έλληνες ασθενείς».

Σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει το κύμα των παράλληλων εξαγωγών, μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο ΕΟΦ ανακοίνωσε ότι απαγορεύει τις εξαγωγές σε τέσσερα εμβόλια, τα τρία από αυτά παιδικά.

Η απόφασή ελήφθη «προκειμένου να εξασφαλισθούν οι εμβολιαστικές ανάγκες των ασθενών» και αφορούν τα εμβόλια κατά της ανεμοβλογιάς, ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς Varilrix, Varivax, Proquad και του εμβολίου για ενήλικες κατά του πνευμονιόκοκκου Pneumovax 23.

Στην ίδια απόφαση ο Οργανισμός αφαιρεί το προϊόν Pneumo 23 (κωδικός 2353601)
«καθότι η άδειά του έχει ανακληθεί από το παρελθόν».

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών, απαγορεύεται επίσης «κάθε αποθεματοποίηση των εν λόγω προϊόντων».

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, υπενθυμίζει επίσης, ότι «Σε κάθε περίπτωση, η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην εγχώρια αγορά κατά προτεραιότητα από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) σύμφωνα με τη ζήτηση και τη συνταγογράφησή τους, είναι επιβεβλημένη».

Στην ίδια απόφαση, παρατίθεται και κατάλογος με 26 ακόμη εμβόλια, στα οποία έχει απαγορευθεί η εξαγωγή και η ενδοκοινοτική διακίνηση τους (αρ. πρωτ. : 81560) από τις 25/09/2017.

Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), Κωνσταντίνος Λουράντος, αναφέρει ότι το πρόβλημα με τις φαρμακαποθήκες, που εξάγουν φάρμακα και εμβόλια σε διπλάσια τιμή στο εξωτερικό για  κερδοσκοπικούς  λόγους, αφήνοντας  ακάλυπτους  τους 'Ελληνες ασθενείς, είναι διαχρονικό και δεν είναι μόνο ελληνικό:

«Έπραξε άριστα ο ΕΟΦ  και απαγόρευσε τις εξαγωγές. Εισάγονται στην Ελλάδα σε χαμηλές τιμές και  επανεξάγονται  από τους καιροσκόπους, σε διπλάσια τιμή.

Κι εγώ προσπαθώ να βρω το Varilrix και το Varivax. Είναι  πάρα πολύ καιρό η έλλειψη στα παιδικά εμβόλια. Απλώς εμφανίζεται και φεύγει κατά διαστήματα. Δεν βρίσκεις άκρη είναι μια  πολύ μεγάλη πληγή. Είναι χρόνια κατάσταση, δεν είναι τωρινή».

Ιωάννης - Ευάγγελος Χαραμής
Χαραμή ΑΕ
www.PharmaManage.gr

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.