fbpx

Τα Διαδικτυακά Φαρμακεία στην Ευρώπη και οι Πωλήσεις των ΜΗΣΥΦΑ

Το 2011, μια ευρωπαϊκή οδηγία ανάγκασε όλα τα κράτη μέλη να επιτρέψουν τη διαδικτυακή πώληση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, αλλά τους άφηνε την ελευθερία να επιτρέψουν ή να απαγορεύσουν τις πωλήσεις συνταγογραφούμενων φαρμάκων μέσω αυτού του καναλιού.

Αυτή η αρχή επιτρέπει στα κράτη μέλη να ρυθμίζουν μόνα τους το θέμα των online πωλήσεων συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Σήμερα, 20 από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, περιορίζουν τις πωλήσεις μέσω διαδικτύου μόνο σε φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή (ΜΗΣΥΦΑ), ενώ 8 επιτρέπουν επίσης πωλήσεις σε συνταγογραφούμενα.

Αυτές είναι η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Κάτω Χώρες, η Δανία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Εσθονία και η Μάλτα, ενώ η Λιθουανία θεωρεί ότι θα συμμετάσχει στην ομάδα αυτή στα τέλη του 2019.

Εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά στην καρδιά της Ευρώπης, η Ελβετία είναι μια πρωτότυπη υπόθεση, δεδομένου ότι παραδόξως επιτρέπει μόνο τις online πωλήσεων συνταγογραφούμενων φαρμάκων και όχι των ΜΗΣΥΦΑ.

Ο νόμος απαιτεί συνταγή για τυχόν πωλήσεις στην Ελβετία, γεγονός που εξ ορισμού είναι αδύνατον για ένα προϊόν OTC.

Το 2011, μια ευρωπαϊκή οδηγία ανάγκασε όλα τα κράτη μέλη να επιτρέψουν τη διαδικτυακή πώληση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή.

Στη Γερμανία, 3.000 φαρμακεία από τα 19.000, συμπληρώνουν τις παραδοσιακές δραστηριότητές τους μέσω ηλεκτρονικών πωλήσεων, αλλά μόνο 150 από αυτά είναι πραγματικά ηλεκτρονικά φαρμακεία με Webshops που υπάρχουν στις μηχανές αναζήτησης.

Τα 20 κορυφαία φαρμακεία που περιλαμβάνονται στον κατάλογο αυτό, πραγματοποιούν το 90% του κύκλου εργασιών του τομέα.

Το 2017, οι ηλεκτρονικές συνταγές έφτασαν τα 8 εκατομμύρια κουτιά για ποσό 305 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιπροσωπεύει το 1,1% του όγκου και το 1% του τζίρου των συνταγογραφούμενων, καθώς και 112 εκατομμυρίων κουτιών για τα OTC, με τζίρο 850 εκατομμύρια, που αντιπροσωπεύει το 13% του όγκου και το 17% των πωλήσεων της κατηγορίας.

Το 2018, οι online πωλήσεις των OTC συνέχισαν να αυξάνονται κατά 9%, ενώ οι online πωλήσεις συνταγογραφούμενων είναι στάσιμες.

Τα δύο τρίτα των Γερμανών έχουν ήδη παραγγείλει φάρμακα στο διαδίκτυο, κυρίως για λόγους τιμής, και λιγότερο από το ένα τέταρτο δεν αποκλείουν να το κάνουν μια μέρα.

Αυτές οι πωλήσεις ενθαρρύνονται από την υψηλή τιμή των φαρμάκων στη Γερμανία και τη δυνατότητα απόκτησης θεαματικών εκπτώσεων με παραγγελίες σε γειτονικές χώρες, ιδιαίτερα από την Ολλανδία, όπου γιγαντώθηκαν οι πωλήσεις της Doc Morris, που ναι μεν είναι "Ολλανδικής" εθνικότητας αλλά, όπως και πολλοί από τους ανταγωνιστές της, δημιούργησε και διευθύνει online φαρμακεία με γερμανούς φαρμακοποιούς, εγκατεστημένους σε μικρές πόλεις στα γερμανο-ολλανδικά σύνορα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να θεωρηθεί ως "γενέτειρα γη " των online πωλήσεων στην Ευρώπη.

Το πρώτο online φαρμακείο στην Ευρώπη, το "Pharmacy2U" δημιουργήθηκε το 1999 και παραμένει ο ηγέτης του τομέα, ακολουθούμενος από τις μεγάλες αλυσίδες φαρμακείων και μερικές άλλες εκατοντάδες μικρότερες.

Το πρώτο online φαρμακείο στην Ευρώπη, το "Pharmacy2U" δημιουργήθηκε το 1999 και παραμένει ο ηγέτης του τομέα, ακολουθούμενος από τις μεγάλες αλυσίδες φαρμακείων και μερικές άλλες εκατοντάδες μικρότερες.

Οι πωλήσεις συνταγογραφούμενων μέσω διαδικτύου, αντιπροσωπεύουν περίπου το 2% της αγοράς, κυριαρχούμενες από φάρμακα « life style » που ενισχύονται επίσης από τις online ιατρικές συμβουλές, κατά τις οποίες οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν μέσω αυτού του καναλιού.

Εντούτοις, ο τομέας δέχεται μεγάλη αρνητική κριτική, λόγω επιθετικών εμπορικών πολιτικών και πολλών λαθών που έγιναν από κάποια φαρμακεία... μέχρι το σημείο που η εθνική υγειονομική υπηρεσία, το NHS, που αρχικά ευνοούσε τα διαδικτυακά φαρμακεία, αποθαρρύνει τώρα τους καταναλωτές να κατευθύνονται στο διαδίκτυο.

Οι online πωλήσεις των OTC - περίπου 18% - έχουν μικρή επίδραση στα φαρμακεία, καθώς αυτά τα τελευταία έχουν μόνο ένα μικρό μερίδιο αυτής της αγοράς, που κυριαρχείται από άλλους γενικούς λιανοπωλητές.

Στην Ολλανδία, οι online πωλήσεις των OTC αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% της αγοράς, αλλά επειδή τα OTC είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου εκτός φαρμακείων, ο αντίκτυπος αυτών των πωλήσεων είναι μικρός για τα φυσικά φαρμακεία, όπως και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι πωλήσεις συνταγογραφούμενων φαρμάκων, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, είναι υψηλές και αφορούν κατά κύριο λόγο φάρμακα «life style».

Η Δανία επέτρεψε πολύ νωρίς τις πωλήσεις στο διαδίκτυο, αλλά, όπως λέει ο Σύλλογος Φαρμακοποιών της Δανίας, είναι κυρίως πωλήσεις "click and collectόπου οι ασθενείς παραγγέλλουν από το διαδίκτυο, αλλά στη συνέχεια παραλαμβάνουν τα φάρμακά τους από το φαρμακείο. Υπάρχουν μόνο δύο καθαρά online φαρμακεία.

Στη Σουηδία, οι αλυσίδες φαρμακείων προσέφεραν ηλεκτρονικές πωλήσεις πολύ νωρίς, αλλά τώρα ανταγωνίζονται σκληρά με τρία διαδικτυακά φαρμακεία.

Σύμφωνα με τους σουηδούς φαρμακοποιούς, οι πωλήσεις αυτές, οι οποίες επεκτείνονται ραγδαία, αντιπροσωπεύουν το 10% των συνολικών πωλήσεων, συνταγογραφούμενων και OTC μαζί.

Υπάρχουν παρόμοιες τάσεις στη Νορβηγία και τη Φινλανδία.

Στις σκανδιναβικές χώρες, οι εκπτώσεις απαγορεύονται στα συνταγογραφούμενα αλλά επιτρέπονται σε OTC.

 

Στην Ισπανία, η οποία επιτρέπει από το 2013 τις ηλεκτρονικές πωλήσεις, αυτές υπόκεινται ωστόσο σε πολύ αυστηρούς κανονισμούς και πρέπει να υποστηρίζονται από φυσικά φαρμακεία, ενώ οι αγοραστές πρέπει επίσης να παρέχουν όλα τα στοιχεία επικοινωνίας τους για την παραγγελία.

Οι πωλήσεις στο διαδίκτυο το 2018 ανήλθαν σε 130 εκατομμύρια ευρώ, οι μισές από τις οποίες είναι προϊόντα υγιεινής και καλλυντικά.

Η χώρα διαθέτει 22.000 φαρμακεία, αλλά λιγότερο από το 10% από αυτά διαθέτουν έναν ιστότοπο πωλήσεων στο διαδίκτυο, ενώ δεν επιτρέπονται ακόμη αγορές από πλατφόρμες.

Στην Ιταλία, όπου οι online πωλήσεις OTC και παραφαρμακευτικών έχουν εγκριθεί μόνο από το 2015, η αύξηση τζίρου ήταν 65% μεταξύ 2017 και 2018, φθάνοντας τα 150 εκατομμύρια ευρώ.

Η χώρα έχει ήδη περίπου 650 εικονικά φαρμακεία, καθώς και 150 εικονικά παραφαρμακεία.

Στο Βέλγιο, οι πωλήσεις OTC κυριαρχούνται από μερικά εικονικά φαρμακεία, εκ των οποίων το κύριο είναι η New Pharma, ένα από τα 10 κορυφαία εικονικά ευρωπαϊκά φαρμακεία.

Οι online πωλήσεις OTC αντιπροσωπεύουν περίπου το 5% της αγοράς, αν και οι κανόνες πώλησης είναι πολύ αυστηροί, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης όλων των ψηφιακών διαφημίσεων, όπως εξάλλου συμβαίνει και για τα φυσικά φαρμακεία.

Στην Αυστρία, οι πωλήσεις στο διαδίκτυο άρχισαν αργά, αλλά από το 2017, σύμφωνα με τα εικονικά φαρμακεία που λειτουργούν εκεί, αυξάνονται 100% ετησίως, στο βαθμό που ήδη αντιστοιχούν στο 12% της αγοράς των OTC.

Αυτά τα αριθμητικά στοιχεία αμφισβητούνται από τον Σύλλογο Φαρμακοποιών, ο οποίος τα θεωρεί υπερβολικά.

Επιπλέον, η Αυστρία διαθέτει πολύ λίγα φαρμακεία στο διαδίκτυο, με τις περισσότερες πωλήσεις να γίνονται από εικονικά φαρμακεία στη Γερμανία και την Ελβετία, αλλά και από τσεχικά και σλοβακικά φαρμακεία, μερικά από τα οποία υπόσχονται εκπτώσεις μεταξύ 20% και 45% από την τιμή στο φυσικό φαρμακείο.

www.PharmaManage.gr

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.