fbpx

Το Ευχαριστώ του Υπουργού Υγείας προς τους Φαρμακοποιούς

Την ευγνωμοσύνη της πολιτείας προς τον κλάδο των Φαρμακοποιών και ιδιαιτέρως προς τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), κύριο Απόστολο Βαλτά, εξέφρασε δημόσια χθες ο Υπουργός Υγείας, κύριος Βασίλης Κικίλιας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Φαρμακοποιού.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1, με δημοσιογράφο τον κύριο Γιώργο Παπαδάκη, τόνισε ότι με την αποδοχή της πρότασης της πολιτείας για την δωρεάν παροχή των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), χωρίς επιστημονική αμοιβή για το πρώτο διάστημα, οι Φαρμακοποιοί απέδειξαν ότι είναι άνθρωποι πάνω απ’ όλα και καλοί επαγγελματίες.

Την ευγνωμοσύνη της πολιτείας προς τον κλάδο των Φαρμακοποιών και ιδιαιτέρως προς τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), κύριο Απόστολο Βαλτά, εξέφρασε δημόσια χθες ο Υπουργός Υγείας, κύριος Βασίλης Κικίλιας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Φαρμακοποιού.

Συγκεκριμένα ο Υπουργός Υγείας τόνισε:

«Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Φαρμακοποιών.

Θέλω να σας πω από το βήμα το οποίο μου δίνετε, ότι ευχαριστώ πολύ όλους τους Φαρμακοποιούς σε όλη την Ελλάδα για την απόφαση την οποία πήρε ο ΠΦΣ πριν από λίγες ημέρες για να διανείμουν δωρεάν για έναν χρόνο, ξεκινώντας από 1/1/2020, τα ογκολογικά φάρμακα.

Στο πρόσωπο του Προέδρου τους, του κυρίου Απόστολου Βαλτά, θέλω να ευχαριστήσω τους πάντες».

Ο κύριος Βασίλης Κικίλιας υπογράμμισε ότι, προς έκπληξή του την πρόταση υπερψήφισαν όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης:

«Το ψήφισαν και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης που πρόσκεινται, αν θέλετε, στην αριστερά.

Και αυτούς οφείλω να ευχαριστήσω.

Απέδειξαν ότι οι φαρμακοποιοί είναι άνθρωποι πάνω απ’ όλα και πολύ καλοί επαγγελματίες.

Και ο φαρμακοποιός της γειτονιάς είναι φίλος και αγαπάει τον παππού και τη γιαγιά που πάει να πάρει τα φάρμακά του, τους προσέχει, έχει σχέση ιδιαίτερη και ιερή μαζί τους».

Τι απήντησε ο Υπουργός Υγείας στην ερώτηση:

«Γιατί οι Φαρμακοποιοί να δίνουν δωρεάν τα φάρμακα;»

Ο Υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι εντός δύο μηνών η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατήργησε τις «ουρές της ντροπής» του ΕΟΠΥΥ για τους ογκολογικούς ασθενείς και τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, ενώ στις πιο κάτω επίμονες ερωτήσεις του δημοσιογράφου του πάνελ της εκπομπής:

«Γιατί θα πρέπει να παρέχονται δωρεάν από τους φαρμακοποιούς αυτές οι υπηρεσίες και να εξαρτάται το Ελληνικό Δημόσιο από την αγαθοεργία μιας ομάδας εργαζομένων επαγγελματιών;», ο κύριος Βασίλης Κικίλιας απήντησε ότι η αμοιβή των φαρμακοποιών θα τεθεί σε επαναξιολόγηση.

Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στο θέμα, ως εξής:

«Το κομμάτι του ενδονοσοκομειακού φαρμάκου για τις ευπαθείς ομάδες, αλλά και η διανομή στα φαρμακεία της γειτονιάς υλοποιούνται.

Οι ευπαθείς ομάδες και η μέση ελληνική οικογένεια είναι η πρώτη μας προτεραιότητα.

Τώρα μου λέτε κάτι: γιατί πρέπει να διανέμονται δωρεάν και λοιπά;

Θα επανεκτιμηθεί μετά από έναν χρόνο, έχω έρθει σε συμφωνία με τους φαρμακοποιούς, όλη αυτή η λειτουργία και θα δούμε προσθέτοντας και άλλα φάρμακα τι θα κάνουμε.

Ούτως ή άλλως, γνωρίζετε ότι, όταν ένας ασθενής ή ένας συγγενής μπαίνει σε ένα φαρμακείο για να πάρει ένα συγκεκριμένο φάρμακο ογκολογικό πολύ ακριβό, προφανώς υπάρχει πιθανότητα να ψωνίσει και άλλα πράγματα», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας.

Ο κύριος Βασίλης Κικίλιας έδωσε και διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο συνταγογράφησης.

Όπως ανέφερε, τα ΦΥΚ θα συνταγογραφούνται κεντρικά από τον γιατρό των ασθενών και από τις φαρμακαποθήκες του ΕΟΠΥΥ.

Ιωάννης - Ευάγγελος Χαραμής
Χαραμή ΑΕ
www.PharmaManage.gr

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.