fbpx

Τέλος στην Ελεύθερη Πρόσβαση Προϊόντων Παρακεταμόλης και ΜΣΑΦ στον Χώρο Πώλησης

Ο Εθνικός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Φαρμάκων και των Προϊόντων Υγείας (ANSM) στη Γαλλία, ανακοινώνει ότι έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αφαίρεσης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) που περιέχουν παρακεταμόλη, ιβουπροφαίνη ή ακετυλοσαλικυλικό οξύ (μόνα ή σε συνδυασμό), από τις θέσεις ελεύθερης πρόσβασης του κοινού, μέσα στον χώρο του φαρμακοπωλείου.

Μια ενέργεια όχι μόνο για την ασφάλεια της υγείας του κοινού, αλλά και για να αναδείξει τον ρόλο του φαρμακοποιού.

Μάλιστα, τον Ιούλιο του 2019, ο ANSM ανακοίνωσε ότι 200 περίπου ΜΗΣΥΦΑ που περιέχουν παρακεταμόλη θα πρέπει να αναγράφουν στο κουτί τους το μήνυμα «Υπερδοσολογία = Κίνδυνος».

Τα συγκεκριμένα ΜΗΣΥΦΑ πρέπει να επιστρέψουν πίσω από τον πάγκο μέχρι τον προσεχή Ιανουάριο και να δίνονται μόνο δια χειρός φαρμακοποιού.

Παρόλο που τα φάρμακα αυτά είναι ασφαλή και αποτελεσματικά όταν χρησιμοποιούνται σωστά, παρουσιάζουν κινδύνους όταν δεν χρησιμοποιούνται σε σωστές δοσολογίες και από τα κατάλληλα άτομα.

Για παράδειγμα, η παρακεταμόλη είναι αιτία της πλειονότητας ηπατικών βλαβών από φάρμακα, ενώ τα Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα (ΜΣΑΦ) μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώδεις επιπλοκές.

Αυτή η απόφαση συζητήθηκε προκαταρτικά και με εκπροσώπους της βιομηχανίας, των φαρμακοποιών και των ιατρών και δεν δημιουργήθηκε προς το παρόν καμία αντιπαράθεση για το σχέδιο αυτό.

«Αυτό το μέτρο ευθυγραμμίζεται με τις ενέργειες του ANSM για την ενίσχυση της καλής χρήσης αυτών των φαρμάκων που καταναλώνονται ευρέως στη Γαλλία, διαθέσιμα χωρίς συνταγή, αλλά συχνά κάποιοι χρήστες ξεχνούν ότι πρόκειται για φάρμακα.

Θέλουμε να αλλάξουμε αυτή την αντίληψη των ασθενών», αναφέρει ο κύριος Philippe Vella, υπεύθυνος για τα αναλγητικά στον ANSM.

Μάλιστα, τον Ιούλιο του 2019, ο ANSM ανακοίνωσε ότι 200 περίπου ΜΗΣΥΦΑ που περιέχουν παρακεταμόλη θα πρέπει να αναγράφουν στο κουτί τους το μήνυμα «Υπερδοσολογία = Κίνδυνος».

Για τον ANSM, η επιστροφή πίσω από τον πάγκο αυτών των φαρμάκων, που διατίθενται χωρίς συνταγή, ενισχύει τον συμβουλευτικό ρόλο του φαρμακοποιού.

Για τον ANSM, η επιστροφή πίσω από τον πάγκο αυτών των φαρμάκων, που διατίθενται χωρίς συνταγή, ενισχύει τον συμβουλευτικό ρόλο του φαρμακοποιού.

«Όταν ο ασθενής φτάσει στον πάγκο με το κουτί του αναλγητικού που επιλέγει ελεύθερα στον χώρο του φαρμακοπωλείου, αλλά και σε προθήκες πάνω στον πάγκο εξυπηρέτησης, ο φαρμακοποιός εξηγεί συνήθως τους κανόνες καλής χρήσης αλλά δεν παρεμβαίνει συστηματικά στην επιλογή του αναλγητικού.

Συνεπώς, όταν η πρόσβαση σε ένα αναλγητικό γίνεται ΜΟΝΟ μέσω φαρμακοποιού, είναι πιο πιθανό αυτός να επαληθεύσει ότι αυτό το προϊόν είναι κατάλληλο για τον συγκεκριμένο ασθενή», συμπληρώνει ο κύριος Philippe Vella.

Ο ANSM βασίζεται στο ότι οι φαρμακοποιοί πρέπει να είναι υπεύθυνοι, σε κάθε ζήτηση, για τη σωστή επιλογή φαρμάκου, τη χρήση του υπό την κατάλληλη ένδειξη, τη δοσολογία, το διάστημα μεταξύ των δόσεων και τη διάρκεια χρήσης για την παθολογία που προορίζεται το φάρμακο.

Κλείνοντας, με αφορμή αυτήν την τόσο σημαντική ενέργεια για την υγεία του κοινού που γίνεται στη Γαλλία, να επισημάνουμε ότι και οι Έλληνες Φαρμακοποιοί, θα πρέπει να αναλογιστούν το πόσο σημαντικό είναι να δίνουν τις κατάλληλες συμβουλές σε κάθε περίπτωση που ζητούνται τέτοια σκευάσματα.

Από την άλλη, οι εταιρείες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές στις διαφημιστικές τους καμπάνιες προς το κοινό, καθώς και τα μέσα που επιλέγουν, και να αναφέρουν πάντοτε «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ Η ΤΟΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ» για να δίνουν τη δέουσα προσοχή στο καταναλωτικό κοινό.

Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός
ΧΑΡΑΜΗ ΑΕ
www.PharmaManage.gr

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.