fbpx

Πώς θα Χορηγούνται τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους από τα Ιδιωτικά Φαρμακεία

Διευκρινίσεις για τη διαδικασία διάθεσης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα ιδιωτικά φαρμακεία εξέδωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), με ανοιχτή επιστολή προς τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας και τους εκλέκτορες.

Μια μέρα μετά την συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συλλόγου και λίγο πριν την Έκτακτη Γενική Συνέλευση που συγκάλεσε για το θέμα, ο ΠΦΣ επιχειρεί να βάλει τέλος σε όλα τα «ανυπόστατα, ανακριβή και αναληθή» που γράφονται, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Στο πλαίσιο αυτό, ξεκαθαρίζει ότι από τα ιδιωτικά φαρμακεία θα διατίθενται 59 συγκριμένα σκευάσματα που ανήκουν στην κατηγορία των ΦΥΚ, τα οποία είναι μόνο χάπια για ογκολογικούς ασθενείς και μόνο χάπια για τη σκλήρυνση κατά πλάκας και θα οριστούν με την έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης.

Διευκρινίσεις για τη διαδικασία διάθεσης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα ιδιωτικά φαρμακεία εξέδωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), με ανοιχτή επιστολή προς τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας και τους εκλέκτορες.

Στη διάρκεια του μεταβατικού σταδίου, κατά το οποίο τα σκευάσματα θα χορηγούνται χωρίς επιστημονική αμοιβή (όπως ζητήθηκε από την Κυβέρνηση), το Δ.Σ. του ΠΦΣ αποφάσισε την εκπόνηση μελέτης για την οποία συμφώνησε και το Υπουργείο Υγείας.

Με τη μελέτη αυτή θα αποδεικνύονται αφενός μεν τα οικονομικά οφέλη του ΕΟΠΥΥ και των ασθενών, αφετέρου δε τα κόστη των φαρμακείων από τη διαχείριση και εκτέλεση της υπηρεσίας.

Τα στοιχεία αυτά θα αποτελέσουν τη βάση για τον υπολογισμό της επιστημονικής αμοιβής του φαρμακοποιού, σε δεύτερο χρόνο.

«Βασικός και αδιαπραγμάτευτος στόχος μας, τον οποίο δεν απεμπολούμε, είναι η διάθεση όλων των φαρμάκων από τον φυσικό τους χώρο, το φαρμακείο και η αποφυγή του κινδύνου διάθεσης των φαρμάκων απευθείας από τις φαρμακευτικές εταιρίες στους ασθενείς μέσω courier, παρακάμπτοντας το φαρμακείο.

Στηρίζουμε τους ασθενείς με σοβαρές παθήσεις διαθέτοντας τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία μας εδραιώνοντας τον κοινωνικό μας ρόλο.

Διεκδικούμε μια δίκαιη επιστημονική αμοιβή για την υπηρεσία μας αυτή.

Απαιτούμε ότι για κάθε νέο μόριο - φάρμακο που θα εισέρχεται στην ελληνική αγορά και το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ΦΥΚ, θα πρέπει να διακινείται αποκλειστικά μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων, εκτός των φαρμάκων που χρήζουν νοσοκομειακής χορήγησης, με ένα ποσοστό κέρδους που θα προκύψει μετά από διαπραγμάτευση με το Υπουργείο», αναφέρει ο ΠΦΣ στην επιστολή του.

Η διαδικασία

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, η διαδικασία διάθεσης των ΦΥΚ από τα φαρμακεία θα είναι η εξής:

- O ασθενής προσέρχεται στο Φαρμακείο της επιλογής του με τη συνταγή για το συγκριμένο σκεύασμα.

- Ο Φαρμακοποιός μέσω μηχανογραφικού συστήματος που θα παρέχει δωρεάν ο ΕΟΠΥΥ, ενημερώνει το κεντρικό Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ότι για τη συγκεκριμένη συνταγή αποδέχεται την εκτέλεσή της μετά από έγκριση.

- Ο ΕΟΠΥΥ ελέγχει αν δικαιούται ο ασθενής το φάρμακο και ενημερώνει ηλεκτρονικά το Φαρμακείο για την έγκριση.

- Όταν ενημερωθεί ο φαρμακοποιός για την έγκριση, δίνεται εντολή στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ή στη φαρμακευτική εταιρεία που διαθέτει το συγκεκριμένο σκεύασμα, να αποσταλεί στο φαρμακείο με Δελτίο Αποστολής, το δε τιμολόγιο θα στέλνεται στον ΕΟΠΥΥ από τον οποίο θα πληρώνεται η εταιρεία (Το κόστος μεταφοράς δεν θα βαρύνει το φαρμακείο).

- Ο Φαρμακοποιός θα ενημερώνεται από τον ΕΟΠΥΥ για την ημερομηνία παράδοσης του σκευάσματος στο φαρμακείο και ο ΕΟΠΥΥ θα ενημερώνει επίσης τον ασθενή για την ημερομηνία, την οποία θα ορίζει ο φαρμακοποιός για την παραλαβή του φαρμάκου από τον ασθενή.

- Ο Φαρμακοποιός παραδίδει το φάρμακο εκτελώντας τη συνταγή μέσω του μηχανογραφικού συστήματος που διαθέτουν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και όχι της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).

- Με την εκτέλεση της συνταγής ενημερώνεται ο ΕΟΠΥΥ ότι ο ασθενής παρέλαβε το φάρμακό του.

Σε περίπτωση που δεν προσέλθει ο ασθενής, το φάρμακο επιστρέφεται στον ΕΟΠΥΥ ή στην εταιρεία χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση.

Το βλέμμα όλων, τώρα, είναι στραμμένο στη Γενική Συνέλευση του ΠΦΣ (21-22/9/2019), κατά την οποία θα αποφασιστεί και το αν τελικά θα δεχθούν οι φαρμακοποιοί, να διαθέτουν τα εν λόγω φάρμακα χωρίς ανταποδοτικό όφελος, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το οποίο παρεμπιπτόντως παραμένει αδιευκρίνιστο.

Ιωάννης - Ευάγγελος Χαραμής
Χαραμή ΑΕ
www.PharmaManage.gr

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.