fbpx

Τί θα Αλλάξει για τους Φαρμακοποιούς εάν η ΝΔ Γίνει Κυβέρνηση;

Οι υποσχέσεις της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) για την επόμενη ημέρα στον κλάδο των φαρμακοποιών -αν το κόμμα της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης επικρατήσει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές- είναι πολλές και καθόλου ευκαταφρόνητες.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε σειρά μέτρων στην κατεύθυνση της τόνωσης του επαγγέλματος, αλλά και της καλύτερης εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε σειρά μέτρων στην κατεύθυνση της τόνωσης του επαγγέλματος, αλλά και της καλύτερης εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων.

Μεταξύ άλλων, υποσχέθηκε:

- Την επέκταση του ρόλου του φαρμακοποιού σε νέες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

- Τη δυνατότητα χορήγησης φαρμάκων υψηλού κόστους από το φαρμακείο της γειτονιάς.

- Την ενίσχυση της δυνατότητας συνενώσεων φαρμακείων.

- Τη χρήση νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών στην υπηρεσία του φαρμακοποιού, με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση των ηλεκτρονικών φακέλων των ασθενών.

Το πρόγραμμα, με το φιλόδοξο όνομα “Σπύρος Δοξιάδης”, παρουσιάστηκε σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος” από τον κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη του τομέα Υγείας της ΝΔ και προλογίστηκε από τον βουλευτή και επικεφαλής του τομέα Υγείας κ. Βασίλη Οικονόμου, ενώ ομιλία πραγματοποίησε και ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θα αναβαθμιστεί ο ρόλος του φαρμακοποιού στη νέα πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Το πρόγραμμα της ΝΔ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα.

Έτσι, το σημερινό νοσοκομειοκεντρικό σύστημα θα αντικατασταθεί με ένα πιο αποδοτικό, βασικός πυλώνας του οποίου θα είναι ο οικογενειακός γιατρός.

Στο πλαίσιο των νέων πρωτοβάθμιων υπηρεσιών, ο φαρμακοποιός θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, καθώς οι αρμοδιότητές του και οι υπηρεσίες του (πέρα από τη χορήγηση φαρμάκων) θα επεκταθούν.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη, το φαρμακείο θα μετατραπεί σε κόμβο υγείας και ενημέρωσης, καθώς θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες για την πρόληψη, την προαγωγή υγείας και την αντιμετώπιση της πολυφαρμακίας.

Επίσης, ο κ Κοντοζαμάνης τόνισε πως ο φαρμακοποιός θα αποκτήσει αναβαθμισμένο ρόλο μέσω ανάλογης εκπαίδευσης (π.χ. εμβολιασμοί), με δυνατότητες πιστοποιημένης επιμόρφωσης, ενώ θα υπάρξει και υλοποίηση προγραμμάτων φαρμακευτικής συμμόρφωσης.

Επίσης, θα υπάρξει και επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανόμενων συνταγών για τους χρόνιους ασθενείς

Με σκοπό τον περιορισμό, επίσης, του φαινομένου της ανοχής στα αντιβιοτικά -που έχει ως άμεση επίπτωση την αύξηση των θανάτων από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις- πρόθεση, όπως ειπώθηκε, είναι να υπάρχει αυστηρός έλεγχος στη διακίνηση των αντιβιοτικών, τα οποία θα χορηγούνται πλέον μόνο με δίγραμμη συνταγή.

Η μείωση κατά 45% των νοσοκομειακών λοιμώξεων εντός 5ετίας προκειμένου να περιοριστούν τα επίπεδα της χώρας μας στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αποτελεί βασικό στόχο της πολιτικής που θα εφαρμοστεί.

Φάρμακα υψηλού κόστους από το φαρμακείο της γειτονιάς.

Με στόχο, την εξάλειψη του φαινομένου της “απαράδεκτης ταλαιπωρίας που υφίστανται οι ασφαλισμένοι” και την κατάργηση της πολύωρης αναμονής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εάν γίνει κυβέρνηση, θα προχωρήσει στην κατ' οίκον διανομή φαρμάκων για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών (π.χ. ασθενείς με καρκίνο, ΑΜΕΑ κλπ), ενώ ειδικά φάρμακα και νέες θεραπείες θα μπορεί να παραλαμβάνει ο πολίτης και από το φαρμακείο της γειτονιάς του, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Επίσης, θα υπάρξει και επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανόμενων συνταγών για τους χρόνιους ασθενείς, ώστε να μειωθεί η ταλαιπωρία τους με τις χορηγήσεις των επαναληπτικών συνταγών.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στη χρήση των νέων τεχνολογιών και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

“Καταργούμε το χαρτί και καθιερώνουμε την ηλεκτρονική υπογραφή στη διακίνηση συνταγών και παραπεμπτικών”, τόνισε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι “δεν έχουμε τη δυνατότητα να μείνουμε έξω από αυτήν την τεχνολογική επανάσταση όταν σήμερα υπάρχουν ήδη αλγόριθμοι που μπορούν να κάνουν διάγνωση κατάθλιψης μόνο και μόνο από τη χροιά της φωνής κάποιου”, είπε χαρακτηριστικά.

Φορολογικά κίνητρα για συνενώσεις φαρμακείων.

Η χαμηλότερη φορολογία και οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές είναι τα κίνητρα που θα προσφέρει μια πιθανή αυριανή κυβέρνηση της ΝΔ με στόχο τις συνενώσεις των φαρμακείων, ενώ θα υπάρξει και ειδική μέριμνα για τα φαρμακεία των απομακρυσμένων περιοχών.

“Θα προσφέρουμε κίνητρα για συνενώσεις φαρμακείων, ώστε και τα φαρμακεία μας να μπορούν να λειτουργούν πιο εύκολα, με διευρυμένο ωράριο, παρέχοντας πιο ανταγωνιστικές υπηρεσίες”, επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

“Αυτό θα μας διευκολύνει να προσφέρουμε πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας σε λιγότερο χρόνο και με λιγότερο κόστος πριν φτάσουμε στο νοσοκομείο”.

Όλα αυτά, προϋποθέτουν μια μεγάλη ψηφιακή τομή, καθώς ο κάθε Έλληνας θα πρέπει να έχει το ηλεκτρονικό, ατομικό του ιστορικό με απόλυτα προστατευμένα τα προσωπικά του δεδομένα, κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι αντιδράσεις των άλλων κομμάτων.

Γενικόλογες εξαγγελίες και “έκθεση ιδεών” χαρακτήρισε το πρόγραμμα της ΝΔ για την Υγεία ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός.

Ο κ. Ξανθός τόνισε πως  δεν είναι κυβερνητικό πρόγραμμα, αλλά «έκθεση ιδεών» και γενικόλογων εξαγγελιών, που αποδεικνύουν την τραγική ένδεια επεξεργασμένης υγειονομικής πολιτικής και κυρίως την προσπάθεια του αρχηγού της ΝΔ να αποκρύψει το νεοφιλελεύθερο πυρήνα αυτού του σχεδίου, το οποίο είναι η αγορά υπηρεσιών από τον κρατικοδίαιτο επιχειρηματικό Ιδιωτικό τομέα.

Ιωάννα Σουλάκη, Δημοσιογράφος Υγείας
www.PharmaManage.gr

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.