fbpx

Πρέπει να Φοβόμαστε το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο;

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια επιδημία πνευμονικών παθήσεων που σχετίζονται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει πλήξει 1299 άτομα και έχει ήδη προκαλέσει ήδη 26 θανάτους μέχρι σήμερα.

Το 80% αυτών ήταν ηλικίας κάτω των 35 ετών και οι περισσότεροι ήταν άντρες.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια επιδημία πνευμονικών παθήσεων που σχετίζονται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει πλήξει 1299 άτομα και έχει ήδη προκαλέσει ήδη 26 θανάτους μέχρι σήμερα.

Μια επιδημία που είχε ως αποτέλεσμα την απαγόρευση των αρωματισμένων ηλεκτρονικών τσιγάρων στις Ηνωμένες Πολιτείες και την πλήρη απαγόρευσή τους στην Ινδία.

Ο κοινός παρονομαστής μεταξύ των ασθενών ήταν η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων που στο 80% των περιπτώσεων περιείχαν προϊόντα κάνναβης.

Από την άλλη πλευρά, το μυστήριο παραμένει στις ακριβείς αιτίες της επιδημίας.

Το μόνο βέβαιο ήταν ότι πρόκειται για τοξική πνευμονία και όχι μολυσματική.

Μεταξύ των διερευνηθέντων ιχνών, ήταν η εμφάνιση επιβλαβών παραγώγων ή η παρουσία βιταμίνης Ε σε νικοτινικά υγρά... και οι έρευνες συνεχίζονται.

Ο κόσμος ανησυχεί όλο και περισσότερο για την τοξικότητα του ηλεκτρονικού τσιγάρου και οι πωλήσεις τους μειώθηκαν κατά 20% έως 30% τον τελευταίο μήνα, ενώ ορισμένες επιστημονικές κοινότητες είναι ενάντια της χρήσης του ως μέσο διακοπής του καπνίσματος.

Και ο κόσμος αναρωτιέται:

«Μπορώ ακόμα να χρησιμοποιήσω το ηλεκτρονικό τσιγάρο με ασφάλεια;

Ποία είναι η αλήθεια;»

Οι υγειονομικές αρχές οφείλουν να αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρά την απειλή και να γίνει αυστηρά ελεγχόμενη η σύνθεση των υγρών.

Πολλοί χρήστες αγοράζουν από το Διαδίκτυο προϊόντα που δεν ελέγχονται απολύτως και μάλιστα ορισμένα περιέχουν τετραϋδροκανναβινόλη, ένα ψυχοδραστικό συστατικό που περιέχεται στην κάνναβη.

Πολλοί χρήστες αγοράζουν από το Διαδίκτυο προϊόντα που δεν ελέγχονται απολύτως και μάλιστα ορισμένα περιέχουν τετραϋδροκανναβινόλη, ένα ψυχοδραστικό συστατικό που περιέχεται στην κάνναβη.

Η προστασία του καταναλωτή

Είναι σαφές ότι οι καταναλωτές πρέπει να προστατεύονται καλύτερα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, οι οδηγίες της κυβέρνησης είναι να μην χρησιμοποιούν τα υγρά αναπλήρωσης ενός τρίτου (γείτονας, φίλος, οικογένεια...) και να μην τα αγοράζουν από πλανόδιους στον δρόμο ή από το διαδίκτυο.

Καταρχάς, οι καταναλωτές πρέπει να σέβονται τις οδηγίες χρήσης.

Δηλαδή, να μην αναμιγνύουν τα υγρά, να μην υπερθερμαίνεται η συσκευή ατμισμού, να βεβαιωθούν ότι είναι πάντα γεμάτη με λίγο υγρό, και να μην έρθει σε επαφή με κλειδιά ή χρήματα.

Αυτές οι συστάσεις συχνά αγνοούνται.

Επιπλέον, συνιστάται ιδιαίτερα να αγοράζουν τα προϊόντα στα ειδικά καταστήματα, επιλέγοντας εκείνα που πληρούν το ευρωπαϊκό πρότυπο AFNOR, μνεία που θα εμφανίζεται στη συσκευασία.

Σήμερα δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες για την εκτίμηση της σχέσης οφέλους / κινδύνου του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Ευνοϊκά ή εχθρικά, έχουν σαφώς τοποθετηθεί στο θέμα πολλά επιστημονικά ιδρύματα, όπως η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Πνευμονολογίας (ERS), η οποία πρόσφατα αρνήθηκε να ενθαρρύνει τη χρήση του.

Το πρόβλημα είναι ότι, πολύ συχνά, οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο συνεχίζουν να καπνίζουν και λίγα από τα κανονικά τους τσιγάρα.

Και αν κατορθώσουν να σταματήσουν το κάπνισμα, αναρωτιούνται πώς θα σταματήσουν αργότερα, το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Η διακοπή του καπνίσματος θα είναι επιτυχής, όταν μετά τη διακοπή του τσιγάρου μπορέσουν να σταματήσουν… και το ηλεκτρονικό τσιγάρο!

www.PharmaManage.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων