fbpx

Γιατί Είναι τόσοι πολλοί Φαρμακοποιοί Δυσαρεστημένοι;

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ευτυχία είναι η πραγματικότητα μείον τις προσδοκίες.

Όταν η πραγματικότητά μας είναι μεγαλύτερη από τις προσδοκίες μας, είμαστε ευτυχείς.

Αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί πολλοί φαρμακοποιοί φαίνονται δυσαρεστημένοι από τη σημερινή τους κατάσταση... 

Το πρόβλημα είναι ότι σήμερα δεν αισθάνεται κανείς πλέον ότι βρίσκεται σε ένα επάγγελμα καλά πληρωμένο και ασφαλές στο μέλλον.

Μερικά χρόνια πριν, όταν κάποιοι αποφάσισαν να γίνουν φαρμακοποιοί, θεωρούσαν ότι ήταν μια καλά αμειβόμενη και ασφαλής δουλειά.

Αυτό ήταν το δυνατό κίνητρο για να ανοίξει κάποιος ένα φαρμακείο.

Το πρόβλημα είναι ότι σήμερα δεν αισθάνεται κανείς πλέον ότι βρίσκεται σε ένα επάγγελμα καλά πληρωμένο και ασφαλές στο μέλλον.

Η πραγματικότητά μας, έχει γίνει λιγότερη από τις προσδοκίες μας και αυτό δημιουργεί «δυστυχία».

Τι συνέβη λοιπόν στο φαρμακείο;

Τα έσοδα πλήττονται από λιτότητα που βιώνουμε και η εμφάνιση νέων τεχνολογιών έχει αυξήσει την αίσθηση ότι καμία εργασία δεν είναι ασφαλής στο μέλλον.

Περνάμε μια περίοδο δραματικής αλλαγής...

Είμαστε ακριβώς στη μέση της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης!

Η λιτότητα που πλήττει ιδιαίτερα την κοινωνία μας είναι η αποστράγγιση των εισοδημάτων για τη δημιουργία μεγάλων πλεονασμάτων στο κράτος λόγω του μεγάλου χρέους της χώρας μας.

Οι μεσαίες και εργατικές τάξεις υποφέρουν περισσότερο από λιγότερες παροχές υπηρεσιών από το κράτος και χαμηλότερες απολαβές από την εργασία τους.

Το φαρμακείο είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στη λιτότητα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός του προέρχεται από τα ασφαλιστικά ταμεία του κράτους.

Βιώνοντας τα τελευταία 10 χρόνια τη λιτότητα αυτή, μια από τις βασικές δικαιολογίες, ήταν ότι οι ιθύνοντες ισχυρίζονται ότι η αύξηση των δημόσιων δαπανών οδηγεί σε ασθενέστερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης γι' αυτό πρέπει να μειωθούν.

Αυτό ήταν τελικά λάθος υπολογισμός διότι ενώ η λιτότητα εδραιώθηκε πλέον για τα καλά, οι ρυθμοί ανάπτυξης «σέρνονται» στην Ελλάδα!

Οι απολαβές των φαρμακοποιών μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια  εξαιτίας της λιτότητας.

Η λιτότητα λοιπόν απέτυχε σε τόσα πολλά επίπεδα και εξακολουθεί να συνεχίζεται, ενώ έχει χτυπήσει το φαρμακείο πολύ σκληρά.

Έδειξε επίσης ότι και η φαρμακοβιομηχανία στη χώρα μας δεν είναι και τόσο πολύ ισχυρή πολιτικά, με τα τόσα rebate και claw back που έχει φορτωθεί.

Οι απολαβές των φαρμακοποιών μειώθηκαν λοιπόν τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της λιτότητας.

Τώρα είναι εύκολο να κατηγορήσουμε την κυβέρνηση και τους πολιτικούς γι' αυτό, αλλά δεν είναι και τόσο απλό. 

Βρισκόμαστε στη μέση της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης παγκόσμια, μια επανάσταση που έχει καταστήσει τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην τεχνολογία εξαιρετικά ισχυρούς

Η τεχνολογία, λοιπόν, θέλει να διαταράξει ολόκληρες βιομηχανίες, θέλει να διαταράξει τις κυβερνήσεις και τις κοινωνίες, θέλει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο πράττουμε.

Πρέπει λοιπόν να κατηγορούμε και να τα βάλουμε με τις εταιρείες τεχνολογίας; Και πάλι, δεν είναι τόσο απλό!

Κοιτώντας γύρω μας, θα διαπιστώσουμε ότι η ζωή των περισσότερων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο γίνεται δραματικά καλύτερη χρησιμοποιώντας την τεχνολογία.

Επίσης, η πρόσβαση στην εκπαίδευση έχει αυξηθεί σε όλο τον κόσμο, η μεγάλη φτώχεια έχει μειωθεί σημαντικά και οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτό. 

Το να είσαι φαρμακοποιός στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία είναι κάτι διαφορετικό.

Οπωσδήποτε πραγματοποιούνται μεγάλες αλλαγές στο επάγγελμα λόγω της βελτίωσης των τεχνολογιών.

 

Άλλες είναι ωφέλιμες και άλλες επιζήμιες για τους φαρμακοποιούς, βλέποντας όμως πολλοί το μέλλον τους να απειλείται μέσα από αυτές.

Η ιδέα ότι ο φαρμακοποιός θα είναι πάντα μια καλά αμειβόμενη και ασφαλής δουλειά δεν υπάρχει πλέον και πρέπει να το αποδεχτούμε.

Κανείς δεν είναι πραγματικά υπεύθυνος.

Είναι ακριβώς όπως ο τρόπος που ρέει το ποτάμι!

Το να είσαι φαρμακοποιός ασφαλώς είναι μια ενδιαφέρουσα δουλειά!

Σε μια μικρή πόλη ή χωριό, ένας φαρμακοποιός με φαρμακείο έχει σχετικά καλές απολαβές και κάποια οικονομική άνεση.

Μπορεί να ξεκινήσει μια οικογένεια, να κάνει διακοπές και να ζήσει μια άνετη ζωή.

Σε μια μεγάλη πόλη, όμως με μεγάλο ανταγωνισμό και μεγαλύτερα ποσοστά λιτότητας των κατοίκων, οι απολαβές των φαρμακοποιών είναι πιο δύσκολες.

Το πτυχίο του φαρμακοποιού βέβαια σας ανοίγει και άλλες πόρτες εργασίας, εκτός του να ανοίξετε ένα φαρμακείο, όπως να μπείτε στον ακαδημαϊκό χώρο, στο δημόσιο, στα νοσοκομεία, στη βιομηχανία ή να δουλέψετε ως υπάλληλος σε ένα φαρμακείο.

Αλλά και εκεί οι αμοιβές πλέον έχουν μειωθεί και οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Το ανοίξει κάποιος φαρμακείο σήμερα είναι ένα επιχειρηματικό ρίσκο όπως και για κάθε άλλη επιχείρηση.

Ο κόσμος αλλάζει, το φαρμακείο αλλάζει και, αν σας αρέσει ή όχι, η πραγματικότητά σας αλλάζει.

Αν όλα αυτά σας κάνουν δυσαρεστημένους, ίσως χρειαστεί να αλλάξετε τις προσδοκίες σας.

Το μήνυμα;

Ακολουθήστε αυτό που θέλετε να κάνετε, αυτό που είναι το όνειρό σας και όχι ένα επάγγελμα με μόνο στόχο να βγάζετε χρήματα.

Κοιτάζοντας το μέλλον, αλήθεια πιστεύετε ότι υπάρχουν πραγματικά ασφαλείς θέσεις εργασίας;

Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός
Χαραμή ΑΕ
www.PharmaManage.gr

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.