fbpx

Τι Δήλωσε ο Υπουργός Υγείας για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους από τα Φαρμακεία και το Clawback

Επίμονες ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους για τη διανομή των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα Φαρμακεία δέχθηκε ο Υπουργός Υγείας, κύριος Βασίλης Κικίλιας, στην πρώτη συνέντευξη τύπου.

Η άδοξη κατάληξη της συζήτησης για τη διάθεση των ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής του με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), αλλά και ο ταυτόχρονος κίνδυνος να μην προχωρήσει η συμφωνία, έκανε τον Υπουργό Υγείας κύριο Βασίλη Κικίλια να προχωρήσει σε μία έμμεση πίεση προς τους Φαρμακοποιούς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα εξαιρεθούν από το μέτρο, εάν δεν συμφωνήσουν.

Επίμονες ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους για τη διανομή των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα Φαρμακεία δέχθηκε ο Υπουργός Υγείας, κύριος Βασίλης Κικίλιας, στην πρώτη συνέντευξη τύπου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Θα συνεδριάσει ο ΠΦΣ και θα πάρει τις αποφάσεις του.

Από κει και πέρα, πάντα υπάρχουν και άλλες λύσεις:

Το πρόγραμμά μας λέει: ΦΥΚ από το φαρμακείο της γειτονιάς ή διανομή κατ' οίκον.

Οι επιλογές είναι όλες ανοιχτές», τόνισε ο Υπουργός Υγείας και συμπλήρωσε:

«Εμείς θέλουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και να μπορούν να δίνονται τα ΦΥΚ σε κάποια φαρμακεία της γειτονιάς με επιλογή των ογκολογικών ασθενών και μετά από μελέτη από τον ΕΟΠΥΥ για τον τρόπο με τον οποίο αυτό μπορεί να γίνει, ηλεκτρονικά και με σύγχρονες τεχνολογίες.

Θεωρούμε ότι θα ευοδωθεί αυτή τη συμφωνία και είμαστε και αισιόδοξοι».

Παρά τις ερωτήσεις, ο Υπουργός Υγείας απέφυγε να απαντήσει εάν υπάρχει η προοπτική το μέτρο της διανομής των μη νοσοκομειακών φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία να προβλέπει και αμοιβή των φαρμακοποιών.

Δίνοντας με αυτόν τον τρόπο το στίγμα της κυβερνητικής απόφασης να μην υποχωρήσει στις πιέσεις του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Βασίλης Κικίλιας: «Κανένας έλεγχος της νοσοκομειακής δαπάνης όλα αυτά τα χρόνια»

Ο Υπουργός Υγείας παρουσίασε στην ίδια συνέντευξη μια ζοφερή εικόνα για τη δημόσια Υγεία, την οποία, όπως τόνισε, παρέλαβαν από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Η νοσοκομειακή δαπάνη «τρέχει» ανεξέλεγκτη όλα τα τελευταία χρόνια, είπε χαρακτηριστικά και μίλησε για απουσία μόνιμων και αποτελεσματικών μέτρων για τον εξορθολογισμό της, μέτρων ελέγχου της ποσότητας, αλλά και των προμηθειών.

Οι δαπάνες αυτές δεν ελέγχονταν γιατί επέστρεφαν στις «πλάτες» της φαρμακοβιομηχανίας μέσω του Clawback, είπε ο κύριος Βασίλης Κικίλιας και συμπλήρωσε:

«Όλοι είχαν επαναπαυθεί -και μιλάω κυρίως για την πολιτική ηγεσία- με το μέτρο του Clawback.

Ένα προσωρινό μέτρο που θα ήθελα να θυμίσω ότι εισήχθη ως έκτακτο μέτρο το 2012 για τρία χρόνια τότε, και έχουμε φτάσει να έχει παραταθεί το μέτρο αυτό μέχρι το 2022».

Συντασσόμενος με την κυβερνητική γραμμή που εκφράστηκε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) μέσω του πρωθυπουργού κύριου Κυριάκου Μητσοτάκη για στήριξη και αναπτυξιακά κίνητρα στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ο κύριος Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε, ότι η φαρμακοβιομηχανία ήρθε η στιγμή να στηριχθεί αποτελεσματικά:

«Ο ιδιωτικός τομέας, δηλαδή η αγορά, που ζητάμε να υπάρχει ανάπτυξη προκειμένου να πληρωθούν φόροι, εισφορές και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας - γιατί είμαστε μια αναπτυξιακή κυβέρνηση - έχει δώσει στα νοσοκομεία μας φάρμακα της τάξης των 793.000.000 και έχει αποζημιωθεί για τα 455.000.000.

Αυτή είναι η εικόνα που αποτυπώνεται», κατέληξε ο Υπουργός Υγείας, χωρίς όμως να προχωρήσει περαιτέρω στο ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη της φαρμακοβιομηχανίας.

Ιωάννης - Ευάγγελος Χαραμής
Χαραμή ΑΕ
www.PharmaManage.gr

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.