fbpx

Η Κόντρα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών με τον ΕΦΚΑ και οι Παρεμβάσεις του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Με εξώδικο προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και καταγγελία στο Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, οι φαρμακοποιοί του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών (ΦΣΑ) πάνε μέχρι τέλους το θέμα των λαθών στα ειδοποιητήρια με τις οφειλόμενες εισφορές στον Φορέα. Παράλληλα, με επιστολή τους ζητούν τη μεσολάβηση του Υπουργείου Υγείας «στο μέτρο των αρμοδιοτήτων του, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των φαρμακείων».

Η Κόντρα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών με τον ΕΦΚΑ και οι Παρεμβάσεις του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Παρά τις εκκλήσεις του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και τις έγγραφες διαβεβαιώσεις του ΕΦΚΑ ότι όσοι φαρμακοποιοί ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, δεν σημαίνει αυτόματα ότι αποδέχονται και τα λανθασμένα ποσά με τις ήδη καταβεβλημένες εισφορές, ο ΦΣΑ επιμένει πεισματικά να βρει την άκρη του νήματος και μάλιστα συμβούλευσε τα μέλη του -λανθασμένα κατά τον ΠΦΣ- να μην ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

«Πρόβλημα με όσους συναδέλφους δεν εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, ακολουθώντας ανεύθυνες συμβουλές», αναφέρει ο ΠΦΣ.

ΦΣΑ: Ζητά από τους Επιθεωρητές να διερευνήσουν τα αποθεματικά του Ταμείου Συντάξεως και Αυτασφαλίσεων Υγειονομικών (ΤΣΑΥ).

Στην καταγγελία του στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τον ΕΦΚΑ, ο ΦΣΑ κάνει λόγο για πιθανή «κακοδιοίκηση Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ)» και ζητά να υπάρξει έλεγχος στη διοίκηση και τη διαχείριση του ταμείου.

Επίσης, ζητά από τους Επιθεωρητές να διερευνήσουν «εάν έχουν διατηρηθεί στο ακέραιο τα αποθεματικά του ΤΣΑΥ» και τονίζει, ότι «αν βρεθούν ελλείμματα, θα πρέπει να θεωρηθεί ως αποκλειστικός υπεύθυνος ο ΕΦΚΑ και θα πρέπει να επιβληθούν στη διοίκηση του οι προβλεπόμενες από το νόμο διοικητικές κυρώσεις».

Στην παρέμβαση του προς το Υπουργείο Υγείας, ο ΦΣΑ κάνει αναφορά στις 120 δόσεις, λέγοντας ότι δεν αναλογεί στους φαρμακοποιούς η ένταξή τους σε σύστημα ρύθμισης μη αποδεκτών οφειλών και τους επιφορτίζει με μηνιαίο έξοδο, που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και τον προγραμματισμό τους.

Η ένταξή τους στη ρύθμιση, αναφέρει ο ΦΣΑ, πλήττει βάναυσα την ήδη πεπιεσμένη ρευστότητά τους, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον ομαλό εφοδιασμό των φαρμακείων.

ΠΦΣ: «Πρόβλημα με όσους δεν εντάχθηκαν στη ρύθμιση ακολουθώντας ανεύθυνες οδηγίες».

«Σημαντικό πρόβλημα έχει προκύψει με όσους συναδέρφους δεν εντάχθηκαν στην ρύθμιση ακολουθώντας ανεύθυνες οδηγίες και σήμερα είναι εκτεθειμένοι στις επιπτώσεις της μη ένταξης τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται», αναφέρει ο ΠΦΣ, ο οποίος έχει αναρτήσει εδώ και μέρες επιστολή του ΕΦΚΑ, στην οποία ο Φορέας διαβεβαιώνει σαφώς, ότι η ένταξη στη ρύθμιση, δεν σημαίνει αυτομάτως την αποδοχή των λανθασμένων οφειλών, ο ορθός υπολογισμός των οποίων θα ολοκληρωθεί μέχρι την 31/12/2019.

 

Συγκεκριμένα ο ΕΦΚΑ αναφέρει:

«Ο ορθός υπολογισμός των εισφορών θα ολοκληρωθεί μέχρι την 31.12.2019 και τότε θα ενημερωθούν οι φαρμακοποιοί για να αποδεχτούν ή όχι το επανακαθορισμένο ποσό.

Για το διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση των ως άνω διαδικασιών προβλέπεται η χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας».

Είναι φανερό, ότι με τις παραπάνω ενέργειές του, ο ΦΣΑ παίρνει στο λαιμό του πολλούς φαρμακοποιούς.

Ιωάννης - Ευάγγελος Χαραμής
Χαραμή ΑΕ
www.PharmaManage.gr

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.