fbpx

Πήρε Φωτιά ο Φαρμακευτικός Κλάδος για τα ΦΥΚ

Κοινή άποψη, αλλά διαφορετική γραμμή διεκδίκησης, έχουν οι φαρμακοποιοί στην προσπάθειά τους να πείσουν το κράτος, να είναι αμειβόμενες οι υπηρεσίες της διάθεσης Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα φαρμακεία τους.

Το βασικό επιχείρημα με το οποίο συμφωνούν όλοι οι φαρμακοποιοί είναι, ότι δεν γίνεται τα φαρμακεία να παρέχουν υπηρεσίες, για τις οποίες δαπανώνται πόροι (π.χ. προσωπική εργασία, απασχόληση προσωπικού και εργατοώρες) χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη οικονομικής αποζημίωσης για τις υπηρεσίες αυτές από το κράτος.

Στις λεπτομέρειες, όμως, και στον τρόπο διεκδίκησης αυτού του αιτήματος, οι φαρμακοποιοί διχάζονται.

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) που έγινε στις 18 Σεπτεμβρίου 2019, η τάση που επικράτησε ήταν η περισσότερο συμβιβαστική.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Απόστολος Βαλτάς, θεωρεί ότι ο κλάδος θα πρέπει να επιδιώξει τη συναίνεση με το κράτος, αλλά όχι άνευ όρων.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Απόστολος Βαλτάς, θεωρεί ότι ο κλάδος θα πρέπει να επιδιώξει τη συναίνεση με το κράτος, αλλά όχι άνευ όρων.

Θα πρέπει να υπάρξει ένα μεταβατικό διάστημα για την προσαρμογή των συστημάτων του ΕΟΠΥΥ, όπως είπε, και για να μπορέσει να εξυπηρετηθεί ο κόσμος και μετά να διεκδικήσουν οι φαρμακοποιοί επιστημονική αμοιβή.

Αυτό φυσικά δεν θα γίνει χωρίς ανταλλάγματα.

Οι φαρμακοποιοί θα πιέσουν, όπως είπε, τον υπουργό να επιλύσει άλλα χρόνια θεσμικά αιτήματα του κλάδου:

«Ο Πανελλήνιος δεν είπε ποτέ, ότι μας αρέσει αυτό που μας προτείνεται.

Αλλά όταν υπάρχει κόσμος που υποφέρει πρέπει να βάλουμε μια 'πλάτη'.

Όμως, πρέπει να έχει ένα χρονικό όριο η 'πλάτη' που θα βάλουμε.

Παρέχουμε μια υπηρεσία και δεν μπορεί να είναι επ' αόριστον δωρεάν, αυτό είναι σαφές.

Η παραχώρηση έχει την έννοια να μην πιστέψει ο κόσμος ότι έχουμε χάσει την ανθρώπινη παράμετρο του ζητήματος», τονίζει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Πιο αδιάλλακτος εμφανίζεται ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, ο οποίος τονίζει ότι είναι λάθος στρατηγικής οι φαρμακοποιοί να δεχθούν να προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες στο κράτος, ενώ τονίζει ότι δεν θα πρέπει να υποχωρήσουν στον εκβιασμό της κυβέρνησης  «ή φαρμακοποιοί ή κούριερ με παράδοση κατ' οίκον».

Όπως επεσήμανε σε δηλώσεις του:

«Είναι αδιαπραγμάτευτη η διάθεση φαρμάκων από τα φαρμακεία δωρεάν για το κράτος.

Δεν είμαστε κούριερ και δεν μπορούν να δοθούν δωρεάν οι υπηρεσίες μας.

Η επιστημονική κατάρτιση του φαρμακοποιού και ο χώρος του φαρμακείου δεν προσφέρεται γι' αυτό.

Εγώ το έχω θέσει, και το 90% του κλάδου είναι μαζί μου.

Τα κούριερ, που λέει το υπουργείο, δεν μπορούν να κάνουν διανομή των ακριβών φαρμάκων γιατί δεν έχουν 'ψυχρή αλυσίδα', δηλαδή δεν έχουν ψυγείο στα παπάκια για τη ασφαλή μεταφορά των φαρμάκων, που απαιτούν συγκεκριμένες θερμοκρασίες συντήρησης».

Στο πλευρό των φαρμακοποιών τάσσονται και οι ίδιοι οι ασθενείς.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις της η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών «ΚΕΦΙ» κα. Ζωή Γραμματόγλου, θα πρέπει το κράτος και το Υπουργείο Υγείας να βρει τον τρόπο, γιατί κανένας, όπως είπε, δεν δουλεύει δωρεάν και όλοι κάπου αποβλέπουν:

«Τώρα αν το κέρδος θα είναι από τη Φαρμακοβιομηχανία ή από το Υπουργείο δεν το ξέρω.

Εμείς θέλουμε τα φάρμακα στο φαρμακείο της γειτονιάς μας».

Η τελική απόφαση για το ποια στάση θα επικρατήσει στον κλάδο παραπέμφθηκε από το Δ.Σ. του ΠΦΣ στο δευτεροβάθμιο όργανο του Συλλόγου, δηλαδή τη Γενική Συνέλευση που θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 10:00 στα γραφεία του ΠΦΣ στην Αθήνα.

Ιωάννης - Ευάγγελος Χαραμής
Χαραμή ΑΕ
www.PharmaManage.gr

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.