fbpx

Αντιδράσεις ΦΣΑ και Συνεδρίαση ΠΦΣ για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους

Εν αναμονή των εξελίξεων βρίσκονται οι φαρμακοποιοί αναφορικά με την υπόθεση διάθεσης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Εντούτοις, οι αντιδράσεις πληθαίνουν από τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι καλούνται να εξυπηρετούν τους χρονίως πάσχοντες χωρίς να αμείβονται για τις υπηρεσίες που θα παρέχουν.

Μάλιστα, τα φαρμακεία είναι ο μοναδικός κρίκος της εφοδιαστικής αλυσίδας για τον οποίο δεν προβλέπεται ουδεμία αμοιβή, τουλάχιστον για το πρώτο έτος εφαρμογής του μέτρου, όπως πρότεινε ο κος Κικίλιας σε συνάντηση με εκπροσώπους του κλάδου.

Εν αναμονή των εξελίξεων βρίσκονται οι φαρμακοποιοί αναφορικά με την υπόθεση διάθεσης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Λάδι στη φωτιά έριξε η «έμμεση πίεση» που άσκησε ο υπουργός Υγείας στον κλάδο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται να εξαιρεθούν οι φαρμακοποιοί από το μέτρο εάν δεν υποχωρήσουν.

Έντονη είναι η αντίδραση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), ο οποίος ζητά σεβασμό στο επάγγελμα, ενώ πιο χαμηλούς τόνους διατηρεί ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), δεδομένου ότι οι «διαπραγματεύσεις» βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα των ΦΥΚ, συζητήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, σε συνάντηση του ΠΦΣ με τον υπουργό Υγείας.

Σήμερα, συνεδριάζει για το θέμα το ΔΣ του Συλλόγου, ενώ αναμένεται και νέα συνάντηση με τον υπουργό στο προσεχές διάστημα.

Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί της Αττικής

Σύμφωνα με τον ΦΣΑ, οι φαρμακοποιοί προφανώς είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν τους πάσχοντες, αλλά με όρους σεβασμού και αξιοπρέπειας προς το επάγγελμά τους.

«Φανταζόμαστε ότι το υπουργείο δεν απηύθυνε την ίδια πρόταση στους γιατρούς περί δωρεάν εξέτασης και περίθαλψης των ασθενών, ούτε στη βιομηχανία για δωρεάν χορήγηση των αντίστοιχων φαρμάκων», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΦΣΑ.

Παράλληλα, οι φαρμακοποιοί της Αττικής εκφράζουν την αντίθεσή τους με τις εξαγγελίες περί διάθεσης φαρμάκων με κούριερ, κάνοντας λόγο για «υποτίμηση του επιστημονικού και κοινωνικού ρόλου του φαρμακοποιού, ο οποίος συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ενημέρωση και καθοδήγηση των πολιτών σε σχέση με τον τρόπο λήψης των φαρμάκων, τη φαρμακολογική τους δράση, τις παρενέργειες και τις αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα».

Ταυτόχρονα, όπως προσθέτει ο ΦΣΑ τα παραπάνω, «καταδεικνύουν άγνοια για τον τρόπο διακίνησης και λήψης των συγκεκριμένων φαρμάκων, όπως την πιστοποίηση διακίνησης προϊόντων ψυχρής αλυσίδας».

Σημειώνεται, ότι οι ενστάσεις αυτές είχαν εξαρχής τεθεί στο τραπέζι από τον ΠΦΣ, ο οποίος δεν παρέλειψε να επισημάνει τους κινδύνους, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει πουθενά στην Ευρώπη.

Ιωάννης - Ευάγγελος Χαραμής
Χαραμή ΑΕ
www.PharmaManage.gr

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.