fbpx

Παράταση Ισχύος των Συνταγών Αντιγριπικών Εμβολίων

Στην ικανοποίηση του αιτήματος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) για παράταση της ισχύος των συνταγών που αφορούν στον αντιγριπικό εμβολιασμό, λόγω ανεπάρκειας εμβολίων, προχώρησε το Υπουργείο Υγείας, δικαιώνοντας τον Σύλλογο για τις ενέργειές του.

Παράταση Ισχύος των Συνταγών Αντιγριπικών Εμβολίων.

Με εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Παναγιώτη Πρεζεράκου προς την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) «εγκρίνεται» η παράταση της εκτέλεσης των συνταγών αντιγριπικών εμβολίων που ζητήθηκε από τον ΠΦΣ προς τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) με πρόσφατη επιστολή του.

«Σας ενημερώνουμε ότι, σήμερα Τρίτη 22-10-2019, κατόπιν σχετικής εντολής του Υπουργείου Υγείας, το σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης θα προσαρμοσθεί κατάλληλα ώστε, οι ανεκτέλεστες καθώς και οι νέες συνταγές, οι οποίες περιλαμβάνουν κάποιο από τα εμβόλια VAXIGRIP TETRA, FLUARIX TETRA και INFLUVAC TETRA και συνταγογραφούνται με εμπορική ονομασία, να μπορούν να εκτελούνται από το φαρμακείο με οποιοδήποτε από τα παραπάνω εμβόλια υπάρχει διαθέσιμο.

Παρακαλούνται οι ιατροί να μην συνταγογραφούν τα συγκεκριμένα εμβόλια με εμπορική ονομασία.
Η ισχύς των συνταγών που έχουν ήδη εκδοθεί και περιέχουν κάποιο από τα ανωτέρω εμβόλια παρατείνεται μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2019.», αναφέρει η ΗΔΙΚΑ σε σχετική ανακοίνωση.

Βάσει της εγκυκλίου αυτής οι «ληγμένες» συνταγές θα εκτελούνται με την προϋπόθεση ότι στην εκτελεσμένη συνταγή ο Φαρμακοποιός θα αναγράφει ότι:

«Κατά την εκτέλεση είχα παραγγείλει και δεν μου είχαν παραδοθεί οποιαδήποτε από τα αντιγριπικά εμβόλια».

Η σημείωση αυτή ζητήθηκε από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς υπήρχαν αναφορές εταιριών προς τον Οργανισμό ότι στις περιοχές της Αττικής και του Πειραιά, τα φαρμακεία διέθεταν κάποιο από τα ανωτέρω εμβόλια.

Οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ αρχικά ήταν επιφυλακτικές στο αίτημα του ΠΦΣ καθόσον διαπίστωσαν ότι στα φαρμακεία του νομού Αττικής υπήρχαν διαθέσιμα αντιγριπικά εμβόλια και κατόπιν και επισήμων αναφορών.

Ο ΠΦΣ αμέσως ζήτησε και την επομένη μέρα κατέθεσε, τουλάχιστον 20 δηλώσεις αντιπροσωπευτικών Συλλόγων της χώρας, που ανέφεραν το πρόβλημα της έλλειψης αντιγριπικών εμβολίων και αιτούνταν την παράταση ισχύος των συνταγών για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία του κόσμου που θα έπρεπε να μεταβεί και πάλι σε γιατρό να του συνταγογραφήσει εκ νέου το εμβόλιο.

Διαπιστώνοντας την πραγματική διάσταση του προβλήματος, ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ απέστειλε έγγραφο στο Υπουργείο Υγείας σύμφωνα με το αίτημα του ΠΦΣ και κατόπιν τούτου εκδόθηκε η εγκύκλιος.

Το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ) του ΠΦΣ συζήτησε τη Δευτέρα το θέμα και στηλίτευσε τις ενέργειες της εταιρίας που διαθέτει στη χώρα μας τον μεγαλύτερο αριθμό εμβολίων και η οποία για «αγνώστους λόγους», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, διέθεσε πολύ μεγάλο ποσοστό των προπαραγγελιών της στην Αττική και πολύ μικρότερο στην επαρχία.

Με την παραπάνω απόφαση, δικαιώνεται ο ΠΦΣ έναντι του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), ο οποίος με πρόσφατη ανακοίνωσή του κατηγόρησε τον Σύλλογο ότι παραπληροφορεί τον κόσμο για τις ελλείψεις των αντιγριπικών εμβολίων και δημιουργεί πρόβλημα στην ομαλή διεξαγωγή του εμβολιασμού.

Ο ΠΦΣ εκφράζει την ελπίδα ότι δεν θα επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα, ώστε ο εμβολιασμός του πληθυσμού να διεξαχθεί ομαλά και δίχως την ταλαιπωρία των πολιτών.

www.PharmaManage.gr

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.