fbpx

Τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους και ο Ρόλος των Φαρμακείων της Γειτονιάς

Άκαρπη απέβη η συνάντηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, καθώς οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν σε καμία συμφωνία, παρά τις καλές προθέσεις αμφότερων.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο επίκαιρο και φλέγον ζήτημα της διάθεσης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) για τους χρονίως πάσχοντες στα φαρμακεία της γειτονιάς, ένα μέτρο το οποίο όπως τελικά προκύπτει, μπορεί σε πρώτη φάση να μην φέρει κέρδος σε χρήμα για τα φαρμακεία, αλλά θα τους χαρίσει… δόξα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο αίτημα των φαρμακοποιών για ανταποδοτικά οφέλη από το υπουργείο Υγείας για την υπηρεσία διάθεσης των ΦΥΚ από τις επιχειρήσεις τους, ο υπουργός έδωσε αρνητική απάντηση, τουλάχιστον για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου.

Άκαρπη απέβη η συνάντηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, καθώς οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν σε καμία συμφωνία, παρά τις καλές προθέσεις αμφότερων.

Παρόλα αυτά, δεν παρέλειψε να τους… χρυσώσει το χάπι, με το επιχείρημα ότι με τον τρόπο αυτό ενισχύεται ο επιστημονικός ρόλος του φαρμακοποιού αλλά και η επισκεψιμότητα στον χώρο του φαρμακείου.

Βασικό μέλημα του υπουργού Υγείας είναι να προωθήσει άμεσα το εν λόγω μέτρο καθώς αποτελεί προσωπική δέσμευση τόσο του ιδίου όσο και του Πρωθυπουργού. Εντούτοις φαίνεται ότι δεν έχει υπολογίσει τις πρακτικές δυσκολίες.

Όπως δήλωσε στον τύπο ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς, ο κύριος Βασίλης Κικίλιας είναι πρόθυμος να λύσει τα προβλήματα, όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα, όπως συνέβη με τις ιδιωτικές κλινικές.

«Απαιτείται αλλαγή δομής σε όλο το σύστημα των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, διότι ξαφνικά τα ιδιωτικά φαρμακεία γίνονται φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και αυτό απαιτεί άλλη μηχανογράφηση, μελέτες κοκ», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία, κατά την οποία πρέπει να συνεργαστούν και να συγχρονιστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Στο μικροσκόπιο οι συνενώσεις των φαρμακείων

 

Εκτός από το θέμα των ΦΥΚ, σε αναλυτικό του υπόμνημα, ο ΠΦΣ, έθεσε τα πάγια αιτήματα του κλάδου, όπως μεταξύ άλλων, την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων αλλά και τη θέσπιση κινήτρων για τις συστεγάσεις φαρμακείων.

Ειδικά όσον αφορά στις συστεγάσεις, οι πληροφορίες θέλουν τον υπουργό θετικό στο να βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό του κλάδου αλλά και στο ενδεχόμενο να προχωρήσει ακόμα και σε σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις.

Και γιατί να μην είναι πρόθυμος άλλωστε, αφού σύμφωνα με δηλώσεις του κύριου Απόστολου Βαλτά, από το συστεγασμένο φαρμακείο κερδίζουν όλοι, όταν αυτό μπει σε μια πιο οργανωμένη δομή: κερδίζει το κράτος, τα φαρμακεία αλλά και οι πολίτες, καθώς οι φαρμακοποιοί, μέσα από τις συνενώσεις μπορούν να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους, πιο συλλογικά, πιο δυναμικά και πιο εκσυγχρονισμένα.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου αναμένεται να ξανασυναντηθούν με τον υπουργό Υγείας την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να «κλείσουν» το θέμα των ΦΥΚ, το οποίο παραμένει «ανοιχτό», πλην όμως καυτό.

Ιωάννης - Ευάγγελος Χαραμής
Χαραμή ΑΕ
www.PharmaManage.gr

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.