fbpx

Αναβαθμισμένα Εργαλεία στα Χέρια του Φαρμακοποιού για την Ενδυνάμωση του Ρόλου του στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα διαχείρισης Φαρμακοθεραπείας και Συμμόρφωσης των ασθενών με τη φαρμακευτική αγωγή παρουσιάστηκε στο κοινό από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ).

Πρόκειται για την πλατφόρμα «Take Care», που μετά από 2 χρόνια λειτουργίας, διαθέτει πλέον αναβαθμισμένες υπηρεσίες.

Το καινοτόμο σύστημα διαχείρισης της Φαρμακοθεραπείας και συμμόρφωσης των ασθενών «Take Care», περιλαμβάνει πρωτόκολλα διαχείρισης και διαδικασίες ενημέρωσης, συμβουλών και παρακολούθησης της φαρμακοθεραπείας των ασθενών από τους φαρμακοποιούς.

Πρόκειται για μια πολύτιμη υπηρεσία, καθώς έχει αποδειχθεί σύμφωνα με έρευνες παγκοσμίως, ότι ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των ασθενών δεν λαμβάνουν τα φάρμακά τους σύμφωνα με τις ιατρικές οδηγίες ή δεν παραμένουν συμμορφωμένοι με τη φαρμακευτική τους αγωγή.

Μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα διαχείρισης Φαρμακοθεραπείας και Συμμόρφωσης των ασθενών με τη φαρμακευτική αγωγή παρουσιάστηκε στο κοινό από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ).

Το γεγονός αυτό αυξάνει τα περιστατικά που χρήζουν επείγουσας περίθαλψης και νοσηλείας και, κατ’ επέκταση, τη δαπάνη της υγειονομικής περίθαλψης.

Έχει υπολογιστεί ότι στις ΗΠΑ, η οικονομική επίπτωση της μη συμμόρφωσης με τη φαρμακευτική αγωγή ανέρχεται στο αστρονομικό ποσόν των 177 δισ. $ κατ’ έτος.

Ο φαρμακοποιός -μέσω των νέων υπηρεσιών φαρμακευτικής φροντίδας που μπορεί να προσφέρει- αναβαθμίζεται πλέον σημαντικά και ενδυναμώνεται ο επιστημονικός του ρόλος ως συμβούλου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους πολίτες, γεγονός το οποίο του δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων καναλιών.

Μιλώντας για τον ρόλο των φαρμακείων στη συμμόρφωση των ασθενών με τη φαρμακευτική αγωγή, ο Πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Απόστολος Βαλτάς, επεσήμανε ότι:

«Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θεωρεί ότι η συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία τους αποτελεί ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, τόσο για την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής, όσο και για την εξοικονόμηση πόρων του συστήματος.

Το «Τake Care» με τις αναβαθμισμένες δυνατότητές του, αποτελεί μια προσφορά των φαρμακοποιών, τόσο προς τους ασθενείς, όσο και γενικότερα στο Σύστημα Υγείας, αποδεικνύοντας ότι ο Φαρμακοποιός, ως επιστημονική οντότητα, όσο και το Φαρμακείο, ως φυσικός χώρος, δεν υποκαθίστανται και δεν αναπληρώνονται», κατέληξε ο κ. Απόστολος Βαλτάς.

Απλή και δωρεάν εφαρμογή, τόσο για τον φαρμακοποιό, όσο και για τον ασθενή

Ο φαρμακοποιός εγγράφεται δωρεάν στην πλατφόρμα, δηλώνοντας την επωνυμία του φαρμακείου του και έναν μοναδικό κωδικό ανά φαρμακείο.

Ταυτόχρονα η πλατφόρμα επικοινωνεί με το αντίστοιχο «mobile application» με τον ασθενή-χρήστη, το οποίο είναι επίσης δωρεάν.

Η πλατφόρμα λειτουργεί δηλαδή σε δύο επίπεδα:

- Εφαρμογή διαδικτύου προσβάσιμη μέσω Browser (Web-based), που αφορά τον φαρμακοποιό.

- Εφαρμογή κινητών τηλεφώνων και tablets (Mobile, iOS & Android), αλλά και web access που αφορά τον ασθενή.

Ο φαρμακοποιός καταγράφει σε καρτέλα του ασθενούς τη φαρμακοθεραπεία του, σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού, καταχωρεί τα φάρμακα και τη δοσολογία.

Τα στοιχεία αποθηκεύονται με την εγγραφή του ασθενούς στην πλατφόρμα από τον φαρμακοποιό ή μπορεί να εγγραφεί και μόνος του μέσω της εφαρμογής, δηλώνοντας ως στοιχείο μοναδικής του ταυτοποίησης το ΑΜΚΑ.

Στη συνέχεια, ο ασθενής λαμβάνει στο κινητό του τηλέφωνο τη φαρμακοθεραπεία του και υπενθυμίσεις για τις δόσεις του, με προτροπή για καταγραφή ότι το πήρε (στην ώρα του ή καθόλου).

Στην πιο προωθημένη τους μορφή, οι διαδικασίες αυτές περιλαμβάνουν ηλεκτρονικές εφαρμογές, οι οποίες μάλιστα έχουν τη δυνατότητα επικοινωνίας και ειδοποιήσεων με τους χρήστες των φαρμάκων.

Τα προβλήματα που θα μπορεί να εντοπίσει μέσω της εφαρμογής και στη συνέχεια να παρέμβει διορθωτικά ο φαρμακοποιός, είναι τα εξής:

- Ο ασθενής δεν είναι συμμορφωμένος με την αγωγή.

- Πρόβλημα με τη λειτουργία φαρμάκου ή σκευάσματος.

- Ο ασθενής δεν είναι επαρκώς πληροφορημένος για την αγωγή/πάθησή του.

- Αναφορά παρενεργειών.

H πλατφόρμα επιτρέπει, επίσης, την άμεση σύνταξη «Κίτρινης Κάρτας» στον ΕΟΦ, στα πλαίσια της φαρμακοεπαγρύπνησης.

Συμπληρωματικές βελτιώσεις

Ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα μέσω της εφαρμογής, να παρακολουθεί τα εμβόλια που πρέπει να κάνει ο ίδιος ή κάποιο πρόσωπο της οικογένειάς του που δεν έχει πρόσβαση στην τεχνολογία (π.χ. βρέφος, παιδί ή ηλικιωμένος).

Θα υπάρχει το χρονοδιάγραμμα του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού, ούτως ώστε να στέλνονται εποχιακές ειδοποιήσεις (push notifications) που θα ειδοποιούν το χρήστη ότι είναι η εποχή να γίνει κάποιο εμβόλιο.

Ακόμα, θα δίνεται η δυνατότητα προσθήκης ημερομηνίας γέννησης επιπλέον ατόμου, ώστε να μπορεί να παρακολουθεί τη διαδικασία και για πρόσωπα της οικογένειας του που δεν έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία (βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένοι) και να λαμβάνει τις αντίστοιχες ειδοποιήσεις.

Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός
ΧΑΡΑΜΗ ΑΕ
www.PharmaManage.gr

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.