fbpx

Αλλαγές στις Διατάξεις του Νομοσχεδίου που Αφορούν στο Φάρμακο

Έπιασαν εν μέρει τόπο οι προτάσεις της φαρμακοβιομηχανίας σχετικά με τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την υγεία που αφορούν στο φάρμακο.

Μετά τη διαβούλευση κατατέθηκε στη Βουλή το επικαιροποιημένο κείμενο, το οποίο θα εισέλθει στην Ολομέλεια την Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019.

Το υπουργείο Υγείας έλαβε υπόψη του κάποιες από τις παρατηρήσεις των θεσμικών φορέων του κλάδου, αλλά προχώρησε και σε άλλες διευκρινίσεις και διορθώσεις, που αφορούν ως επί το πλείστον την αξιολόγηση και διαπραγμάτευση των φαρμακευτικών προϊόντων.

Έπιασαν εν μέρει τόπο οι προτάσεις της φαρμακοβιομηχανίας σχετικά με τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την υγεία που αφορούν στο φάρμακο.

Έτσι, σε αντίθεση με το αρχικό κείμενο, σύμφωνα με το οποίο τα γενόσημα εξαιρούνται από τις διαδικασίες αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης, στο νέο κείμενο διευκρινίζεται ότι τα γενόσημα δεν θα υπόκεινται σε αξιολόγηση αλλά θα υπόκεινται τελικά σε διαπραγμάτευση.

Ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και για τα «εκτός πατέντας» φάρμακα, ένα σημείο στο οποίο η αρχική διατύπωση είχε προκαλέσει παρερμηνείες.

Ειδικά όσον αφορά στα γενόσημα, η αλλαγή αυτή προκάλεσε τη δυσαρέσκεια της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, η οποία υποστηρίζει ότι τα γενόσημα που έχουν ίδιες δραστικές ουσίες και ενδείξεις και χαμηλότερες τιμές από ήδη αποζημιούμενα φάρμακα δεν θα πρέπει να εξετάζονται από την Επιτροπή για ένταξη στη Θετική Λίστα, ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις για φάρμακα που αποδεδειγμένα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση πόρων.

«Αυτή η διάταξη φαντάζει σαν επιπλέον αντικίνητρο», τόνισε ο εντεταλμένος σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), κύριος Βασίλης Πενταφράγκας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.

Από την αξιολόγηση εξαιρούνται, επίσης, τα φάρμακα καλώς καθιερωμένης χρήσης με νομική βάση έγκρισης του άρθρου 10 (α) της Οδηγίας 2001/83 ΕΚ, ενώ υιοθετούνται συνοπτικές διαδικασίες, διάρκειας ενός μήνα, για τα βιο-ομοειδή, τα οποία δεν θα παραπέμπονται σε εξωτερικούς αξιολογητές.

Εντός 30 ημερών θα πρέπει να αξιολογούνται και τα εμβόλια (ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων  Ελλάδος είχε προτείνει αυτά που έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών να πηγαίνουν απευθείας στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης), ενώ δεν υπόκεινται σε αξιολόγηση «η αλλαγή περιέκτη, οι αλλαγές στη συσκευασία, η μετονομασία και αλλαγές σε φαρμακοτεχνική μορφή που αφορούν στην ίδια οδό χορήγησης και τη διαδικασία αποδέσμευσης φάρμακων ήδη ενταγμένων στο θετικό κατάλογο και δεν επιφέρουν επίπτωση στη δαπάνη».

Όσον αφορά τις εθελούσιες μειώσεις τιμών φαρμάκων αφαιρέθηκε η φράση «σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή», για την οποία ο κλάδος είχε εξαρχής χαρακτηρίσει «προβληματική».

Παρόλα αυτά, εξακολουθούν να μην ορίζονται οι χρονικές στιγμές που θα γίνονται οι μειώσεις τιμών, κάτι που όπως έχει επισημανθεί δημιουργεί μεγάλα προβλήματα, καθώς οι μειώσεις αυτές θα επηρεάζουν ανά πάσα στιγμή και τις τιμές αποζημίωσης.

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων  Ελλάδος (ΣΦΕΕ) είχε προτείνει αφενός να πραγματοποιούνται εθελούσιες μειώσεις σε συντεταγμένα χρονικά διαστήματα (π.χ. σε κάθε έκδοση νέου Δελτίου Τιμών) και όχι σε συνεχή βάση, αφετέρου να επιτρέπεται η εθελούσια μείωση τιμής και κατά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Αναμένονται οι τελικές τροποποιήσεις που, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα διαμορφώσουν το νέο τοπίο στην αγορά φαρμάκου.

Ιωάννης - Ευάγγελος Χαραμής
Χαραμή ΑΕ
www.PharmaManage.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων