fbpx

Ποια Ευρώπη για το Φαρμακείο;

Οι πολίτες των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται την Κυριακή να εκλέξουν τους βουλευτές τους.

Σχεδόν άγνωστοι στο ευρύ κοινό, οι 751 βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάνουν ένα σημαντικό νομοθετικό έργο, συμμετέχοντας στην ανάπτυξη των κατευθυντήριων γραμμών και των κανονισμών που επηρεάζουν όλους τους τομείς της ευρωπαϊκής ζωής, της υγείας, συμπεριλαμβανομένων του φαρμακείου και των φαρμάκων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση για τον Τομέα Υγείας

Θεωρητικά, οι αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτόν τον τομέα θα πρέπει να περιορίζονται στην προστασία της υγείας, καθώς και στη βελτίωση της ασφάλειας και της ποιότητας της θεραπείας, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης και των δεξιοτήτων των επαγγελματιών υγείας. 

Ωστόσο, αν και η οργάνωση και τα οικονομικά των συστημάτων υγείας αφορούν στα κράτη μέλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι ορισμένες εθνικές διατάξεις, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στην πρόσβαση σε ορισμένα επαγγέλματα - ιδιαίτερα για τους φαρμακοποιούς - μπορεί να εμποδίσει την ιερή και απαραβίαστη στις Ευρωπαϊκές αρχές ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, υπηρεσιών και αγαθών.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η ΕΕ επιθυμεί να επεκτείνει τις αποστολές των φαρμακοποιών, για παράδειγμα στον εμβολιασμό: η Επιτροπή προτείνει τώρα στα κράτη μέλη να διευκολύνουν τον εμβολιασμό στα φαρμακεία, και χαιρετίζει την εύκολη πρόσβαση στα φαρμακεία για θέματα πρόληψης και συμβουλών υγείας.

Ένα κοινοβούλιο πιο κοντά στο φαρμακείο;

Εάν παρουσιάζεται, μερικές φορές με λίγη υπερβολική έμφαση, ως «η φωνή της Ευρώπης των πολιτών», το Κοινοβούλιο παραμένει ωστόσο η πιο προσιτή δομή (μερικοί θα μιλούν για επιρροές και υπερβολικές πιέσεις) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Φαρμακείο και Ευρώπη

Για τον λόγο αυτόν είναι επίσης σημαντικό να εκλέξουμε ευρωβουλευτές, οι οποίοι γνωρίζουν πώς να διαδραματίσουν έναν πολύ συγκεκριμένο ρόλο συμμετέχοντας στην ανάπτυξη και τροποποίηση οδηγιών, οι οποίες αργά ή γρήγορα θα επηρεάσουν την καθημερινή ζωή του καθενός.

Γνωρίζοντας πολύ καλά αυτές τις πραγματικότητες, οι Ευρωπαίοι φαρμακοποιοί, είτε σε εθνικό επίπεδο, είτε μέσω των εκπροσώπων τους στα θεσμικά όργανα, καλό είναι να υπενθυμίσουν στους υποψηφίους τις κατευθύνσεις τους που είναι σε προτεραιότητα.

Η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει ζητήματα που αφορούν ολόκληρη την ήπειρο, όπως η ασφάλεια των φαρμάκων και η ποιότητα της κατάρτισης!

Και μέτρα κατά των ελλείψεων

Για παράδειγμα, ο Γερμανικός Φαρμακευτικός Σύλλογος καλεί τους ευρωβουλευτές να ενθαρρύνουν την επιστροφή της παραγωγής των φαρμακευτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων υλών, στο έδαφος της ΕΕ.

Αυτή η επιστροφή στην αυτάρκεια, τονίζουν, είναι απαραίτητη για να τερματίσουν οι ελλείψεις, που όλο και πιο συχνά επηρεάζουν την ήπειρο.

Τέλος, καλεί την Ευρώπη να προωθήσει την ανάπτυξη των νέων υπηρεσιών στο φαρμακείο ... αλλά ζητά να μην ξεχνούν ότι αυτές έχουν ένα κόστος που είναι ασυμβίβαστο με τις απώλειες εισοδήματος, που συνεπάγεται η ελευθερία στην διακίνηση του φαρμάκου.

Τι περιμένει η GPEU από τις επόμενες εκλογές

Ο Ευρωπαϊκός Φαρμακευτικός Σύνδεσμος (GPEU), ως επίσημος εκπρόσωπος των ευρωπαίων φαρμακοποιών στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, συγκεντρώνει τις αντιπροσωπευτικές ενώσεις φαρμακοποιών από τα 31 κράτη μέλη στα οποία απαρτίζεται.

Ο Πολωνός πρόεδρος της Michal Byliniak υπενθυμίζει ότι πολλά σημαντικά ζητήματα αναμένουν τους βουλευτές του κοινοβουλίου που θα προκύψει από τις κάλπες στις 26 Μαΐου.

Μεταξύ αυτών, η συνέχιση των πολιτικών εμβολιασμού και η καταπολέμηση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά, αλλά και η ανάπτυξη της ηλεκτρονικής υγείας, η ανανέωση της νομοθεσίας για τα παιδιατρικά φάρμακα και για τις σπάνιες ασθένειες, καθώς και η πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης στην υγεία και η καταπολέμηση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας.

Η GPEU καλεί τους ευρωβουλευτές να εξετάσουν πέντε βασικές προτεραιότητες για τα επόμενα χρόνια, το πρώτο είναι να διασφαλιστεί το δικαίωμα στη θεραπεία ποιότητας εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των φαρμάκων.

 Η GPEU υπενθυμίσει στα μέλη ότι η προώθηση και η προστασία της υγείας πρέπει να υπερισχύει όλων των άλλων παραγόντων που σχετίζονται με τη φαρμακευτική και ιατρική πολιτική:

«Η επιτυχία ενός συστήματος υγείας δεν μετριέται με τη συμβολή της στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής αγοράς, αλλά στην υγεία των Ευρωπαίων πολιτών!» 

Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός
Χαραμή ΑΕ
www.PharmaManage.gr

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.