fbpx

Στο Στόχαστρο οι Φωτεινοί Σταυροί των Φαρμακείων

Στο στόχαστρο των Δήμων έχουν μπει οι φωτεινές επιγραφές των φαρμακείων και κυρίως οι φωτεινοί σταυροί, ύστερα από καταγγελίες πολιτών, σύμφωνα με τις οποίες δεν τηρούνται οι προδιαγραφές που προβλέπει ο νόμος.

Οι πολίτες διαμαρτύρονται ότι η μη τήρηση των προδιαγραφών λειτουργίας των φωτεινών επιγραφών έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση σύγχυσης σε όσους ψάχνουν διανυκτερεύον φαρμακείο (όταν παραμένουν ανοιχτές, ενώ το φαρμακείο είναι κλειστό), είτε ενοχλούν με την υπερβολή τους ή την υπέρμετρη φωτεινότητά τους στις κατοικημένες περιοχές.

Στο στόχαστρο των Δήμων έχουν μπει οι φωτεινές επιγραφές των φαρμακείων και κυρίως οι φωτεινοί σταυροί.

Οι καταγγελίες ξεκίνησαν από τη Θεσσαλονίκη, με τον Δήμο της συμπρωτεύουσας να οδηγείται σε ελέγχους, εισαγγελικές παραγγελίες και επιβολή υψηλών προστίμων στους φαρμακοποιούς.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) ζητά συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς της τοπικής Αυτοδιοίκησης και αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας από τα συναρμόδια υπουργεία.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), από την πλευρά του, εφιστά την προσοχή στα μέλη του επισημαίνοντας ότι ο σταυρός αποτελεί σημείο αναφοράς του φαρμακείου σε λειτουργία και πως όταν το φαρμακείο δεν λειτουργεί, ο σταυρός υποχρεωτικά μένει κλειστός.

Επίσης, τονίζει ότι απαγορεύονται στους σταυρούς να κυλίονται οποιεσδήποτε άλλες διαφημιστικές ενδείξεις (π.χ. εκπτώσεις, προσφορές κ.λπ.) και ότι ο σταυρός σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λειτουργεί ως διαφημιστική πινακίδα.

Προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω επιβολή προστίμων από τον Δήμο, ο ΦΣΘ, καλεί τα μέλη του να πειθαρχήσουν στο νόμο και να απομακρύνουν κάθε άλλη διαφημιστική πινακίδα από την πρόσοψη του φαρμακείου τους, πλην του ενδεικτικού σταυρού ο οποίος, όπως επισημαίνει, θα πρέπει να έχει μόνο πράσινο χρώμα, χωρίς μηνύματα, τρεμολαμπυρίσματα κ.λπ.

Τι προβλέπει ο νόμος για τους φωτεινούς σταυρούς

Η σήμανση των φαρμακείων προσδιορίζεται με λεπτομέρειες βάσει της κείμενης νομοθεσίας, ενώ η μη συμμόρφωση με αυτήν αποτελεί παράβαση της φαρμακευτικής δεοντολογίας και ως εκ τούτου συνεπάγεται ποινικές, διοικητικές και πειθαρχικές κυρώσεις.

Σύμφωνα με τη Νομοθεσία, οι κάθετες επιγραφές (όπως ονομάζει ο νομοθέτης τους φωτεινούς σταυρούς):

- Θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένες ανώτατες διαστάσεις (0,70 Χ 0,70 Χ 0,25 m),

- Δεν μπορεί να απέχουν από την όψη του κτιρίου περισσότερο από 0,30 m.,

- Η ένταση του φωτισμού τους δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει κατά περισσότερα από 250 κηρία, την ανώτατη ένταση φωτός που υπάρχει στον δημόσιο χώρο στον οποίο βρίσκεται πλησιέστερα η επιγραφή,

- Ο φωτισμός δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί μέσα δημιουργίας οπτικών εντυπωσιασμών, όπως τρεμολαμπυρίσματα, χρωματικές εναλλαγές, κινούμενες προβολές, κλ.π.,

- Επιτρέπεται κατ' εξαίρεση η τοποθέτηση ενδεικτικών πινακίδων (π.χ. σταυροί σε στύλους) σε κατοικημένες περιοχές, μόνο με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου,

- Σύμφωνα με τη φαρμακευτική νομοθεσία «επί της προσόψεως του καταστήματος των φαρμακείων τοποθετείται υποχρεωτικά, εντός φωτεινού πλαισίου, σταυρός πρασίνου χρώματος, στο κέντρο του οποίου μπορεί να υπάρχει η απεικόνιση του συμπλέγματος φαρμακευτικού σκεύους και φιδιού» και

- Δεν επιτρέπονται άλλα χρώματα στον σταυρό πλην του πράσινου, μηνύματα, σχόλια κ.λπ. ή η τοποθέτησή του εκτός της προσόψεως του καταστήματος.

 

Ο ΦΣΘ προχωρά σε σειρά ενεργειών, ώστε να αναθεωρηθεί το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Με επιστολή του στα συναρμόδια υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζητά να υπάρξουν νέες ρυθμίσεις σχετικές με τον αριθμό των σταυρών που δύναται να τοποθετήσει κάθε φαρμακείο, τον τρόπο τοποθέτησης και τη φωτεινότητά τους, την αύξηση του προβλεπόμενου μεγέθους των σταυρών και την απόστασή τους από την όψη του κτιρίου και τη στάθμη του πεζοδρομίου.

Ιωάννης - Ευάγγελος Χαραμής
Χαραμή ΑΕ
www.PharmaManage.gr

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.